Vytisknout

Málokdy se naskytne tak rozdílný a přitom zdánlivě věrohodný výklad obou stran, že po přečtení textu ve vás vyvolá pocit, že ten druhý už nemusíte číst a věc je jasná. Na závěr pak naleznete odkaz na Pajonka ze Svobodných, který se netají nenávistí k Rusům a ochraně Ukrajinců.

Upozorňuji, že po přečtení textu Pajonka a musím uznat mistrně napsaného, jsem měl i já osobně velký problém  ho jednoznačně odmítnout. Je totiž základní část, na které se shodnu nejen s Pajonkem, ale i s bývalým ministrem Zaorálkem a zatímco v přesně definovaném místě Zaorálek končí, Pajonk jde do teorie s výrazným příspěvkem k marginální části, kdežto tu závažnou zatlačí do pozadí.

Petr Pokorný

 

 A nyní fakta: b.m. Zaorálek přesně popsal, co jsou mezinárodní vody, jaký je pohled západu na svobodu Krymu, povinnost zachovat volnost Ukrajině vplutí do Mariupolu, což je údajně pro Ukrajinu životně důležité. Jenomže tam se shodneme všichni tři i s Pajonkem a pokud by Rusové zablokovali proplutí normálních lodí, budu "řvát" jako první, že to je ekonomický terorismus. (Mimochodem toto dělají USA třeba se sankcemi na Nord Stream II a svět mlčí)

A zde b.m Zaorálek končí s tím, že dokud nebude známá trasa a nemá zdroje kdo byl na lodích a co tam měly dělat (podporuji jednoznačně), antiruský Pajonk pouze přechází k jasné definici, že mezinárodní vody patří všem a na tom zakládá útok na Rusko. (Ale o tom se nikdo nepře)

 

A já (my)?

Tvrdím a mohu dokázat, že nejde o mezinárodní vody, (s definicí civilních lodí i já souhlasím) ale KDO tam pluje. Jak jsem již napsal: pokud by Rusko bránilo obchodním lodím, byl by to "obchodní terorismus" a zvedl bych obě ruce pro sankce a blokádu. Ale!

Zatímco "ta správná europeiská média" tvrdila, že Rusko zablokovalo obchod Ukrajině, čímž porušilo mezinárodní práva, protože zaútočilo na ukrajinské lodě, a Pajonk ze Svobodných vede pohled tímto "směrem práva", fakta jsou ohnutá jinam.

 

O jaké lodě šlo?

Ukrajinské velvyslanectví v Praze uvedlo, že ruští vojáci v neděli zadrželi a obsadili ukrajinské dělové čluny Berďansk a Nikopol a remorkér Jany Kapu. Celkem bylo na třech plavidlech 23 námořníků. Na ruské straně se incidentu zúčastnily pohraniční lodě – kutry Don třídy Sobol a Suzdalec třídy Mangust.

Popišme si lodě z Ukrajiny, co pluly za údajným obchodem.

vlčí flotila - lehké dělové čluny Ukrajiny - Rusko neohrozí, ale provokace je skvělá

Jedná se o malé lodi projektu Gjurza-M o výtlaku 38 tun. Berďansk byla předána vojenskému námořnictvu koncem roku 2016. Další Nikopol — byla spuštěna na vodu v létě 2017.

 Dělová výzbroj Gjurzy-M se skládá ze dvou 30milimetrových automatických kanónů ZTM-1 — analogů ruských 2A72 pro lehká obrněná vozidla (BMP-3, BMD-4 a BRT-82A). Raketovými „kly" ukrajinské "vlčí smečky" jsou protitankové raketové komplety Barjer-VK s dostřelem pět kilometrů. Kromě toho jsou na palubě dva kulomety ráže 7,62 mm a dva automatické 30milimetrové granátomety.

A zde převzato z ruských zdrojů

Na zadržených vojenských lodích ukrajinského námořnictva bylo několik raketometů, těžkých kulometů, útočných pušek, pistolí, granátů a střeliva pro palné zbraně, uvedlo mediální centrum pro styk s veřejností FSB. „Následující typy zbraní a střeliva byly na zadržených vojenských lodích ukrajinského námořnictva: kanón 30 mm — 4 jednotky, automatický granátomet AGS —17 — 4 jednotky, kulomet DŠK 12,7 mm — 2 jednotky, kulomet PKT 7.62 mm — 4 jednotky, samopal AK-47 5.45 mm — 13 kusů, 1 pistole 9 mm, 1 traumatická pistole 9 mm, projektil s vysokou výbušnou fragmentací 30 mm — 765 jednotek," uvádí se v dokumentu.

A až teprve v pondělí, kdy Rusko zveřejnilo snímky "námořníků", přiznala Ukrajina a šéf tajné služby Hrycak, že „jeden z ruských bitevníků použil proti ukrajinským člunům dvě neřízené rakety, v jehož důsledku jeden z důstojníků SBU utrpěl těžká zranění“. Příslušníci kontrarozvědky se podle komuniké SBU „během čtyř let ruské agrese“ nacházejí na přední linii obrany, bok po boku ukrajinských vojáků.

 

 Ještě jednou: na údajné obchodní lodi (dělový člun) utrpěl jeden z důstojníků SBU těžká zranění a tito důstojníci se nacházejí na přední linii po boku ukrajinských vojáků.

 

A najednou jsou právní vysvětlování mezinárodních vod k ničemu, protože se nejedná o právní problém, ale že ke Kerčskému mostu plula ne sice excelendní, ale nebezpečná vojenská plavidla - dělové čluny, které Rusko nemělo pod kontrolou.

A zde i já mám velice závažné otázky: co měly dělat vysocí důstojníci na dělových člunech u Kerčského mostu a co vůbec dělaly dělové čluny na této plavební cestě.

Provokace? Terorismus, který někteří poslanci z Ukrajiny slibovali?

 

 A nyní si zkuste přečíst, co napsal antiruský

Tomáš Pajonk
Předseda Svobodných a zastupitel Zlínského kraje

a jak nádherně odklonil nejdůležitější otázky

(zdůrazním, že tam jednou větou naznačuje, že kdyby vojenská loď Ruska plula kolem Floridy, USA by údajně nehnuly ani brvou, protože je to mezinárodní právo. Jenomže stačí zjistit, co se dělo, když ruský bitevník chtěl plout na pomoc Sýrii a nesměl nikde na světě na příkaz USA ani tankovat, natož proplouvat vodami USA. Zde prostě Pajonk mistrně lže!)

 

Stojí za přečtení, je to skutečně mistrně napsané, bohužel se excelentně vyhýbá podstatě, proč a za jakým účelem tam pluly dělové čluny po dřívějších výhrůžkách poslanců Ukrajiny, že vyhodí Kerčský most do vzduchu a nyní na dělových člunech pluli dokonce důstojníci ukrajinské SBU. A přitom jsou to ty kardinální otázky vojenské eskalace. A na to Česká televize, ani Pajonk nechtějí odpovídat.

Pajonk: Ruské zajetí ukrajinských lodí bylo prokazatelně porušení mezinárodního práva

Celý článek 

 

A přesně takto i Česká televize odklání pozornost utlumením důležitých faktů a zvýrazněním nepodstatných. A jenom experti, inteligentní, pozorní čtenáři či diváci rozpoznají zaměnění faktorů důležitosti. Všeobecně se to nazývá propaganda a dezinformace.

 

 __________________________________________

Osobně nevěřím, že by Pajonk a další na této úrovni výše popsané skutečnosti nezaznamenali. Tudíž je to součást politické, bezohledné hry, kdy součástí a potrestaným je občan a mrtví vojáci či civilisté, pro tyto lidi bezcenný lidský odpad. Po všech provokacích Ukrajiny totiž vždy poslední rok slyšíme z USA jediné: sankce, zrušte NORD STREAM II, my k vám z USA budeme posílat břidličnou ropu a stlačený plyn. A jadernou elektrárnu postavíme my, USA, i když je Rosatom levnější a kvalitnější stejně jako ropa a plyn. A zvyšte opět odběr přes Ukrajinu, aby mohla opět zvýšit vydírací potenciál. Co by totiž měli Rusové z této eskalace, když Rusko tyto lodičky absoludně ohrozit nemohou, pouze mohou udělat provokace či vyhodit Kerčský most jako diverzanti do povětří a pak zahynout jako škodná.

Rusko neohrozí, ale na diverzi či provokace excelentní

Máme se vážně chovat jako ovce a mopslíci USA? Nemáme už padesátiletou zkušenost mopslíků pod SSSR? Vyšetřování totiž zase skončí slepotou jako novičok...

 

 P.S. Mimochodem všimli jste si, že po obrovském dramatu na úrovni málem vypuknutí třetí světové války bublina opět splaskla, zbyl jenom smrad, výhrůžky USA o plynovodu, ropovodu a jaderné elektrárně a možnost dalších sankcí od šílených generálů NATO a můžeme se věnovat zase jiným dezinformacím?