A nevěřte zlomyslným lžím, že k nám například jižní země budou posílat azylanty. Společná migrační politika také pomůže zabránit nedůstojnému obchodování s lidmi. A zaručuji, že to není o nás bez nás, ale o nás s námi.

Nenechte se strašit...

 

Sirotky z Hamáni do každé rodiny

(Hamá (arabsky حماة , řecky Ἐπιφάνεια) je město v Sýrii. Leží na řece Orontés ve středozápadní části země severně od Damašku a patří do guvernorátu Hamá)

S návrhem přijetí syrských sirotků přišla původně europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL, kandiduje v komunálních volbách v Kroměříži). Ta návrh představila v pátek v Senátu. Česká republika by tak podle jejích slov mohla projevit solidaritu při řešení uprchlické krize v Evropě.

 

 

ČEŠI POMÁHAJÍ – Nebuďme lhostejní k utrpení druhých!

Hlásíme se k té části společnosti, která strádajícím lidem na útěku z války a krutého diktátorského režimu aktivně pomáhá nebo se alespoň veřejně staví proti projevům xenofobie a rasismu.

„Disponujeme seznamem více než 50 rodin, které projevily ochotu přijmout syrské děti mezi sebe. Další lidé nabízejí jinou formu podpory - výlety, svátky, doučování, odbornou psychologickou pomoc,“ uvedla iniciativa.

Mezi těmi, kdo již deklarují svoji pomoc, jsou například herci David Matásek a Jan Hrušínský, cestovatel Dan Přibáň, europoslanec za TOP 09 Luděk Niedermayer, písničkář Jaroslav Hutka, kněz Tomáš Halík či dokumentaristka Olga Sommerová.

 

 Ano, pomáhat se má a tato vznešená iniciativa si dala velký úkol. Poděkujme jim. Ale víme, že tak jako nelze řídit auto a pak dělat řidičák, stejně tak nejde vychovávat děti z jiné kultury a teprve na nich dělat zkoušky.

Proto navrhujeme: předejme nejdříve těmto rodinám a signatářům děti z vyloučených lokalit v Čechách a na Slovensku a pokud se skvěle osvědčí, dejme Šojdrové, Sommerové, Halíkovi či Hutkovi kulaté razítko kvalifikační a mohou děti ze Sýrie pojmout za vlastní.

 

Jenom jemná podotázka: kolik kněz Tomáš Halík vychoval dětí, že se k převýchově syrských tak vehementně nabízí a poučuje?