Vytisknout

A vedle Maxová zaplesala, jak má ta "neprolhaná" Jourová úžasné portfolio. Bude bojovat proti "HOAXŮM". No potěš koště, další estráda na Čt pod komandem veselého Moravce. (Samozřejmě to takto explicitně nebylo napsáno, ale smysl je přesně vystižen).

 

Hvězdná pěchota Moravcova opět excelovala:

tak prý ti tupci poslouchali alternativní (čti dezinformační, prolhané) weby, a tím se stalo, že nalétli na jedinou pravdu: Brexit je zlo. Kdyby poslouchali hvězdné ekonomy, nikdy by pro brexit nehlasovali. Protože ti odborníci nositelé Nobelových cen by jim řekli, co je jediný správný názor. A Jourové by s rovnou, nezakřivenou páteří měli všichni důvěřovat,  vznešeně vykládala Maxová z ANO.

 

Proč tolik ironie? Protože by si zasloužili pár facek za tuto veřejnoprávní informační stoku.

Důkaz: šéf FEDu, Alan Greenspan.

Velký guru, který když řekl slovo, celý svět byl v pohybu. Nakonec se zjistilo, že je blbý jak tágo a upadl pan světový ekonom z USA v zapomění. (Píši to lidskou mluvou, ale vše dokážu, včetně přesného citátu Niedermayera  z TOPnácků 09 a Marxové z ANO na závěr.

Ti skvělí odborníci, které tak nadšeně chválí Niedermayer stále hlásali, jak úžasně si vedou USA. HDP rostl, nemajetní získali bydlení a prostě vše byl zázrak. Nic nebylo platno, že ti "neodborníci a dezinformátoři" řvali, že to je hypoteční bublina, že rozdávat byty nemajetným je podvod na výši HDP (u nás Maláčová a Babiš opět tvrdí to samé, bydlění pro všechny sociály). Alan Greenspan byl hvězda: dokonce záporné úrokové sazby inicioval a každý, kdo chtěl, dostal byt. A pak to bouchlo:

Obecně lze za počátek hypoteční krize považovat 29. červenec 2006, kdy Federální rezervní systém navzdory znepokojivým signálům zvedl základní úrokovou sazbu. Za změnu této krize na krizi likvidity lze považovat 14. srpen, kdy došlo k bankovnímu runu na Northern Rock, což byla banka, jejíž problémy neměly souvislost s hypotečními úvěry. Greenspanova vina krizi spočívá v tom, že politika nízkých úrokových sazeb vedla k tzv. expanzivní měnové politice, tedy k přílišnému uvolňování peněz do ekonomiky, které se pak dostaly přes různé úvěry k lidem, kteří je nyní nedokáží splácet. A čaroděj z Washingtonu( jak nazývali hvězdu celého svtěa Greenspana) poté u Kongresu Spojených států přiznal, že jeho předpoklad vývoje ekonomiky byl chybný. A byla to hrůza, která trvá dodnes.

Expanzivní politika znamená nejen udržování nízkých klíčových sazeb centrální banky, ale také prosazování těchto nízkých sazeb poptáváním (nakupováním) dluhopisů od komerčních bank. Nákupem těchto cenných papírů zvyšuje centrální banka rezervy bank, čímž se zvyšuje peněžní zásoba. Zároveň tím tlačí na růst ceny dluhopisů a snižuje jejich úrokový výnos.

 

A právě tato oficiálně správná poučka sice pomohla v USA nejbohatším, ale okradla miliony chudších a chudých.

Na nebezpečí recese zareagoval Federální rezervní systém podporou měnové politiky a v průběhu roku snížil úrokové sazby z 6,5 procenta na 1,75 procenta a dále je snižoval až se koncem roku 2003 dostaly na jedno procento. Tímto způsobem Fed docílil toho, že banky začaly levněji půjčovat, čímž se zastavil propad spotřeby a zároveň se tak zabránilo krachu řady dalších společností, neboť nižší úroky umožnily půjčit i méně solventním firmám, což zastavilo zvyšování nezaměstnanosti. Nezaměstnanost po snížení úrokové sazby ještě chvíli stoupala, ale od poloviny roku 2002 začala víceméně stagnovat a koncem roku 2003 začala klesat.[ Pokles základní úrokové sazby srazil dolů všechny úrokové sazby, což stimulovalo rodiny k vyšším výdajům, čímž se odvrátila recese. Meziroční růst HDP poklesl z 3,7 procenta v roce 2000 na 0,8 procenta v roce 2001, ale již v roce 2003 se dostal na 3,6 procenta. Problémem však začalo být, že nízké úrokové sazby klesly na úroveň, při níž americké domácnosti začaly žít na dluh více než před krizí. Tím sice rostla spotřeba, což zvedlo HDP, ale zároveň sazby u hypotečních úvěrů s pohyblivou úrokovou mírou klesly na úroveň, kdy byly dostupné i lidem, kteří by na ně normálně nedosáhli.

 



A jsme u jádra pudla, hoaxu a dezinformací Niedermayera, Maxové a Jourové: kdyby lidé používali selský rozum, nikoliv hvězdné komadno ekonomů a nositelů Nobelových cen, nemuselo by tolik lidí spáchat v USA sebevraždy, nehroutily by se celé rodiny a na dlažbě by nebyla i střední vrstva. Bohužel poslechli Grety a další nositele, čï navrhnuté hvězdy Nobelových cen. (Gretu navrhli před pár dny)

 A výsledek? Tomu neuvěříte. Protože to samozřejmě nejvíce odnesli ti, kteří chodili do práce jen příležitostně a najednou se dostali skoro zadarmo k bytu, vyústěním byla...

Politika Spojených států , kdy se špatná ekonomická situace černochů a hispánců stala předmětem boje proti rasismu. To fakt nemělo chybu a někdy to vypadá, jakoby to bylo učiněno úmyslně jako následná migrace do Evropy!

 

15. září 2008  krach Lehman Brothers

Takřka nikoho přitom nenapadlo, že poskytovat hypotéku lidem bez příjmů je ekonomický nesmysl. Když pak hypoteční bublina splaskla a ukázalo se, že onen nezaměstnaný mexický přistěhovalec skutečně nemá svůj úvěr z čeho splácet, nastal globální chaos. V letech 2007–2013 se medián majetku americké domácnosti snížil o šokujících 40 procent a v současnosti (2018) stále zůstává pod úrovní, na jaké byl v roce 1998. Pokles majetku má devastující dopad na úspory Američanů – více než čtvrtina lidí starších 18 let podle průzkumu Fedu z roku 2016 nemá našetřen ani dolar. Mileniálové, tedy mladí lidé narození v 80. letech minulého století, jsou naopak tou nejzadluženější generací Američanů v historii. Ale nejbohatší vrstva v USA měla z krize až o třetinu větší zisky. Bankéři, kteří finanční krizi rozpoutali, zůstali vesměs nepotrestáni, a řada z nich si ještě odnesla bohaté odstupné.

A právě za tyto šmejdy bojuje TOPnácek 09 Niedermayer a pohrdá selským rozumem. A každého, kdo upozorní na tuto sviňárnu nazývá stejně jako Maxová či Jourová dezinformátorem, tudíž zločincem.

A nyní autentický přepis.

Kdo lže, ten krade. Kdo krade, patří do kriminálu, jsme říkali jako děti, Niedermayere. Co vy na to?

„Svět, ve kterém je ta pravda moje a ta vaše a jsou to stejně plnohodnotné pravdy, je nebezpečný svět. V případě toho Brexitu došlo k tomu, že hlas nositele Nobelovy ceny je stejný, jako hlas poslance, co obhajuje Brexit. Pokud se nevrátíme do světa, kde některé fakty jsou zdůvodněné čísly a velmi kvalitními analýzami, a nikoliv pravdou toho, či onoho tábora, ale prostě chtít pravdu, budeme mít hodně velké problémy.

Tím mým antree jsem chtěl říct, že některé věci, které se nazývají alternativní pravda, jsou prostě lež. Dřív se jim říkalo lež, dnes se jim říká alternativní pravda.“ vykládal Niedermayer.  

Takže ti odborníci, co přivedli ke krachu celý svět byli odborníci, které máme vždy a ve všem poslouchat, zatímco nás, co před zápornými úroky a kvantitativním uvolňováním, stejně jako selský pohled na brexit upozorňujeme,  lze prý nazývat lháři s alternativní pravdou.

Že údajně svět věří vykadění rakoviny, jak komentoval Moravec, nemá cenu si ani odplivnout. Protože ten svět byly dvě zoufalé těžce nemocné blbky, které uvěřily magii a kouzlům zaříkávačky!

 

Jourová přece svojí prací přesvědčila, tvrdí Maxová, že umí být apolitická, nepodléhá lobistům, médiím atd.. Právě že tak tvrdě pracovala minulých pět let…

 

Stačí si o její rovnosti zad a úžasnosti připomenout pár vět:

Věra Jourová byla nominována za ANO a toto vykládá.

 

„V České republice by Evropská komise měla mít lepší zvuk, lepší jméno,“ popsala svou prioritu číslo dvě. „Tou třetí je dát dohromady Čechy v Bruselu, dohodnout se na českých národních zájmech a pracovat pro Čechy v Bruselu,“ přeje si v roce 2014 Jourová.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/nejsem-jen-zena-rika-pristi-eurokomisarka-jourova.A140721_111119_domaci_kop

Po zvolení je za positivní diskriminaci, za gender vyvážení bez ohledu na inteligenci a pracovitost a oznamuje, že již je členkou bruselského komanda a tudíž ji české zájmy nezajímají. Nakonec vyhrožuje, že zlepší potraviny v Čechách. Výsledek? Kulové s přehazovačkou. Pouze zůstaly směrnice, jak svobodným médiím a webům zakroutit krkem.

 

Tak kdo je ten křivák a dezinformátor, pane europoslanče Niedermayere z TOP 09 a Maxová z ANO Babiše od Jourové?