Pokud si pozve Soukup Maláčovou a není schopen se zeptat, kde na úžasné důchody vezme, tak je jeho pořad nesledovatelný. A pokud se nezeptá  Maláčové, co je ve spotřebním koši pro nízkopříjmové a nechá ji přihlouple jásat, jak strašně přidává, tak pořad vypínám. Tečka, pane Soukupe. Vzpamatujte se.

 

O co jde - vysvětlení i pro babičku z HorníDolní

Kolik si babička koupí lokomotiv do spotřebního koše o inflaci, byla ironická otázka v devadesátých létech. Jenom namátkou dnes: kolik hodin babička s příjmem kolem 10000 Kč stráví na squashi, či kolik zájezdů se všemi službami stráví ve Francii? A i když tyto položky nemají marginální hodnotu, jejich součet je komedie. Stačí se podívat do skutečného košíku těchto důchodců: trochu brambor, cukr, mnohdy prošlé potraviny ještě nezkažené, trochu masa, levné párky, cibule, česnek a pár podobných položek. A právě základní potraviny a bydlení stouplo o děsivých 20%, mnohde více. Takže tyto výpočty spotřebního koše jsou základním zločinem a okrádáním důchodců, ale i těch v nízkopříjmových platech! A pak slyšíme, že se máme nejlépe v historii. Samozřejmě, když zprůměrujeme plat Maláčové a starobního důchodce, výjde nám, že starobní důchodce má příjem 55 000 měsíčně...

 

Kdo přidal důchodcům víc peněz? Nečas, nebo Babiš?

Stačí počty, žádná makroekonomika: a použijeme pouze zjednodušený výpočet.

Za Nečase ceny: nárůst cen potravin 0, nárůst cen průmyslového zboží nula. Inflace prakticky nula. Takže přidání 30Kč je + 30Kč.

Za této vlády:

nárůst cen základních potravin až 70% , nárůst cen v průmyslu kolem 20% a činže? To je raketa. Pro obyčejný rozpočet je to nárůst cca 2000 měsíčně. Takže přidání 900Kč je -1100 Kč!

Neboli za této vlády je katastrofální propad důchodů vůči nárůstu cen. Proti Kalouskovi Maláčová ukradla důchodcům 1130 Kč. Ó, my se máme...

Důkazy? Snadno a v grafu:

V roce 2013, když se česká ekonomika teprve zotavovala z globální ekonomické krize, činil poměr průměrného důchodu k výši průměrné mzdy 44 %. Podle údajů ČSÚ na konci třetího kvartálu 2018 (tedy po pěti letech ekonomické prosperity) poklesl poměr průměrného důchodu k průměrné mzdě na pouhých 38,5 %!

 

 Vývoj průměrné mzdy a důchodů 2013 - 2019.

 

A aby byl důkaz v cenách, které všichni znáte: statistický úřad

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 2,9 %.  Ceny zeleniny byly v červenci vyšší o 34,1 % , z čehož ceny brambor byly vyšší o 65,7 %. Ceny masa vzrostly o 4,5 %, uzenin o 7,0 %, sýrů a tvarohů o 5,0 %. V oddíle stravování a ubytování zrychlil růst cen stravovacích služeb na 4,5 % . Každý, kdo jde do obchodu žasne nad cenami brambor, cibule, maso už je za 150Kč, respektive 300 hovězí a ani s průměrným platem už nejde dělat klasické hovězí polévky, natož svíčkovou či guláš s množstvím masa, aby to skutečná svíčková či guláš byl.

Pokud připočteme ceny činží, kde většinou starší generace bydlí, je vyjadřování Maláčové, jak se obětuje pro důchodce na pár facek. Zednických a hlava nakloněná, kdy čumí jak tydýt,  by jí už zůstala.

 

Základní potraviny pro důchodce zdražily o cca 20%. Lze snadno spočítat, že 20% z nejnižších důchodů 10 000 je 2000 korun.

Vláda však přidá 900 Kč. Za tento rok ztratí důchodci min. dalších 1100 Kč vůči cenám. Takže vláda dokonce důchodcům ukradla více jak deset procent důchodu. A Soukup se Maláčové přiblble směje. Proč?

Proč začíná ztrácet body na pochlebování dezinformací Maláčové z ČSSD? Nebo snad skočil na frašku, kolik lokomotiv si koupí důchodci ze své výplaty?

 

 Ví Maláčová, že senát jedná o dezinformacích a fake news? A vrchol idiocismu: v Senátu přednáší miliardář Janeček, co dle ministerstva financí zapomněl platit daně v České republice, ač zde s milenkami a manželkami bydlí...

 

Další odkazy

 Janeček účetní uzávěrka

Miliardář Janeček nemá miliardy. Rozhodně ne v Česku: E15

 

A Janeček v Senátu: to fakt nemá "chibu"...

 

 Vážení čtenáři: prosíme, nejdříve si ještě jinde ověřte a pak sdílejte co nejvíc. (Samozřejmě s odkazem) Není možné, aby lidem tak lhali a lidé jim ještě za okrádání děkovali. Lidé musí znát pravdu! Petr Pokorný