Vytisknout

 Sorosova Nadace OSF chce cenami prý upozornit veřejnost na novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti.

Parodie na "chlapi sobě", dříve za Rudým praporem

 Důvěryhodnost médií a dodržování základních standardů novinářské práce je stěžejním tématem letošního, třetího ročníku konference Novinářské fórum 2020, hlásá prapodivné vyhlášení: cena patří těm, co chválí EU a NATO a napíší nenávistné články o Rusku a Číně, případně proti ANO.

 

Aktuálně.cz má tři novinářské ceny.

Novinářskou křepelku pro mladé a perspektivní, angažované  novináře do 33 let, udělovanou Českým literárním fondem, získal ve středu reportér Aktuálně.cz Lukáš Valášek. Zkuste hádat, o čem hlavně píše. Asi hádáte dobře: o Číně, Nejedlém, ANO, Faltýnkovi a jeho korupci. Neboli Novinářskou křepelkou ocenili porotci Lukáše Valáška za sérii článků mapujících čínský vliv v Česku.

První místo v kategorii online žurnalistiky získali s projektem Rozděleni svobodou datoví žurnalisté iROZHLAS.cz Petr Kočí, Michael Zlatkovský, Jan Cibulka. Oni bádali a vybádali, že nejvíc nadávají na společnost nemajetní, nebo neúspěšní lidé. Fakt, ale fakt náročný výzkum.

 

Prestižní cenu Karla Havlíčka Borovského získal redaktor HN Ondřej Houska za články o Evropské unii a Babišovi.

 Překvapení...

 

Nezávislá média...

 

Ta společnost kolem Sorose, novinářských cen a různých tiskových institutů má další zajímavé experty:

například i podnět na odvolání Xavera Veselého vzešel z Českého národního výboru Mezinárodního tiskového institutu (CZ IPI). Členy jsou  Pavel Šafr, Jaroslav Kmenta, Sabina Slonková, Ondřej Neumann či Jakub Patočka.

Prostě elitní společnost...


Členem správní rady Nadačního fondu nezávislé žurnalistiky je zase neúspěšný kandidát do Rady ČT Michal Klíma, který byl z nezvolení značně rozčilen. Prý nezávislá média (ale na kom už neříká) jsou důležitá. Například fond posílá 500 000 Kč pro politickou propagandu "Jak milovat EU dle Člověka v tísni" pod názvem

Jeden svět na školách – Mediální vzdělávání

To snad mluví za vše.  Známé pořekadlo: kruh se uzavírá... 
 

Související

Kauzy J. Soukupa, Česká televize, Člověk v tísni a... Prapodivná vražda na Slovensku.

Neuvěřitelné: přijalo by Rakousko špinavé peníze od kohokoliv? Káží vodu a pijí víno?