Vytisknout
Na DV tv dávali zajímavý rozhovor s dokumentaristou Petrem Jančárkem, který, dle vlastních slov - dostal dva a půl roku před smrtí Václava Havla nabídku, aby natočil zbytek jeho života...
 

Dokument s názvem Tady Havel, slyšíte mě? bude prý mít premiéru na podzim.

Stejně, jako moderátorku - krásnou Emu, mě překvapilo, že tenhle nikterak nákladný dokumentární film má potíže s financováním, že se dostane do distribuce jen díky veřejné sbírce.

Režisér to vysvětloval tím, že dlouho jednal s několika zahraničními televizemi, nežli pochopil, že ty mají obrovský zájem o autentické záběry ze života Václava Havla, ale nikoliv o film pana Jančárka.

O chystaném filmu toho moc nevím, ale, díky zmíněnému rozhovoru, možná tak trochu tuším, proč zahraniční společnosti, přes ten obrovský zájem o osobnost Václava Havla, o Jančárkův film jaksi nestojí.

Jako nápovědu vnímám jedno z vyjádření autora:

Chci ho popsat(Havla) jako člověka, který byl významný pro naši společnost, řada komunistů a fašoidních lidí mu nemůže přijít na jméno...“

O tom, že VH byl významný pro českou společnost nemůže být nejmenších pochyb, ale proč do toho navíc ještě montovat ty komunisty a jakési, údajně fašoidní lidi?!

Žiju v přesvědčení, že hlavní předností dokumentárních filmů jsou autentické záběry, nahrávky autentických rozhovorů, ale nikoliv filozofování a fandovství režiséra.

 

josefhavranek.blog.idnes.cz