Z lidského hlediska je europoslanec Svoboda z KDU-ČSL extrémista. Z politického hlediska je to angažovaný politruk, pro něhož se blbost snoubí tupou oddaností k Bruselu, což je jeho jedinou devizou. Jeho výroky připomínají výroky poručíka Duba z "Dobrého vojáka Švejka". Ale posuďte sami.

 

Pro Svobodu jako právníka je obtížné pochopitelné, že prezident Zeman chce ruského občana obviněného v Rusku a v USA vydat do Ruska. A prý tím zjevně obhajuje ruské zájmy. A málem jako by to byla opět velezrada. Ale že si třetí nejvyšší ústavní činitel božských USA pro Rusa přiletí a ten je ještě v noci vydán potajmu do této naší nadřízené země, už nepochopitelné není. Co by byla "velezráda" také, ale v obráceném gardu. Když prostě dělají dva totéž, není to vždy totéž. Co může pán, nemůže kmán. To je ta nová demokracie.

 

Ale další výron opálené Tvarůžkové a europoslance Svobody je už do románu George Orvella 1984, nebo spíše do obsazení Haškova románu o Švejkovi:

 

Poručík Dub po odchodu Švejkově byl ke všemu ještě tak pitomý, že vojáky upozorňoval na jeden
sestřelený rakouský aeroplán, na jehož kovovém ráfu bylo zřetelné vyznačeno Wiener Neustadt.
     "Ten jsme Rusům sestřelili u Lvova," řekl poručík Dub. Tato slova, zaslechl nadporučík Lukáš,
který se přiblížil a hlasitě dodal: "Přičemž oba ruští letci uhořeli."
     Pak odcházel dál beze slova, pomysliv si, že poručík Dub jest kus dobytka.

 

Skoro stejná logika jako u hvězdné pěchoty Čt:  Prý se Miloš Zeman zajímal hlavně o to, zda se na českém území vyvíjel či vyskytoval bojový plyn novičok z kauzy Sergeje Skripala, místo toho, aby se vyjádřil, zda mají, či nemají být vyhoštění ruští diplomaté. Takový přístup je podle europoslance jednoznačně skandální. „Tohle obvinění je z ruské strany nepřijatelné a je to jev, kterému se říká ‚vrtěti psem‘, tedy odvracet pozornost od té vlastní vraždy, kterou Rusové na území Velké Británie, našeho spojence, udělali,“

 

A přitom několik hodin předtím Velká Británie vydala prohlášení:

Britští odborníci nebyli s to prokázat, že nervově paralytická látka použitá v březnu proti ruskému dvojitému agentovi Sergeji Skripalovi byla vyrobena v Rusku.

Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/rusko-skripal-novicok-jed-093-/zahranicni.aspx?c=A180403_175530_zahranicni_linv#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=zahranicni&utm_content=main

https://www.databazeknih.cz/images_books/29_/29421/big_1984-H2a-29421.jpg

 

Ve vzduchu už staletí visí otázka: čím to, že ti nejblbější jako politruci se většinou dostanou nejdál, europoslanče Svobodo?