Vytisknout

Tato písnička byla známa pro mnoho generací. Samozřejmě že pro některé časy to neplatilo doslova, ale protože se pivo po mnoho staletí na území Čech stalo základem jednání, obchodu, studenti u piva „rozumovali“ a nakonec zvesela či obchodníci s lidkupem odcházeli, stal se z něho nápoj lidový.

 

Bohužel až do doby, kdy příprava na vstup mezi údajnou západní elitu zaznamenala z lidového nápoje (ve Francii třeba levné víno) a vykradením Českého piva neuvěřitelný a zločinný zdroj peněz do zahraničí a mnohasetletá tradice česká vzala za své. Vykradli, vykrádají, co mohou.

 

Ale nepředbíhejme událostem, k tomu se detailněji dostaneme

Pivo se vaří již 5000 let. Pravděpodobně se „narodilo“ v úrodném povodí Eufratu a Tigridu v Mezopotámii. Doklady se našly v nalezených mezopotámských tabulkách, které popisují vaření piva a i zvyky. Dokonce se našel v babylónském kodexu Chammurabiho v Súzách zákon, že „všichni, kteří budou padělati pivo a nebudou dodržovat pravidla jeho prodeje, budou odsouzeni k trestu utopením“. Kolik by dnes bylo utopeno hostinských a číšníků?

Je jisto, že až do doby nedávno minulé bylo pivo zdrojem obživy a vitamínů, proto se mu říkalo „tekutý chléb“. Opět podrobněji později, ale důvod, proč to již dnes většinou neplatí, je nasnadě: dlouhodobá spotřeba, kdy jsme s vaničkou vylili i dítě. Prostě chemicky filtrujeme až vyfiltrujeme vše, takže se už v pivu nemá co zkazit a vydrží půl roku, někdy i více jak rok. Zato nabobtnala cena až na desetinásobek, dokonce někde na dvacetinásobek a zahraniční vlastníci mlaskají. Jak se jim penízky hrnou a ceny zvyšují…

 

Davidova hvězda jako zaklínadlo a amulet proti uhranutí piva

Vaření piva byla úctyhodná práce a nikdo nesměl dupati, klíti, děti nesměly povykovati a teprve, když nápoj byl hotov, bylo naopak doporučeno řváti, aby nápoj dodal síly. A dodnes z některých hospod ještě zaznívá hlahol a zpěv, k půlnoci i řev, i když už jenom tam, kde se hostinský nebojí panské zlovůle a nepřetržitých kontrol či šikany. Bohužel dnes při současné ceně piva se z jeho pití stává obřad a lidé si hledají náhrady, takže klasické hospody díky vrchnosti vymírají.

 

Vinaři uctívají Bakchuse, pivaři mají svého krále Gambrina

Vžilo se rčení, že králem piva je Jan Primus z Brabantu, vynikající jezdec a voják, jehož jméno se později přeměnilo na Gambrinus. Tvrdí se, že když se jednou vrátil z válečné výpravy, jako pivní kumpán vylezl na tři sudy a pronesl „významný pivní “ projev. Následovaly nadšené výkřiky „Ať žije Jan Primus“, které zněly jako Gambrinus a u toho zůstalo.

 

Pivo v Čechách

Zajímavé je, že v Čechách bylo pod hrozbou exkomunikace z církve dlouhou dobu zakázáno. I když zákaz nebyl úplně dodržován, teprve zrušení krále Václava I. umožnilo obrovský rozkvět a díky vynikajícímu chmelu českými pěstiteli jsme se vyhoupli do špičky Evropy a světa. Klášterní pivovar na českém území byl pravděpodobně založen roku 970 konventem benediktinek u sv. Jiří na Pražském hradě. Ale asi nejstarším dokladem je nadační listina knížete Břetislava I. z roku 1039.

Kde je sládek

  1. |: Kde je sládek, tam je mládek, tam je taky pivovárek :|
    kde se pivo vaří, tam se dobře daří
    tam se dobře daří, kde se pivo vaří
    pojďme tam a píme ho, až do rána bílého,
    pojďme tam a píme ho, až do rána bílého.

    2. |: Pivo píme, ať to zvíme, zdali sobě rozumíme :|
    máme-li se rádi, jsme-li kamarádi
    pojďme tam a píme ho,
    až do rána bílého.

    3. |: Pívo píti, vesel býti, hezké děvče v lásce míti :|
    to nás bratři milí, blaží každou chvíli
    pojďme tam a píme ho,
    až do rána bílého.

    4. |: Pívo píti, vlasti žíti, řeč a krále slušně ctíti :|
    tak zní naše právo, Česko ať je zdrávo
    pojďme tam a píme ho,
    až do rána bílého.

 

Bohužel pro roce 1990 nám „zlaté dědictví kultury české“ sebrali a měli bychom udělat vše, aby nám to museli vrátit. Těžko ale říct, jak.

_____________________________________________

Vysvětlivky: pozor, neplést s privatizací většiny firem, které se nevztahují ke státnosti české, strategickým surovinám či kultury.