Vytisknout

V pražském metru jsem vyslechl rozhovor, který mě trochu nadzvedl a záhy vysvětlím, proč. Že si o České televizi a jejím utajení jako BIS cvrlikají ptáci na střeše ví každý. Takže když někdo vypálí takovouto částku s dovětkem, že údajně dělá v České televizi, jsem ostražitý a nechalo mě to chladným. Jenomže...

 

Jenomže pak začal potichu vysvětlovat, odkud ty peníze jsou a mě začalo mrzet, že jsem si nedělal autentické poznámky. Na druhou stranu důvody, které říkal, se mi zdály tak věrohodně logické, že bych velice rád od RRTV a poslanců znal důkazy, zda to tak je.

 

Většina lidí zná Václava Moravce z každotýdenního pořadu OVM. A to prý odpovídá jeho platu, který údajně někdy před časem zveřejnil. (Kolem 90 000 Kč) Jenomže to prý je jen malá část. Nebo spíše základní "malá" mzda. To hlavní se ukrývá jinde a já si uvědomil, že to má docela logiku. Stejnou částku prý začal dostávat za Fokus a jeho opakování stejně jako OSA vybírá od každého, kdo poslouchá hudbu. Ale i to mě ještě nepřesvědčilo. A pak onen dotyčný začal chrlit množství "údajných kšeftů", na které to Česká televize rozepisuje. Prý dělá reklamy pro Českou televizi na vlastní pořady a do toho se vejde vše, takže není problém mu údajně vyplácet částky, které onen neznámý vyslovil.

A já si promítl v hlavě, že to je vlastně pravda, protože reklam je tam na sebe sama najednou obrovské množství a všude zní hlas Václava Moravce. A protože to logicky zapadá do sebe a ředitel TV Barrandov Soukup dokonce smlouvy (začerněné) ukázal, soukolí začalo zapadat do sebe a já přestal brát tuto informaci jako FAKE NEWS a HOAX.  

 

Vypadají takto smlouvy s Moravcem?

 

A současně se s veřejným dotazem zde obracím na RRTV a na poslance, zda jsou ochotni to prověřit, případně uvést na pravou míru:

 

Je Václav Moravec placen fixním platem, jak uváděl veřejnosti, nebo lhal a ve skutečnosti je placen jako v soukromém médiu a každou reklamu na sebe sama si účtuje tržně, aby se údajný vysoký plat nějak zdůvodnil?

Proč si poslanci nevyžádají, z čeho jsou placeny reklamy veřejnoprávního média, kterými se to dnes jenom hemží?

Jak je proplácen a hlavně komu je proplácen čas reklamy ve smyčce veřejnoprávní televize, kde Moravec dělá reklamu sám sobě na své pořady?

Ozve se novinářům generální ředitel Dvořák a příslušní poslanci hospodaření v Čt mající na starost?

Oznámí premiér Babiš veřejnosti, jak to skutečně s veřejnoprávní televizí a přesuny peněz v České televizi je?

 

 Podle části dokumentu ČT z konce roku 2012:

na dotaz podle zákona o svobodném přístupu k informacím reagovala tak, že Václav Moravec ani další (jako třeba režiséři Jiří Strach nebo Břetislav Rychlík) nemají s ČT pracovní smlouvu, a nepobírají tedy plat. Šlo o právní kličku, tito lidé mají podle dokumentu, který máme k dispozici, svůj vztah k televizi řešen pomocí smluv prostřednictvím autorského zákona.

10. března 2018  Václav Moravec

Statisíce měsíčně věru neberu. Aniž bych porušil zaměstnaneckou smlouvu, mohu říci, že můj plat nedosahuje ani výše platu jednoho z posledních žadatelů o zveřejnění mého platu Zdeňka Koudelky.“ (Zajímavé, věděl, kolik bere Koudelka, ale Česká televize mu prý brání. Proč, když je vše křišťálově čisté?)

31.1.2019

„Proč se moderátoři Václav Moravec či Nora Fridrichová stále obávají zveřejnění svých platů a Česká televize je tají? Proč, když jsou placeni z veřejných prostředků? Znamenají více než kdokoli z nás - ústavních činitelů, jejichž platy jsou veřejné?“ zaznělo v Parlamentu.

 

Nyní jsem zaslechl tento výklad a ten se mi zdál natolik věrohodný, že bych uznal zoufalost ředitele Dvořáka a moderátora Moravce, že to stůj co stůj chtějí utajit. Bez Moravce by totiž koncept propagandy Čt začal upadat a tak jej budou držet do poslední chvíle.

A na závěr opakuji: já to neviděl, ale vyřčené bylo natolik logické, že zde veřejný dotaz vkládám! A s podotázkou: pokud by se ten podvod potvrdil, měl by jít Dvořák s Moravcem do kriminálu?

Kdy konečně poslanci začnou pracovat?