Vytisknout

K včerejšímu dni demonstraci podpořily občanská iniciativa Ne základnám, Alternativa zdola, Levá perspektiva, Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska, KSČM, Levicové kluby žen, České mírové hnutí, KSM, Českomoravský slovanský svaz… A svou podporu zvažovaly i další subjekty, např. frakce Doleva ČSSD! ad.

 

Bombardování svrchovaného státu Sýrie, které uskutečnily v sobotu Spojené státy americké, Velká Británie a Francie, vyvolalo spontánní reakci občanů České republiky. Ve středu 18. dubna se v Praze na Václavském náměstí koná proti tomu protestní demonstrace.

Pořadatelství se ujala Strana demokratického socialismu (SDS) ve spolupráci s levicovou platformou Spojenectví Práce a Solidarity (SPaS). Protiválečná demonstrace Žádnou válku naším jménem! se bude konat v centru hlavního města u sochy sv. Václava od 17 hodin.

 

»Náš postoj můžeme vyjádřit následovně,« shrnul předseda SDS a jeden z mluvčích SPaS Milan Neubert: »1. Udržení míru musí mít jednu z nejvyšších lidských priorit. 2. Žádná raketa není mírová, žádné bombardování není humanitární. 3. Z hlediska mezinárodního práva je vojenský útok na druhý stát zločinem, nejde-li o sebeobranu, nebo o akci s mandátem RB OSN. 4. I v mezinárodním měřítku se musí rozhodovat podle pravdivých faktů, nikoli na základě neověřených spekulací. Zločin se nesmí trestat zločinem. 5. Každá vojenská agrese samozvaných četníků či šerifů vedla v minulosti ke zhoršení situace v napadených zemích a k ještě větším následným útrapám či exodu tamějších obyvatel. 6. Odmítáme redukci mezinárodního práva na právo silnějšího, které především vyhovuje jeho mocenským a ekonomickým zájmům

 

Na demonstraci je nutné také odsoudit, kdo za Českou republiku podpořil útok na Sýrii naším jménem, doplnil Neubert a vyzval veřejnost, má-li podobný názor na napjatou mezinárodní situaci jako organizátoři, aby ho přišla vyjádřit svou účastí.

 

LKŽ k útoku na Syrskou arabskou republiku

Také členky Levicových klubů žen v České republice důrazně protestují proti událostem, které rozpoutaly Francie, Anglie a USA v Syrské arabské republice. »Odsuzujeme útoky, kterými byla Syrská arabská republika zasažena v minulých dnech. Odsuzujeme útoky, kterými trpí nevinní lidé, muži, ženy a hlavně děti. Jak je možné, že v 21. století jsou neustále narušovaná práva a suverenita tohoto státu jen proto, že si tímto krutým aktem některé státy řeší svoje mocenské, ekonomické a nadřazenecké postavení?« ptají se LKŽ, které současně vyzvaly vládu České republiky, aby neschvalovala agresivní útoky na jakýkoliv stát, aby se nepřipojovala k agresorským akcím v rámci NATO.

»Vážený syrský lide, i přes velkou vzdálenost, která nás dělí, vyjadřujeme upřímnou lítost nad utrpením, které musíš snášet a trpět. LKŽ budou stát vždy na tvé straně a bránit právo na život v míru,« uvádí se v prohlášení LKŽ podepsaném Květou Šlahúnkovou, předsedkyní Republikové rady LKŽ.