Vytisknout

Tráva vysoká, jak už mnoho let nebyla. Nikdo neseká, nikdo se o ni nezajímá. Proč také: dotace jsou na neúrodu, práce je dřina. Pak žasneme, že hovězí stojí skoro 300Kč a hledá se vědecký výzkum, co s tím...

 

V roce 1947 umíral dobytek hlady, nikde nebyla ani sláma natož seno, dokonce nebyla pro dobytek ani voda. Sucho, sucho a sucho, které přišlo po kruté zimě. Od hladomoru nás zachránil SSSR. Drzost dnešních zemědělců srovnávat je nekonečná!

 

Sucho - Sázava 1947
Sucho 2020

 Svobodné noviny 1947

Na polích víří oblaka prachu, ovoce padá ze stromů, hrozny sesychají, sedláci jezdí sekat seno do opuštěných Sudet a pro úplný nedostatek slámy se v lese hrabe listí. Zemědělcům také nezbývá dostatek osiva na příští rok a zle je i se zvířaty. Vybíjí se dobytek a pro nedostatek brambor a šrotu prasata nepřibývají na váze. Chybí také odstředěné mléko a zkrmují se i padavky ze stromů.

Oproti předchozím letům se toho roku sklidilo o 32,5 procenta méně pšenice a také brambor se urodilo o čtvrtinu méně. Vázly dodávky pro obyvatelstvo, protože zemědělci se snažili co nejvíce cenných potravin nechat pro sebe, a tak bylo v prosinci vykoupeno jen 54 procent plánovaného množství pšenice, 73 procent žita a 45 procent krmného zrna. 

 Mimořádné dodávky obilí ze Sovětského svazu

V první fázi Československo nakoupilo 200 tisíc tun pšenice a 200 tisíc tun krmného obilí a kukuřice. Jenže to pořád bylo málo, a na konci října proto musela vláda sáhnout k citelným omezením. Snížil se příděl cukru na osobu, do chlebové mouky se míchala ječná mouka a snížila se stupňovitost obyčejného piva na 5 stupňů a Prazdroje na 6 stupňů. Kromě toho zemědělci mohli obilí nově mlít jen ve vybraných kontrolovaných mlýnech a všechny mlynářské produkty musely být označeny ochrannou známkou. Část sedláků si chtěla něco ulít a za to byly tresty. Dnes se to nevykládá jako zločin sedláků, ale jako zločin komunistů, kteří trestali "keťasování" a obrovské vyšroubování cen.

 

Možná by stálo za to zjistit, jak to dnes skutečně je:

Sever Čech je ve vztahu k pitné vodě jednou z nejstrategičtějších oblastí v Evropě. Tamní zásoby by vystačily pro celý střed kontinentu. Hydrogeologové nyní zásoby vody po třiceti letech přeměřují. Třeba v oblasti od Srbské Kamenice do Všemil je jedna z největších zásob podzemní pitné vody v zemi. Je tam ukryto 450 vteřinových litrů, což je obrovité množství,“ říká hydrogeolog Vratislav Nakládal, který sever Čech a hlavně oblast Českého Švýcarska zkoumá už padesát let.

Vůbec největší zásoby jsou v téměř dva kilometry širokém pásu mezi Srbskou Kamenicí a Hřenskem. Další vydatné zásoby pitné vody jsou ale i v oblasti České Lípy, Jablonného v Podještědí či podél Labe.

„Tam jsou hodně hluboko, kolem 400 až 500 metrů,“ říkal před třemi léty Nakládal.

Zdroj: https://www.idnes.cz/usti/zpravy/zasoby-pitne-vody-v-usteckem-kraji.A150316_2147632_usti-zpravy_alh

 

Samozřejmě do očí bijící další a další asfaltové a betonové plochy, mizející zeleň, další dálnice a silnice, sklady kam oko dohlédne vykonalo své. A extrémní vyčerpávání studní v některých oblastech ukázalo odvrácenou tvář přemnožené pseudocivilizace. Ale sucho, skutečné sucho vypadá jinak.

Prostě hlavně je to hra o miliardy, aniž by někdo byl schopen bouchnout do stolu a zařvat: dost bylo vydírání!