Vytisknout

Citát křesťanské misionářky albánského původu Agnesë Gonxhe Bojaxhiuové, známější jako svatá Matka Tereza, který je napsán u vstupu do tzv. Bunkru č. 2 v centru Tirany, byl zmíněn v nedávném článku serveru iDnes. Myslím, že bychom ho měli mít všichni na paměti a na zrcadlo by si ho měla napsat také ona úzká skupinka tzv. „lepšolidí“. O koho alespoň velmi rámcově jde?

„To mě přivedlo k tomu, že jsem si osvojil krásný termín ‚lepšolidé‘, který jsem nedávno zaslechl. Lepšolidé jsou ti, kteří se považují za něco lepšího, než my ostatní, a kteří nám neustále radí, co máme dělat, a kteří své názory považují za nadřazené názorům těch druhých,“ uvedl mimo jiné prezident Miloš Zeman ve svém vánočním projevu.

Ano, jedná se o zobecňující nálepku, která nikdy není ideální a nedokáže vystihnout celé spektrum (nejen) lidské různorodosti. Nicméně termín je myslím docela výstižný a v poslední době čím dál aktuálnější.

Lepší vs. horší lidé

Skupinka většinou liberální demokracií se zaklínajících osob(ností) z oblasti politiky, umění, byznysu, médií i dalších oborů má často neodbytný a nevyvratitelný pocit, že právě oni jsou ti uvědomělí, pokrokoví, poslední spravedliví a správně smýšlející občané, kteří jediní vědí (že Rusko, Putin, Orbán, Zeman, Klausové nebo Trump jsou „arciďáblové“ a že USA, EU a Havel naopak nedotknutelní, „uprchlíci“ nutnost a přínos, Česká televize objektivní a vyvážená a největším problémem jsou alternativní média - čti „proruští dezinformátoři šířící fake news“…  Další společné jmenovatele si dosaďte sami).

Souboj prvních dam

KOMENTÁŘ TOMÁŠE VYORALA: Čím dál častěji soudíme druhé podle toho, koho volí, než podle toho, jací ve skutečnosti jsou

Lidé, kteří pak zastávají jiný než ten jeden jediný správný názor a pohled na svět, jsou dle jejich smýšlení nevzdělaní, staří, zmanipulovaní, konspirátoři, vidláci, Putinovi agenti, hackeři nebo trollové... Opět můžete dosadit sami.

Demokracie je nám svatá, ale jen když je po našem

Volají po (Drahošově) slušnosti a stmelování namísto rozdělování a přitom sami své oponenty nazývají těmi nejsilnějšími výrazy, někteří nezřídka napadají jejich zdraví, rodinu či jim dokonce přejí to nejhorší. Petice, demonstrace a politické agitace na nejrůznějších společenských akcích (nezřídka přenášených ČT) proti demokraticky zvoleným politikům, samozřejmě za účelem spojování (lepšolidí) už jsou folklórem.

Ano, děje se tak i obráceně, ale od „vidláků a nevzdělaných“ lze přece něco podobného očekávat, ale od slušných liberálně-demokratických lepšolidí?

 

Zveřejněno se souhlasem

 Tomáš Vyoral

 https://prima.iprima.cz/