Politické mrtvoly vstávají z hrobů a je čas připomenout, že mnohé se podobá jak vejce vejci. Špína spacák Ruml chtěl Sarajevským atentátem oddělat Václava Klause a když se mu to nepodařilo, v roce 2000 násilně obsadil Českou televizi a totalita tam s jednosměrnou informací běží dodnes.

 

Co má společného Poche, Ruml,  Lajos Bács a Radjiv M. Sinha a Šrejbr?

 ODS

Lajos Bács  a Radjiv M. Sinha byli fiktivní sponzoři Občanské demokratické strany, jejichž odhalení vedlo v listopadu 1997 k tzv. Sarajevskému atentátu v ODS. Jména Lajos Bács (z Maďarska) a Radjiv M. Sinha (z Mauricia) byla uvedena v daňovém přiznání ODS z roku 1995 k zastření 15milionového daru od bývalého tenisty a majitele zprivatizovaných Třineckých železáren Milana Šrejbra.  Jméno Lajos Bács se stalo v ČR synonymem politické korupce. Novináři na něj opakovaně odkazovali i při dalších problematických kauzách ve financování politických stran.

 

ČSSD

4. 10. 2010
HN: Berete peníze z Pražské energetiky, kterou město vlastní jen nepřímo. Není to jen klička?
Není. Na to je právní analýza. Po zdanění mi zůstává tak milion a sto tisíc. Já si ty peníze samozřejmě nenechávám, to by bylo trapné. Loni jsem rozdal tak osm set tisíc.

HN: A zbylých tři sta tisíc korun vám připadne jako adekvátní odměna za tu funkci?
Když to tam napíšete, tak mě poškodíte. Já vám řeknu off record, že ten zbytek jsou samozřejmě stranické příspěvky. Chtěl jsem vás poprosit, jestli byste to tam nevynechal.

HN: A to se nesmí veřejně říct?
Když dáte půl milionu na postižené sportovce, tak to nikdo nezpochybní. Když řeknete, že jsem dal dvě stě tisíc ČSSD, tak mně to samozřejmě škodí. Ale to se nedá nic dělat, jsem v tomhle rozhovoru otevřený.

HN: Ne, řekněte mi to do novin.
No víte, ale ono je to takové... Já jsem se včera nepodřekl. Stojím si za tím, ale já vám to zkusím říct. To je jednoduchý, protože já to prostě... když to napíšete anonymně, tak budu mnohem radši... nebo rozumíte... já jsem ten dar rozepsal na nějakých deset členů tak, aby se z toho nemusela platit daň. Protože když dám dvě stě tisíc straně, tak ta z toho zaplatí patnáct procent daň. Kdežto když to rozepíšu mezi deset svých členů na obvodě a oni zaplatí padesát tisíc jako členský příspěvek, tak se z toho daň neplatí. Takže já na to nemám smlouvu. Na letošek ji mám na dvě stě padesát tisíc, ale na ty předchozí roky ne.

HN: My ale potřebujeme vysvětlit, co se stalo s těmi penězi.
Tak mě klidně natřete, že jsem si těch dvě stě tisíc nechal.

HN: To ne. My musíme napsat, že ČSSD neodvádí daně z darů.
Odvádí.

HN: Teď jste řekl, jak se peníze rozepisují, aby se to nemuselo danit.
No, ale to nejde za ČSSD. To jde za mnou. Já ty peníze v bance vyzvednu, dám je svým členům a ti zaplatí členský příspěvek.

HN: Kolik to bylo, co jste dal straně? Tři sta tisíc?
Hmm.

HN: A tohle jste tedy rozdělil mezi deset straníků a ti to donesli do stranické kasy jako dar.
Jako členský příspěvek. Každému občanskému sdružení a politické straně můžete dát do padesáti tisíc členský příspěvek a neplatit z toho daň. Když je to nad padesát, tak se z toho platí 12 nebo 15 procent.

HN: Kdyby to byl sponzorský dar, tak by to strana musela danit?
To by musela. Takhle nemusí.

HN: A tohle dělají ostatní taky?
To netuším. Já jsem vám jen potřeboval říct, že si ty peníze nenechávám, ale že je dávám straně.

HN: A jak vás napadlo to takhle rozepsat?
To je jednoduchý, když straně dáte dar, tak z toho zaplatí třeba patnáct dvacet tisíc. Takhle ne.


HN Proč to rozepisujete, když to strana danit nemusí?
Musí. Musí. Patnácti procenty.


HN: Vy jste se totiž minimálně přiznal k tomu, že jste chtěl vědomě okrást stát na daních.
Já vím. Já jsem si toho vědom.

 

Je rok 2018 a špína Ruml, který chtěl podrazit Klause když byl mimo území, se stal pro svůj charakter právníkem a chtěl se vrátit do politiky přes Piráty, další strůjce "Sarajeva na Klause" Pilip zbankrotoval a Poche byl z politiky za ČSSD odejit. Odešel dveřmi, vrátil se oknem. Jeho charakter se však ocenil a je europoslancem, žadonícím o ministerskou funkci.

Na Václava Klause se dodnes kydá hnůj, i když s tím neměl vůbec nic společného.

 

 

Zdroje

procne.ihned.cz/c1-46896960-poche-priznal-triky-cssd-s-ucetnictvim-rezignuje-na-funkce-ve-strane

cs.wikipedia.org/wiki/Lajos_Bács_a_Radjiv_M._Sinha

www.ceskenoviny.cz/zpravy/sarajevo-ruml-a-pilip-chteji-klausovu-demisi-macek-mluvi-o-stranickem-puci