Vytisknout

 Některá města a některé strany se přihlásili k projektu sociálního začleňování do měst, kde několik bytů "Společenství vlastníků" neboli družstevních domů prý bude povinné předat nepřizpůsobivým.

 

Třeba Brno už začalo s pilotním projektem.  Ale když si sociálně začleněný levně koupí či pronajme a nic on, nebo majitel bytu neplatí, nelze ho zlikvidovat a náklady buď nesou všichni obyvatelé, nebo dopadnou jako v Ústí, byť stále bylo těm, co pilotní projekt kritizovali nadáváno do nácků a rasistů. Záhada nepřímé úměry: čím více dostává sociální agentura dotací, tím více ghett a zbouraných domů je.

 

A toto vydala agentura "Pro sociální začleňování" 30.10.2018

Společenství vlastníků bytů krachují, obyvatelům hrozí odpojení od pitné vody. Semináře Agentury pro sociální začleňování mají pomoci situaci řešit.

 

Hlavně mlčet, mlčet a mlčet, nic neprozradit
 

Ústí nad Labem/Praha, 30. 10. 2018 - Odpojený přívod teplé vody a tepla, zanedbaný stav domů. S takovou situací se potýkají mnohá společenství vlastníků bytů v severních Čechách. Situace se vyhrotila před několika měsíci například na sídlišti Janov, kde jsou byty odpojeny od teplé vody a vytápění a hrozí, že v blízké době budou odpojeny dokonce i od studené vody.

Někteří vlastníci totiž pronajímají byt domácnostem ohroženým sociálním vyloučením, ale dlouhodobě neplatí příspěvky na správu domu a zálohy na služby, i když od svých nájemníků tyto platby přijímají. Pokud je takových vlastníků v domě více, vede to k rychlému nárůstu dluhů za energie a služby. Následky na sebe nenechají dlouho čekat.

„Protože z obcí jako například Chomutov, Litvínov a Jirkov průběžně přicházejí informace o společenstvích, kterým hrozí exekuce, věnuje Agentura pro sociální začleňování a její regionální centrum Západ tomuto problému značnou pozornost," uvádí vedoucí regionálního centra Západ Agentury pro sociální začleňování, Michal Kratochvíl.

V roce 2018 bylo dle lokálních konzultantů vládní agentury identifikováno přes 23 ohrožených společenství vlastníků bytových jednotek. Může se jednat až o tisíc bytů jen v pěti lokalitách, další zatím nezjištěná společenství mohou být na pokraji exekuce.

„Z tohoto důvodu se Agentura pro sociální začleňování pokusila najít cestu, jak těmto problémům předcházet. Připravili jsme metodiku informující o právních postupech a nástrojích k jednání s dlužníky, které umožní zadlužování společenství vlastníků zabránit," doplňuje Michal Kratochvíl.

V materiálu nazvaném „Jak řešit (spekulativní) dluhy vlastníka bytové jednotky?" naleznou předsedové společenství přehledně popsané postupy pro jednání s dlužníkem a způsoby vymáhání dluhu a také vzory důležitých písemností pro vymáhání dluhu.

V současnosti probíhá série seminářů určených zejména pro předsedy společenství vlastníků bytových jednotek, s tvůrkyní metodiky Kristýnou Kabelovou Dolejší. První seminář    proběhl v Litvínově 8.10 a další se budou konat 5. 11. v Mostě, 16.11 v Chomutově a poslední proběhne v prosinci v Ústí nad Labem.

 

 Neměla být jasná pravidla už před léty, když to nikam nevedlo? Nebo mlčet a zatloukat, že problém není...