Respirátory jsou opatřeny dvěma druhy ventilů a jeden je vhodný pro nemocného a druhý naopak pro zdravého člověka.Výdechový ventil umožňuje snadný výdech, vzduch při výdechu odchází ventilem a není tedy filtrován. Tento typ respirátoru je určen pro ochranu zdravých osob, které se nacházejí v rizikovém prostředí. Naopak existují respirátory opatřené vdechovým ventilem, kde je usnadněn vdech a filtruje se vydechovaný vzduch; tyto respirátory mají používat nemocní lidé, aby infekci nešířili dál,“ uvedli přednosta Kliniky infekčních a parazitárních chorob Nemocnice na Bulovce a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Jiří Beneš a vedoucí AIDS Centra tamní kliniky Ladislav Machala. 

Respirátory existují ve třech třídách - FFP1, FFP2, FFP3. „Respirátory třídy 3 nepotřebují nutně všichni zdravotníci, ale pouze ti, kteří jsou vystaveni aerosolům. Tyto respirátory jsou vymezeny pouze pro akutní péče, ventilované péče, oddělení anesteziologie a resuscitace a pro stomatology. Respirátory třídy 2 slouží ostatním zdravotníkům, respirátory třídy 1 veřejnosti a roušky také veřejnosti,“ uvádí MZČR. 

Pro koho jsou vhodné roušky a jak chrání?

Roušky jsou primárně určeny pro ochranu okolí. „Tedy aby již nemocný člověk nešířil nemoc dál kapénkovou cestou. Použitím běžných roušek se člověk před nákazou COVID-19 neochrání, může však zabránit jejímu dalšímu šíření v případě, kdy by byl sám již infekční,“ uvádí MZČR na svých stránkách. Koluje jednoduché pravidlo, které říká: „Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě.“ 

Látkové roušky by se podle lékařů měly prát při teplotě vody nad 60 °C, vyvařit a nelépe ještě vlhké přežehlit. Díky této údržbě se mohou nosit opakovaně.

„Jednoduché papírové nebo látkové roušky poskytují částečnou ochranu několik desítek minut, přesněji do té doby, než působením dechu zvlhnou. Papírové roušky jsou jednorázové," uvádí se na stránkách SZÚ.