Vytisknout

Žena, která napsala na Facebooku nenávistný komentář o zapalování autobusů s migranty, půjde k soudu. S dovoláním, aby případ neskončil jako přestupek, uspěl nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který trvá na potrestání za zjevný trestný čin podněcování nenávisti vůči skupině osob.

 

Souhlasím: co je moc, to je příliš a všichni jsme zodpovědní za své činy i slova. Byl ale Pavel Zeman stejně zapálený a aktivní i před lety při kontroverzních kázáních ze strany nejvyššího muslima v ČR, Alrawiho? Ten například vyzýval k boji proti nevěřícím, které bůh rukama věřících potrestá, nebo k nenávisti „k neuznání Alláha“.

Nejprve něco málo k ženině nenávistnému komentáři

Žena v minulém roce okomentovala zprávu s videem o rodinách migrantů nalezených v kamionech mezi nákladem zboží a následně umístěných do autobusů. „A my na ně budeme platit... proč ty autobusy radši nezapálili.“

České noviny, které zprávu přinesly, uvedly, že okresní soud loni v květnu poslal případ k přestupkové komisi obvodu Plzeň 3, protože společenská škodlivost skutku byla podle něj nízká a žena doposud nebyla trestána a není ve spojení s extremistickým prostředím.

Stížnost žalobce zamítl i Krajský soud v Plzni s tím, že žena nikoho přímo nenabádala k zapalování autobusů a projev nenávisti není totéž co podněcování k nenávisti. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale nesouhlasí s názorem okresního ani krajského soudu. „Lze si stěží představit razantnější projev nenávisti, než je projevení touhy po takto brutální fyzické likvidaci specificky vymezené skupiny jedinců,“ uvedl.

A teď něco k „mírumilovným“ Alrawiho kázáním

Teď se podívejme na několik úryvků z (na youtube zveřejněných) kázání Muneeb Hassana Alrawiho, předsedy Ústředí muslimských obcí v ČR, z brněnské mešity. Ačkoliv se jedná o několik let starý případ, zajímalo by mě, zda v něm byl (nebo by byl) pan nejvyšší státní zástupce stejně aktivní jako v tom aktuálním. Možná se pletu, ale troufám si spekulovat, že nikoliv.

 

„A Alláh vznešený říká, bojujte proti nevěřícím jako jeden muž. Tak jako oni bojují proti vám jako jeden muž… A bojujte tedy proti nim a bůh je vašima rukama potrestá a zahanbí a dopomůže vám k vítězství nad nimi a uzdraví hrudě věřících…“
Publikováno v roce 2015 (zmíněná pasáž v čase 9:35–10:05).

A hlavně tedy nauč ho nenávist ke kufru, tedy k neuznání Alláha

„Tvá povinnost je v tomto období vlastně naučit ho milovat Islám, aby se stal muslimem a nauč ho nenávist ke kufru… nauč ho nenávist ke všemu, co je nemorálního, nauč ho nenávist ke všemu, co je nesprávného, a hlavně tedy nauč ho nenávist ke kufru, tedy k neuznání Alláha… a jeho jedinost a nauč ho na druhé straně milovat Alláha… Proroka Mohameda… což je to nejcennější, co ho můžeš naučit.“ Publikováno v roce 2013, kázání mělo proběhnout 9. 7. 2010 v brněnské mešitě (zmíněná pasáž v čase 6:38–7:13).

Ve stejném kázání potom Alrawi nabádá posluchače, aby první slova, která novorozeně uslyší, byla „Alláhu akbar, Alláhu akbar“, neboť „to jsou slova, která se dostanou do toho člověka, do jeho podvědomí, do jeho přirozenou duši, do jeho čistou přírodu, která je tvořena tím, že ví, že Alláh… existuje, že je ten jediný“ (zmíněná pasáž v čase 4:10–4:40).

Dále Alrawi v témže kázání uvádí, že můžeme z náboženských důvodů bít své děti – samozřejmě ne s nenávistí, ale s láskou – pokud se nechtějí modlit k Alláhovi, aby se k němu modlit naučily.

Nejsem sice právník, ale řekl bych, že tato prohlášení nabádající skupinu osob k výše zmíněným skutkům jsou v rozporu s nejedním tuzemským zákonem. A kde byl pan Pavel Zeman tehdy? Nechci mu křivdit, ale byl stejně iniciativní i tehdy?

Nebo když dvě strany dělají totéž, není to totéž… zejména když jedna ze stran je spjata s nejmírumilovnější ideologií v galaxii?

 

Nastupující nejvyšší státní zástupce nezná jméno ministra spravedlnosti? Vtip? Ani zbla

A jen taková perlička k Pavlu Zemanovi, na kterou jsem narazil v jeho rozhovoru pro Novinky z roku 2011.

Pavel Zeman tam na dotaz, zda se zná dobře s ministrem spravedlnosti Jiřím Pospíšilem, který mu nabídl funkci nejvyššího státního zástupce a který je stejně jako on z Plzně, odpověděl: „My se z Plzně vůbec neznáme. Neměli jsme vůbec ani šanci se potkat. Já jsem studoval v Praze, on v Plzni. Potom jsem se do Plzně vrátil jen na krátké období čekatelské praxe a působení při okresním a krajském státním zastupitelství a pak jsem odešel do Brna. Musím se přiznat, že o panu ministrovi jsem ani netušil, že existuje.“

Poněkud „zvláštní“, že Pavel Zeman ani netušil, že nějaký Jiří Pospíšil existuje. Už tehdy se totiž nejednalo o zas tak šedou myš – byl již podruhé ve funkci ministra spravedlnosti (!) ČR (2006 - 2009 a 2010 - 2012). U člověka, který je (nebo tehdy teprve měl být) nejvyšším státním zástupcem, bych očekával větší všeobecný přehled. Z výše zmíněného mi tedy vyplývá buď nelichotivé hodnocení pro Jiřího Pospíšila, nebo spíše tak trochu „mlžení“ z úst pana zástupce. Nenapadá mě nic moc jiného.

 

Zveřejněno se souhlasem

 Tomáš Vyoral

 https://prima.iprima.cz/