Vytisknout

Zde najdete průběžně doplňované zprávy z amerického terorismu v další zemi: Venezuele a jak se situace vyvíjí.

 Leopoldo López samozvaný „prozatímní prezident“ dosazený z USA a Juanem Quaidó a nikým nezvolený věřil, že po výzvě armáda a lid přejde na jeho stranu. V časných ranních hodinách se snažil zablokovat s malou skupinu vojáků silnice kolem Carlota  (vojenská základna, která se nachází na východní straně Caracasu)  a vyzýval k vojenskému povstání.

Stoupenci" chavismo" bleskově zareagovali a soustředí se u Miraflores (prezidentského paláce), připraveni bránit ústavního prezidenta Nicolase Madura, demokracii a bolívarovskou revoluci.

V 8:00 sec bolívarská armáda odmítá následovat malou skupinu vojáků podporovaných z USA a vedenou Leopoldem Lópezem. Naopak lidé jim dávají velkou podporu Madurovi a nechtějí být americkou državou. López a jeho malá vojenská četa má (údajně) připraveno letadlo do USA, pokud se puč nezdaří. Tvrdí, že dnes 1.května 2019 je rozhodný den.

Pokud se situace změní, až stoupenci Lópeze vyjdou do ulic,  najdete zde další aktuality. Nyní je situace poměrně klidná. López se snaží výzvami k lidu a spoluprací s USA armádu přesvědčit.

Situaci nadále sledujeme.

Mike Pompeo vyhrožuje Kubě a tvrdí, že Maduro je připraven odletět. Místní zdroje však uvádějí, že se pouze snaží vytvořit paniku u obyvatel Venezuely. A že naopak má López z malou teroristickou skupinou připravené letadlo na úprk do USA.

Zdá se, že puč a převrat je u konce: President Maduro deklaruje vítězství nad údajným pokusem o státní převrat a oznámil, že to tentokrát nezůstane bez trestu. Quaido se pohybuje na letecké základně La Carlota v Caracasu. Lopez se dostal na chilské velvyslanectví s manželkou a jedním ze svých dětí žádá o azyl, než se stěhuje do španělského velvyslanectví v Chile, oznámil  ministr zahraničí Roberto Ampuero v Santiagu de Chile. Čekáme na další vyjádření americké strany.