Tak to fakt nevymyslíš. Ale tentokrát dovolte, abych výjimečně přesně kopíroval, protože za a) v tomto případě jsem si jist, že to "originálu" vadit nebude a za druhé, v tomto případě je nutná citace do slova a do písmene, pokud by se Transparenci International chtěla výjimečně trasnparentně soudit!

 

 SMRDÍ, SMRDÍ, TOTO VÁŽNĚ SMRDÍ -

JE REKLAMA V TELEVIZI

To vážně nemá chybu - slavní údajní studentští vůdci SSM 17.listopadu se od sebe nerozliší: Monika Pajerová (sestra Jau Jau Biomasové Bursíkové) a konto na vstup do EU se svým bývalým manželem a jejich rodinou.

David Ondráčka, sveřepý samozvaný vůdce a obhájce transparentnosti a NE - KORUPCE

Vážně dostávali peníze na to, aby manipulovali s korupcí?

Jak může dostávat peníze od subjektů, které údajně kontroluje?

Jaký je rozdíl mezi Ondráčkou, Transparenci a Českou televizí, které dotují ti, kteří by jimi měli být kontrolováni a přitom totéž vytýkají Babišovi, jeho novinám a Agrofertu a udávají v Bruselu!

Neskutečné!

 

„Dobrý den, posílám Vám do Prahy podklady, aby i čeští občané věděli, jaké peníze mohou téct do takzvané neziskovky. Ono totiž bude z tabulky, kterou přikládám, vidět, že platí heslo – koho chleba jíš, toho píseň zpívej, řekl náš zdroj, jehož identitu jsme se rozhodli po vzájemné domluvě tajit.

ParlamentníListy.cz již v pondělí ráno oslovily všechny subjekty na území České republiky s dotazy, proč vlastně peníze do TI poslaly. Zajímalo nás i to, kdo o převodu finančních prostředků rozhodl. Stranou našeho zájmu nezůstávají ani jednotlivé resorty, Úřad vlády či soukromé společnosti, jako je například SKANSKA.

A nyní konkrétně.

Z přesných podkladů, které máme v dispozici, vyplývá, že Transparency International v posledních letech na darech a příspěvcích získala astronomických 80 milionů korun. Na tuto sumu se složilo zřejmě několik desítek firem, subjektů či státních institucí. Například České dráhy přispěly na provoz TI 1 302 300 korunami, poměrně zajímavá je rovněž částka, o jakou se zasloužil Sociologický ústav AV ČR. Ten poslal 435 622 korun. Dalším zajímavým zjištěním je, že několika stovkami tisíc přispěl TI v minulosti Český svaz ledního hokeje. Důvody? Zatím nejasné, naše redakce čeká na odpovědi zástupců shora uvedených subjektů.

Část finančních zdrojů

Jestliže jsme se nyní bavili v řádech stovek tisíc korun, přejděme na miliony. I na ty se totiž Transparency International v letech 2009–2017 mohla těšit. Ministerstvo vnitra zaslalo 14 812 458 korun a resort zahraničních věcí dalších 14 273 573 korun. I zde čekáme na odpověď, proč český stát přispívá (nebo přispíval) gigantickými sumami v době, kdy politici hovoří o nutnosti zvyšovat platy členů bezpečnostních sborů či učitelů. Ale ani tím nekončíme. Hodně zajímavé položky v rozpočtu totiž tvoří i instituce, jež nemají ústředí na území našeho státu.

Evropská komise dala TI přes 9 milionů korun, protikorupční OLAF (dlouhodobě se věnující premiéru Babišovi) přispěchal s částkou 4 231 583 a v neposlední řadě je tu také neziskovka Open Society Fund (blízká americkému miliardáři Georgovi Sorosovi, který mimo jiné podporuje masovou imigraci, sponzoroval kampaň Hillary Clintonové a údajně podporoval protesty proti Donaldu Trumpovi). Open Society Fund se blýskl částkou 8 936 704 korun. A že by nebylo na platy učitelů? To asi těžko, když ministerstvo školství poslalo na účet TI 3 055 393 korun.

 

Perličkou na dortu je pak doslova pakatel, o který se postaralo velvyslanectví Kanady, které nyní vede Barbara C. Richardsonová. To zřejmě nepovažuje práci TI za jakkoli záslužnou, a proto velvyslanectví věnovalo jen 5 tisíc korun. Asi na hezký oběd. Velvyslanectví Dánska, Finska, Norska a Švédska se také příliš nepochlapila, zástupci těchto států dali dohromady 28 tisíc.

Otázkou tak zůstává, proč česká ministerstva, ale i Úřad vlády nebo Technologická agentura České republiky v čele s profesorem Konvalinkou poslala na provoz neziskové organizace takto nepředstavitelné peníze.

Transparency International brala, kde to šlo. Peníze zkasírovala i za Kurzy občanské protikorupční sebeobrany. Ministerstvo školství jí za to zaplatilo přes 3 miliony

Peníze do neziskovky ovšem poslala i Asociace inovativního farmaceutického průmyslu. Důvod? „Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) v České republice implementovala projekt Transparentní spolupráce. Je inspirovaný americkým Sunshine Act a je prosazovaný v celé EU Evropskou federací farmaceutického průmyslu a asociací (EFPIA). Cílem tohoto projektu je primárně objasnit rozsah a podstatu spolupráce mezi zdravotnickými odborníky, zařízeními a farmaceutickými společnostmi a ozřejmit výši souvisejících plnění. To vše proto, aby vztahy mezi průmyslem, lékaři a zdravotnickými zařízeními byly maximálně transparentní. Projekt byl spuštěn v roce 2014. Za tento kalendářní rok byla v červnu 2015 data poprvé zveřejněna,“ konstatovala Asociace pro PL.

Nadační fond nezávislé žurnalistiky na dotaz, proč a za co poslal do TI peníze, odpověděl: „Jedná se o grant z loňského roku. Jeho tématem bylo zvýšení povědomí o praxi ve vypisování veřejných zakázek. Celkově bylo přiděleno 150 000 korun.“

Téměř půl milionu odeslal do TI rovněž Sociologický ústav AV ČR (nynějším ředitel je Tomáš Kostelecký). Také v tomto případě nás zajímal důvod. „Společnost Transparency International zpracovávala analýzy pro projekt Snižování bezpečnostních rizik korupce a organizovaného zločinu v ČR, který byl realizován v letech 2010 až 2013 a jeho poskytovatelem bylo Ministerstvo vnitra.“

Necelých sto tisíc dostala TI překvapivě i od Ministerstva financí, respektive od Finančního analytického úřadu. Podle oficiálního vyjádření pro PL se jednalo o úhradu dvou zpracovaných studií v rámci projektu CZ10 z Norských fondů. Neziskové organizace jsou do těchto projektů zahrnovány velmi často povinně.

Konkrétně se jednalo o projekt „Podpora odhalování a vyšetřování korupce“ financovaného z Norských fondů. V rámci programu byl realizován jeden předem definovaný projekt ve spolupráci s Radou Evropy, jehož hlavním cílem bylo posílení institucionálních kapacit v boji proti korupci a praní špinavých peněz. Řešitelem předem definovaného projektu byl Finanční analytický útvar MF ČR.

Další peníze obdržela TI například od Českých drah. Jejich zástupci ParlamentnímListům.cz slíbili dodat veškeré podklady v dohledné době. Totéž se stalo i v případě Ministerstva zdravotnictví, MMR, norského a britského velvyslanectví.

 

Bezdůvodně se k našim dotazům staví zády resort vnitra (Jan Hamáček), zemědělství (Miroslav Toman), zahraničních věcí (Tomáš Petříček), Evropská komise, OLAF, Nadace rozvoje občanské společnosti, Úřad vlády, MPSV (Jana Maláčová) nebo také Český svaz ledního hokeje, jemuž předsedá Tomáš Král. I přes nevoli poskytnout médiu, které má stovky tisíc čtenářů, jakékoli informace o zacházení s veřejnými prostředky, budeme v tématu nadále pokračovat.

Některé z výše uvedených reakcí byly kráceny, ani v jednom případě nebyl jakkoli pozměněn obsah.

„Je paradoxní, že na chod organizace, která tak vehementně bojuje proti vašemu premiérovi, přispívají právě ti, kteří dělají totéž z výkonu své funkce. Připadá mi to jako snaha násobit tlak, ale pořád působit věrohodně a nezávisle. Věřím, že vás to téma zaujme a lidem otevře oči,“ uzavřel.

 

 Ještě jednou se omlouvám Parlamentním Listům za přesnou kopii, protože je to příliš závažné a my informace neměli,  ale jsem naproto přesvědčen, že v zájmu našeho státu, v zájmu České republiky, v zájmu občanů České republiky je třeba vědět, co je to za lidi, kteří nás udávají, kdo je za to platí, kdo si platí jejich služby a abychom měli utajené zdroje udavačů, co od nás žádají transparentnost je šílené, když samozvaní cenzoři a mstitelé nás chtějí mít jako na dlani.

Když transparentnost, tak transparentnost! PRO VŠECHNY! Navíc je to tak šílené, že tuto stopu budeme nadále sledovat a děkujeme Parlamentním Listům za jasné důkazy.

Petr Pokorný