Rusové, co cestují po celém světě, jsou častokrát naštvaní, že nás v roce 1968 zachránili a naše nevděčnost je do nebe volající. Na čem vlastně toto zakládají? Musím se přiznat, že když jsem to slyšel poprvé od svého syna, který se vrátil z Kuby,  nadskočil jsem výší světového rekordu. Protože však nejsem extrémista jako Kalouskova čtyřhlavá saň dnes v Parlamentu, začal jsem pátrat, jak je možné, že i v roce 2017 lidé z Ruska to tak stále vidí.

 

Proč vznikli hippies? Protože vojáci USA byli horší než nacisti Adolfa Hitlera!

V USA se od poloviny 60. let rozmohly spolu s hippies pacifická hnutí, která vystupovala ostře proti veškerým konfliktům a hlavně proti vietnamské válce. To postupně pomáhalo zvyšovat odpor k válce, hlavně mezi mládeží. Ten zesílil nejvíce po masakru My-Lai z března 1968, kde američtí vojáci brutálně znásilnili, umučili a vyvraždili mezi čtyřmi a pěti sty obyvateli stejnojmenné vesnice. Ozbrojené síly Spojených států použily během války ve Vietnamu zhruba 72 milionů litrů chemikálií včetně Agentu Orange a  svrhly  na Vietnam na 45 milionů tun bomb!

 Vedle herbicidu Agent Orange se stal dalším hrůzným symbolem vietnamské války napalm. Tato látka je vysoce hořlavá a přichytí se prakticky na cokoli – pokud zasáhne lidské tělo, tak to prakticky vždy znamená smrt a navíc velice bolestivou. Americké jednotky nasadily napalm ve Vietnamu v letech 1965 – 72. Nejprve ho používaly pozemní jednotky, když plamenomety ničily hustou džungli. Mnohem horší však byly letecké útoky, kdy napalmové bomby shazovaly bombardéry B-52 ze vzduchu. Jeden takový útok mohl vyhladit celou vesnici. 

 

Porovnejte to s rokem 1968 v Československu. Bylo to osvobození z pohledu SSSR, nebo okupace?

 

 Jane Fondová v minulosti protestovala nejen proti vietnamské válce, ale například i americké invazi do Iráku. Osobně byla v Hanoji na protest proti zabíjení. Stejně tak Robert Redford, který se nakonec ostře obul do George Bushe po 11.září...

 

Jenom krátce: okupace to byla, protože celý národ včetně komunistů nechtěl být součástí RVHP stejně tak, jako Varšavské smlouvy. Tato definice je tak jasná, že další výklad netřeba. A lid je základem státu a politici pouze servisem, byť Brusel se dnes chová jako dříve Moskva. Ale to sem nepatří.

 

Jak to však vidí Rusové? 

USA po druhé světové válce začaly okupovat celý svět. Socialismus, který lidem dával naději na spravedlivější svět, začaly drtit shazováním bomb ve velkém. Nejen klasické, ale především chemické  skýtaly strašné utrpení těch, kteří byli bezmocní. Civilisté, děti... Vietkong i dnes ukazuje hrůzy, co se tam dělo. Vietnamští civilisté: 411 000 – 2 000 000 mrtvých. V důsledku amerického zabíjení. Protože se báli komunistů. Protože si Vietnamci dovolili po vyhnání kolonizátorů z Francie sdílet jiný světonázor. Strašná válka trvala od roku 1954 do roku 1975. Strašné utrpení nejen vietnamského lidu, ale i amerických mladých mužů, kteří odmítali bezdůvodně ve Vietnamu zabíjet. Jane Fondová, Robert Redford protestovali, nejznámější boxer všech dob Cassius Clay a s ním tisíce další, kteří odmítli zabíjet, byli ve vězení. A dodnes je zabiják McCain v USA jako hrdina, protože zabíjel civilisty, ženy a děti. Strašné.

 

A všimněte si:

21.srpna 1968 vstoupila vojska SSSR do Československa

21.srpna 1968 bylo ve Vietnamu 500 000 vojáků americké armády a kulminovala v dubnu 1969 s počtem 543 000 vojáků!!!

 

Uvědomuje si někdo z těch dnešních fanatiků, že nelze posuzovat svět z jednoho kopečku, ale že SSSR nám skutečně z jejich pohledu šel na pomoc? Opakuji: z jejich pohledu!

 

To, co se dělo u jejich území z druhé strany bylo strašné a utrpení si mnozí Vietnamci nesou dodnes.

Vietnamem prošlo 2,6 milionu Američanů, z nichž zhruba 1 až 1,6 milionu bylo vystaveno pravidelně nebo se vícekrát v boji setkalo s nepřítelem. Asi 60 000 veteránů do roku 1982 spáchalo sebevraždu nebo zemřelo na předávkování drogami. Společnost v USA se rozvrátila a zabíjení bylo normou. Mimochodem je dodnes.

Pan prezident Zeman musí v Rusku o těchto věcech hovořit z našeho pohledu, ale odsuzovat občany z Ruska, že měli strach z masakrů, co prováděla americká armáda u jejich východního území ve Vietnamu si dovolí jenom extrémní grázl. Dějiny musíme chápat v kontextu, jinak to nevede k ničemu.

 

 P.S. Zvěrstva, která prováděla americká údajně "civilizovaná" armáda demokratického státu se dají dohledat v knihách, na Wikipedii, ale i na mnoha snímcích už v digitalizované podobě. A zvratky, linoucí se na nás z České televize, aniž by zohlednila vše v kontextu je hnus. Všeho se zúčastnil senátor Mc Cain - ten, co byl u dalšího zvěrstva v Sýrii a založil Islámský stát. Je to vážený senátor, americký senátor, prý demokrat každým coulem, náš přítel. Masakry byly jeho vášní. Druhý Mengele. A ti mají být hodny našeho obdivu?

 

 Předešlé

Protestovali bychom 21 let od 21.srpna 1968, kdybychom věděli o USA to, co víme dnes?