Vytisknout

Je to normální? Dáma, která se narodila v roce 1972 posuzuje, jak se žilo v sedmdesátých létech minulého století. Průzkum vede zaháčkovaný synáček Daniela Kroupy Mikuláš z (honosně) Post Bellum - prý Paměť národa, který se narodil v srpnu 1975,  (jeho bratříček je Janek Kroupa). Mimochodem po tatíčkovi Kroupovi zůstaly milionové dluhy, dodnes nesplacené za ODA, proto je důvěrník České televize - svý k svému. K dluhům se nehlásí.

 

Položme si seriozně otázku:

Bylo za komunistů líp?

Samozřejmě že bylo. Pro ty, kteří neviděli do makroekonomiky (dokonce i dnes jí nerozumí 90% ekonomů a netuší, co bylo vnitřní zadlužení) bylo úžasně, pro mnohé dobře. Byla malá kriminalita, lidé se hodně bavili, Romové povinně stejně jako ostatní pracovali, takže skoro nulový rasismus, a až na nějaké malé konflikty s vietnamskou komunitou pohoda  černošské studenty z kolejí kluci zvali na panáka a na pivo a gangy, či rowdies zde nebyli. Teprve kolem roku 1985 a uvolněním mravů se začaly projevovat skupiny skutečných zločinců dle zářného západu. Lidé nebyli v depresi, bylo málo sebevražd, povinná školní docházka, nebyla negramotnost, vymítili jsme totálně očkováním nebezpečné choroby. Lidé, kteří se ze Slovenska či Moravy stěhovali do českých měst dostávali byty za 30 000 Kčs, byť byt stál ve skutečnosti 250 000 Kčs a víc. Stejně tak komunisti dostávali protekčně byty za hubičku, byť vnitřní zadluženost byla šílená. V televizi neběžely vraždy a mučení od rána do večera, ale většina filmů byla z reality, byť část poplatná režimu. Dětská úmrtnost proti západu byla minimální, vzdělání přes kritiku v porovnání se západem excelentní. A kdo utekl na západ, díky vzděláni rychle zbohatl. Zubaři, lékaři i prodejny, stejně jako hospody byly všude, dokonce i na mnohých vesnicích. Do důchodu se chodilo v šedesáti, ženy v 55 létech. Takže objektivně se žilo líp. Svobodu chce samozřejmě každý, ale za cenu, že se bojíte vyjít na Václavské náměstí, že v noci se bojí ženy na ulici? To je fakt vítězství demokracie?

 

Ta nostalgie na toto je oprávněná a urážet v České televizi zaháčkovaným synáčkem Kroupou z Post Bellum starší generaci je svinstvo. Vážně raději svobodu a dítě vám umře na obrnu či černý kašel? Což se nám dnes díky migraci a "pseudosvobodě" vrací!

 

Idiotismus srovnání másla s průměrnou mzdou: za komunistů na tuto "průměrnou" hodnotu dosáhli skoro všichni, ale když je průměr cca 35 000 Kč dnes a normální platy jsou kolem 25000 hrubého, tak je jasné, že Bakalové jásají, zatímco zaměstnanci pláčou. Ne všichni, ale mnozí. Právo na práci, kdy označil hanlivě ekonomom Zahradník starší generaci "vzpomínači": právo na práci znamenalo mimo jiné i to, že všichni museli chodit do práce a nikdo se neválel v příkopu ve výkalech jako dnes. Neexistovali bezdomovci a neuměli jsme si to představit. Taková zaostalost. Prostě byli i všichni šmejdi pod kontrolou. A v roce 1990 jsme žasli, před kým v hromadných prostředcích musíme utíkat...

 

Dnes se může cestovat. Máme banány. Máme pomeranče. Můžeme svobodně nadávat. Na Rusko, na Čínu... 

 

Jenomže ta starší a stará generace opustí domovy a co vidí? Smradlavé bezdomovce, co roznáší nemoci. To skutečně nebylo! Desetitisíce pologramotných Ukrajinců a jiných migrantů, kteří jsou sem zvaní jako otroci na práci, zatímco naši mladí jsou "nehákes".  Sta neziskových organizací, kde se nepracuje, a kam prchají mladí, aby se vyhli práci. Nejsou lékaři, zubaři, v potravinách nám prodávají západní odpad či polský hnůj. Obyčejní lidé platí vzdělání mladých lékařů, zubařů a ty nám ukradne západ, protože na vzdělání jejich mládeže nemá zadlužený západ peníze. A starší lidé žebroní o lékařské ošetření a třesou se hrůzou, zda je někdo ošetří. Mládež je neuvěřitelně neurvalá ke starší generaci a flákači z nezisku jako je Člověk v tísni jim k tomu pomáhá. 50+ jsou uráženi dokonce lidmi jako je Jourová, Kroupové a vlastně by měli makat, nebo chcípnout. Okrádání starých lidí se stalo normou a dokonce jakousi základní formou Evropských hodnot. Stále je nám vnucován hladomor na Ukrajině a v Rusku, ale že to bylo díky embargu vývozu potravin ze západu do SSSR v době sucha a totální neúrody, byť zlato a ropu s plynem měl na zaplacení, se decentně mlčí. Mnozí důchodci obíhají krámy, aby ušetřili korunu. I žebrota se opět stala normou. Ještě se vrátí "Zilvar z chudobince". Úžasný svět.

Samozřejmě lidé zaháčkovaní dnes v dotacích, nezisku či jako ekonom Zahradník si mlaskají stejně jako Kroupové,  Bakalové a další. Za 50 000Kč až miliony měsíčně, zatímco důchodci živoří za 10 000, i když nájmy ve městech jsou i 15000 Kč. A ti vážně mají tleskat Bakalům, jak si chrochtají a mlaskají? Kde bere Česká televize právo starší a starou generaci urážet z nesvéprávnosti?

A hlavně: jak nám může z České televize generace těch, co tenkrát nežila vykládat nám, jak naše generace žila? Vážně vedení České televize přeskakuje "mozkové" vedení?

 

 P.S Samozřejmě z pohledu makroekonomie si žijeme, jak ještě nebylo. Ale fakt to může ocenit důchodce s důchodem 10 - 12000 Kč měsíčně?