Vytisknout

V4 má ohledně řešení migrační krize jasno. Zavřít hranice. Někteří západní politici ale pořád hulákají o tom, že si máme vzít část jejich hostů a ještě mají tu drzost přirovnávat dnešní migranty s emigrací z dob komunistické éry.

 

Německá kancléřka opakovaně vyzývá Česko, Slovensko, Maďarsko i Polsko, že bývalé komunistické země V4 by se měly chytit za frňák. Prý že „solidaritu s pronásledovanými odmítají právě země, jejichž politicky pronásledovaní občané se sami solidarity dočkali.“

Já vám teda něco povím, drahá kancléřko slovutné Germánie. Netvrdím, že u nás je vše dokonalé a čeští politici bezchybní. Třeba Zemanovi ani Babišovi jsem pořád ještě nepřišla na chuť, ale pracuju na tom. Holt mají své dny. Nic víc.

Nerozesejřili celou Evropu. Někdy i to stačí lidem ke štěstí, víme?

Ale když už hrajeme s argumenty pod pás, není tak od věci říct, že komunismus by v naší krásné zemi nikdy nebyl, kdyby se právě váš německý říšský kancléř před pár dekádami nerozhodl udělat z Evropy Třetí říši. Kdyby tenhle zakrslý, zakomplexovaný uřvaný zmetek nerozprcal Evropu svými sny o jedné árijské rase a milionech otroků. Věřím, že nebýt Hitlera, kterého jste si dosadili jako nejlepšího ze svých a dali mu veškerou přízeň, pozornost a moc, komunistická párty by se v Československu, jak ji zamýšlel Masaryk, nikdy nedostala úplně k moci.

Jsme bývalé komunistické země? S díky přenechám velkou část viny právě vám!

Pokud se bavíme o tom, že Západ přijímal velkoryse uprchlíky ze zemí dnešní V4, a tyto vám vítačům dnes nejsou po vůli a pro emigranty zavřeli hranice, já říkám, že vám do toho vůbec nic není. Chcete nás srovnávat?

Chcete tvrdit, že ti, kteří utíkali před komunistickým útlakem z dnešní České republiky, Slovenské republiky, Polska a Maďarska:

Drahá madam, ušetřím vás toho, abyste musela odpovídat. Pokusím se ale vysvětlit, proč se jen díváme, jak se do bahna potápíte víc a víc a nespěcháme s pomocí.

Takže znovu a pomalu.

My jsme k evropským korýtkům žádné migranty nezvali. Hranice jsme se snažili zavřít, pokud to bylo v našich silách a přesně dle smluv a dohod jsme migranty chycené u nás zadrželi, vyšetřovali a tak dále. Neptali jste se nás, když jste zeširoka otevřeli svou sluníčkovou humanitární pomoc každému, kdo si pro ni přišel říct bez ohledu na to, jestli na ni má nárok. Bez ohledu na to, jestli na to máme.

Bez ohledu na to, jestli to tak chceme.

My máme svědomí čisté!

Měli jste za to, že váš západní, vizionářský a lidský postoj je ten jediný správný a svou vůli jste nám tvrdě vnutili, a ještě jste nás klepli po prstech, když jsme se ošívali, že se nám to třeba trochu nelíbí.

Ale nejsme imunní vůči prosbám o pomoc. Zkuste přestat vyhrožovat o zavření kohoutku s dotacemi, nechejte si od cesty žvásty o tom, že vám to dlužíme, když jste kdysi přijímali migranty od nás. Prostě přiznejte, že to nezvládnete. Férově uznejte, že jste si nakáleli do vlastního hnízda a potřebujete drobátko píchnout.

Já si na rozdíl od vás, jež jste se holt rozhodla dělat v životě velké věci, tak já si nemyslím, že můžu mluvit za celou Evropu, ba ani za V4. Přesto věřím, že když přijdete s prosíkem, že potřebujete helfnout, Visegradská čtyřka pomůže.

Maďarsko vám postaví bytelné ploty. Slovensko vám pomůže s legislativou na notorické využívače dávek a odmítače práce. Česká republika by mohla dodat zbraně pro německou policii a vojsko, evidentně žádné nemůžou poslední dobou najít. No a Poláci by se mohli třeba postarat o efektivní vracení migrantů do zemí původu.

Jak vidíte, my chápeme, co potřebujete.

 

Zveřejněno se souhlasem

www.jitkamoody.com