Indie a Japonsko spustily měnový swap v hodnotě 75 miliard dolarů. Od minulého roku řada zemí přijala opatření, aby omezily svou závislost na americkém dolaru. Příčinou takového kroku jsou sankce a obchodní konflikty, které vyvolal Washington.

A Rusko?

Dohoda o valutových swapech Banky Ruska a Národní banky Číny byla podepsáno ještě v roce 2014. Tehdy v testovém režimu byl objem swapové linie 815 miliard rublů a 150 miliard juanů, to vše bylo rozpočítáno na dobu tří let. Soudě podle statistiky, experiment byl úspěšný. Podle informací Moskevské burzy, jen během 10 měsíců roku 2018 objem burzovních operací ve valutách juan-rubl činil 943 miliard rublů. Podle informací Národní banky Číny, objem operací v juanech na nákup rublů na mezibankovním trhu Číny vyrostl v třetím čtvrtletí roku 2018 o 105,3 % na úroveň 4,9 miliard juanů, což je také téměř dvakrát více ve srovnání s předchozím rokem.

Až se spustí plynovod mezi Čínou a Ruskem, jehož stavba je z 99% hotova, dolar se začne skutečně třást. A Trump ví, že hodiny dolaru tikají: tik, tak, tik, tak...