Vytisknout

Pozvěte děti k počítači. Na chvilku, pak ať jdou ven. Je to zdravější. Ale tajemství ať hledají s vámi. To je bude bavit. Každou sobotu. Tvrdí se, že už v dávných dobách byli královští malíři, co dokázali dělat obrazce, které vyluštil pouze ten, kdo s tím byl seznámen.

Samozřejmě mezi lidmi tyto tajemné šifry vyvolávaly hrůzu, protože ji přečetl před veřejností pouze ten, co to uměl, zatímco ostatní tam neviděli nic, pouze "klikyháky". Později se to zdokonalilo natolik, že královští malíři nakreslili podobiznu a do její tváře vetkali minišifry, které znal pouze darovaný, či tam byl vložen vzkaz, kterému se podobizna poslala. Že toho zneužili jako vždy válečníci a posílali si tak vojenské vzkazy, je už věc jiná. Ale to přenechejme jim a my se věnujme pouze těm příjemným záhadám - šifrám.

A tak se dodnes zkoumá Mona Lisa19, u které někteří tvrdí, že v očích má vepsán tajný vzkaz – celkem 4 písmena a číslovka 72! Řeší se to i počítačově, ale je možné, že to není šifra, ale pouhá reklama.

Co je však pravda (a to se může každý přesvědčit), že lze do do dvojrozměrného obrazu vložit šifru, kterou lze nalézt, pokud dotyčný ví, že tam je. Dokonce i staří indiáni něco podobného uměli. Na kousek bílé kožené destičky vytvořili dnešním slovníkem "mikrozářezy"  a když se ty zářezy obarví, indián okamžitě věděl, o co jde. Primitivní, dávné šifry původních obyvatel dnešní Ameriky. Tyto destičky známe pod názvem totemy (a použil to i Karel May v knížce Vinnetou). I staří Mayové podobné šifry používali.

 Před několika desítkami let si na to typografové vzpomněli a pokusili se totéž moderním offsetovým tiskem ukázat veřejnosti. A my budeme každý víkend až do vánoc hledat trojrozměrný obraz, který je vložen do dvojrozměrného obrázku: neboli hledejme obrázek v obrázku.

A poučení: to, co vidíme, nemusí být vždy pravda. To, co je nám vnucováno, nemusí být pravda.

Jedině, když se svobodně můžeme přesvědčit a najdeme důkazy, jak to ve skutečnosti je.

 

Najdete, co ve skutečnosti je zde vidět ve třetím rozměru?

 

 

Prosba pro nejstarší: bavte se a nevkládejte sprosté připomínky. Děkujeme. (A kdo to nezná: musíte se dívat jako "do blba" cca půl metru za obrazovku)