Hloupé děti na Facebooku se hloupě chlubí svou statečností. Úplně hloupou. Prý že díky jejich „práci“, tedy pravidelnému bonzáctví a hromadnému nahlašování smazali Facebookovou stránku Naštvané matky i tu, co vznikla vzápětí, Angry Mothers. Třeba těm zbabělým chudákům jednou dojde, že to nebylo o nic statečnější, než kdyby házeli vajíčka na souseda, co se jim nezamlouvá.

 

Smutnější je jiná věc. Ta škodolibá radost levičáckých novinářských „elit“, jež si uvědomují, jak se ta jejich vítačská levičácká sebranka zmenšuje, a tak mají pocit, že dosáhli nějakého vítězství. Takže mne nechalo úplně chladným, když Naštvané matky byly označeny za „žumpu nenávisti“ na serveru Aktualne.cz. Z jejich strany mi to přijde jako výborná ironie.

 

Nicméně, v jednom mají posměváčci pravdu. Naštvané matky jsou teď ještě naštvanější. A taky je jich víc.

Pitomé děti, kteří s maskovanou tváří po ulicích pořvávají Neměňte se, změňte společnost, tak pro ně je to nejspíš sexuální vrchol léta. Nicméně třeba z toho jednou vyrostou. Dostanou rozum. Tak jako dostanou práci a třeba i sami budou mít děti. Stanou se matkami. Atakdále.

 

Jenže…

Ono to totiž není ani trochu Naštvané matky versus Facebook. Nikdy nebylo. Je to jen o tom, že pár stovek trollů se týdny a měsíce bavilo pravidelným nahlašováním a tak jako každá sociální síť, i tahle funguje na složitých algoritmech, které ale vlastně fungují poměrně jednoduše. Nahlašujete. A nahlašujete. A znovu. A zase.

No a tomu botovi nebo možná přepracovanému adminovi, který funguje už víc jako bot, tak pro něj jednoho dne je jednodušší neustále nahlašovanou skupinu nebo stránku smazat a je to. Tím jsem nijak neobjevila Ameriku, tohle se ví dávno.

Jistě, jde o soukromou společnost se soukromými pravidly a soukromými zájmy. Která rozhodně není svatouškovská, nechrání dobře data či přímo čachruje se soukromými údaji svých uživatelů. Někdo tvrdí, že jako soukromá firma mají právo si vás smazat dle svého uvážení. Jsem si ale dost jistá, že když byste třeba v K-Martu vešli do krámu a oni by vás vyhodili, protože je to přece jejich právo, vysoudili byste na nich i tričko, co mají na sobě pokladní.

Ale řekněme.

Co mě fakt naprdlo, i když nepřekvapilo, je jiná věc.

Náhodou jsem narazila na skomírajících stránkách Forum24 – ani je nikdo nemusí nahlašovat, oni svůj úpadek zvládají výborně sami – tak tady vyšel článek Naštvané matky chtějí, aby migranti dodržovali pravidla. Samy nezvládnou ani ta na Facebooku. V něm sluníčko Johana Hovorková pošklíbavě huláká, jak už nadpis napovídá, že skupina Evy Hrindlové byla zrušená, protože nebyla schopná dodržovat pravidla sociální sítě. Lež. Otevřená, zákeřná lež.

Možná paní Hovorková nezaznamenala, že Facebook jen před nedávnem označil jako nenávistný příspěvek Deklaraci nezávislosti a smazal ho. Vypadá to, že Spojené státy jou tedy postavené na nenávisti, pokud je nenávistný základní kámen jejich vzniku. Nebo, něco je shnilé ve státě Facebook.

Jistě, ve skupině Naštvané matky asi mohlo občas uniknout něco bez ověření, ptám se, komu, kdo pravidelně publikuje, se to nikdy nestalo?

Vy, paní Hovorková, to docela jistě o sobě tvrdit nemůžete. Pamatuji se moc dobře na srdceryvné popisy vzdělaných a válkou usoužených uprchlíků v době jejich největší slávy. A z nedávné doby třeba nešťastné utopení dvou chlapců u kterých jste si neváhala přiživit svou čechofobní polívečku a bez ověření jste papouškovala, že jim nikdo nepomohl, protože byli Vietnamci. Nahlásil vás někdo za to, že šíříte nenávist?

Nebojte, já to nebudu. Já si moc vážím demokracie a svoboda slova je mi nejcennější z jejích darů. Na rozdíl od vás. Nepřijde vám, že je to vážně paradox, jak málo si svobody váží právě ti, co se kasají, že jsou hlídací psi demokracie?

Haf, haf.

 

 Zveřejněno se souhlasem

www.jitkamoody.com