Vytisknout

Další bublina splaskla: přizná se Karas z Čt, že i tobyl HOAX, když i toto použil pro dehonestaci Ruska?   Foto s mrtvých psů, kteří byli údajně otráveni v Rusku v předvečer Světového poháru v roce 2018, bylo falešné, uvedl Stern s odkazem na Correctiv Research Center.

 
Stern ukázal originál podvrženého snímku
 Das Bild der Nachrichtenagentur Reuters zeigt vergiftete Hunde in Pakistan und nicht in Russland 
 
21. června 2018 - 10:10
 
Tento snímek byl pořízen v Pákistánu před dvěma lety a v originální, neořezané verzi obrazu je zcela jasné, že se jedná o padělek, upozornilo německé vydání.
 
Jak je vidět rusofobním elementům se hodí pro vylíčení Ruska, jako nelidské a nepřátelské země cokoliv - i zmanipulované lži.

Strašná fotografie, píše Stern: desítky těl otrávených psů přímo uprostřed silnice, údajně v Rusku. V sociálních sítích se tento obraz stal virální. „Psi zabití v Rusku před Světovým pohárem FIFA 2018. Užijte si fotbal!" zanechal sarkastický komentář jeden z uživatelů.

Jenže tuto fotografii použila zpravodajská agentura AFP ve svém materiálu „o zabíjení psů v Rusku v předvečer Světového poháru 2018".Ale jak se ukázalo, tento záběr nebyl pořízen v Rusku, ale v Pákistánu. Zjistili to zaměstnanci výzkumného centra Correctiv. Na obrázku fotografa Reuters Achtara Soomra jsou mrtvá těla zvířat otrávených v pákistánském městě Karáčí 4. srpna 2016.

Pokud se podíváte na původní fotografii, je zřejmé, že obraz nebyl pořízen v Rusku: v horní části jsou vidět moto-rikši, vysvětlilo německé vydání. Skutečné místo je dáno reklamními vávěskami v arabštině a na SPZ vozidel. Ale v sociálních sítích je obrázek speciálně oříznut. Na něm jsou vidět jen mrtvoly psů. A na obrázku v materiálu AFP není silniční doprava také viditelná. Je sice pravda, že v popisce k fotky se říká, že je „používáno pro ilustrační účely", ale není přesně napsáno, kde byla pořízena fotografie.

(kou, prvnizpravy.cz, stern.de, foto: repro stern)