Svátek svaté Lucie je jedna z nejstarších švédských zimních tradic spojená s oslavami, které dlouho fungují i jako neoficiální soutěž krásy, přičemž vítězkou se často stávají dívky s dlouhými blond vlasy a velmi světlou pletí, které umí krásně zpívat.

Letos se však organizátoři rozhodli, že Lucie nemusí být žena a vybere ji komise na základě pohovoru a skutků adepta učiněných během roku. Tak Tři králové budou Třemi královnami, svatá Marie nemusí být žena (ostatně porodila stejně coby panna) a Jezulátko může zářit jako LGBTXYZ.

 

Svatá Lucie pojede 13. prosince městem po domovech důchodců a nemocnicích za doprovodu procesí svých pomocníků. Oděná v bílém představuje křesťanskou mučednici a obchází domy a zvěstuje, že se dny začnou opět prodlužovat.

Proč by ženu měla představovat žena? To dá rozum. Pohlaví už není překážkou

„Rozhodli jsme se, že nebudeme klást žádné požadavky, pokud jde o pohlaví,“ uvedla Viveca Byhrová Lindénová, organizátorka letošní ceremonie svaté Lucie v Malmö. „Dříve jsme vždycky chtěli ženu, ale letos jsme se rozhodli to neudělat. Uvědomili jsme si totiž, že se lidé ne vždy identifikují s jedním konkrétním pohlavím,“ řekla podle deníku The Local.

Že je Švédsko testovací laboratoří neomarxistického sociálního inženýrství, je docela profláklý fakt. Jak říká jeden můj kamarád: to Švédsko, dříve výkladní skříň bezpečnosti a sociálně silně orientovaného systému, už zbývá jen oplotit žiletkovým drátem… Doposud jsme měli španělskou vítězku Miss Universe, která se narodila jako muž… Ve světle výše uvedeného můžeme mít už brzy Miss Universe klidně biologického muže Jardu Hnátka, který se cítí býti ženou.

Vítěze vybere komise. Dostane taky ocenění zasloužilá Lucie?

„Byhrová Lindénová uvedla, že tento rok bude Lucie vybrána na základě dobrých skutků, které uchazeči uskutečnili během roku, a jejich práce pro město. Vítěze vybere šestičlenná komise na základě pohovoru, který s adeptem provede.“

Vítěze vybere komise… Na základě pohovoru (a dobrých skutků)… Co mi to jenom připomíná? A dostane i diplom, vyznamenání nebo titul zasloužilé Lucie? Soudruzi, soudruzi, vy to teda vedete. Takhle můžeme časem rozhodovat třeba sportovní utkání nebo filmové, pěvecké, taneční soutěže… Bude úspornější, rychlejší, a hlavně opravdu vždy vyhraje ten správný adept!

A vůbec největší pecka, která je všeříkající je: „Nechceme žádné fotografie lidí, kteří se ucházejí, a nezajímá nás, jestli umějí zpívat. Nechceme se zaseknout v tradiční Lucii.“

To je jisté. Tradiční a konzervativní „fuj“ hodnoty jsou zaprděné a zpátečnické. Kupředu levá! Zpátky ni krok!

 

Zveřejněno se souhlasem

 Tomáš Vyoral

 https://prima.iprima.cz/