Vytisknout
Britský seriálový objev letošního roku, mysteriózně-špionážní krimi-komedie Novičok útočí přichází s dalším dílem: Nový spojenec - impérium vrací úder, který vznikl v koprodukci s USA. Kritici chválí scénář plný zvratů a postavy.
 

Nebývale úspěšná seriálová pecka letošního roku má další napínavé pokračování, v pořadí již osmý díl Nový spojenec - impérium vrací úder. Nová epizoda navazuje na předchozích sedm dechberoucích dílů:
1. Novičok: nejsmrtelnější zabíják na světě poprvé útočí
2. Ruská stopa
3. Protiúder - diplomati, diplomati hejbejte se
4. Hřbitov zvířátek
5. Zmrtvýchstání

6. Zmizelí: nová identita
7. Novičok se vrací do Amesbury

Nová epizoda britského seriálu (z původní tvorby tajných služeb) vznikla v koprodukci s USA. Seriál získal především v západním světě skvělé ohlasy a aspiruje v rekordních 12 kategoriích na prestižní cenu Emmy - mimo jiné za scénář, kameru, kulisy nebo výkony v hlavních i vedlejších rolích...).

Kritici i široká veřejnost oceňují zejména neotřelý a nepředvídatelný děj plný nečekaných zvratů a věrohodně vykreslené postavy. Jediným nedostatkem seriálu je podle lidí z oboru nedostatečná multikulturní diverzita - zejména co se kladných postav týká a na mysteriózně-špionážní krimi seriál malý počet mrtvých.

Vzhledem k diváckému úspěchu již britská MI6 v koprodukci s americkou CIA připravují druhou sérii, která podle jejích slov bude "ještě více naplněna emocemi a díváka vyždímá na dřeň". Údajně se dočkáme i nových postav a ještě děsivějšího a smrtelnějšího novičoku než doposud.

"Dílo s takovým celospolečenským přesahem vzniká jednou za generaci. Jsem hrdá, že můžu být u toho. Každý týden se nemohu dočkat nového pokračování, protože navzdory tomu, že spolupracuji na scénáři, autoři mě vždy dokáží prekvapit a šokovat," uvedla britská premiérka, která nechtěla být jmenována.

V ČR byl seriál zatím přijat vlažně. Větší ohlasy sklidil pouze v oblasti pražské Malé strany, Kavčích hor a karlínské Pernerovy ulice v okolí vydavatelství Economia. Většina Čechů však vnímá děj jako těžko uvěřitelný až absurdní a aktéry za málo důvěryhodné.

 

Zveřejněno se souhlasem tomasvyoral.blog.idnes.cz