Poslední dobou se zase na občany celého světa chrlí názvy, které mají představovat bankovní supertřídu. Přitom je to nesmysl. Znáte hru letadlo? Tak si nedělejte vrásky, že vám něco neznalostí "bitcoinu" uniklo. mimochodem všimli jste si, že do těchto operací žádní skuteční bankovní experti ve velkém nejdou? Samozřejmě, protože tato hra nemá pravidla. Nebo jakási má, ale nikdo nikde nikdy nic nemůže dokonale ověřit.

 

A teď pozorně čtěte:

 

Piramidová hra letadlo

Pyramidové schéma (též pyramidová hra nebo letadlo) je podvodný, dlouhodobě neudržitelný zdánlivě obchodní model, v němž je výdělek závislý na přivedení dalších účastníků do schématu. Každý nový účastník musí za vstup do schématu zaplatit poplatek a za to dostává právo inkasovat tento poplatek (nebo jeho část) od dalších účastníků, které sám získá. Část vybraného poplatku si obvykle nechává pro sebe a část odevzdává tomu, kdo jej získal (nebo naopak organizátor hry vybírá poplatek a část proplatí za referenci). Pyramidové schéma nenabízí žádný dodatečný kvalitní produkt ani službu. V praxi takový model nefunguje (vydělají na něm jen jeho organizátoři a ti z účastníků, kteří vstoupili na začátku), neboť počet potřebných účastníků exponenciálně narůstá. V mnoha zemích je tento obchodní model nelegální.

 

Bitcoin

Bitcoin je internetová open-source P2P platební síť. Je navržen tak, aby nikdo, ani autor nebo jiní jednotlivci, skupiny či vlády, nemohl měnu ovlivňovat, padělat, zabavovat účty, ovládat peněžní toky nebo způsobovat inflaci. V síti neexistuje žádný centrální bod, ani nikdo, kdo by mohl o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo a uvolňování bitcoinů do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu sítě.

  • Odměna se však každých 210 000 bloků (tj. každé 4 roky) snižuje na polovinu a růst množství peněz zpomaluje. Těžař si může vybrat, které transakce do nového bloku zahrne a které ne (podle výše poplatku). Je důležité zmínit, že protože je síť anonymní, těžaři nevědí nic o odesílatelích ani příjemcích a jediným smysluplným kritériem pro zahrnutí nebo nezahrnutí transakce do bloku je právě zvolený poplatek. O tom, který těžař první nalezne vhodnou nonci (a rozhoduje o zařazení transakcí) rozhoduje náhoda. Transakční poplatky a odměna za potvrzení bloku jsou ekonomickou motivací činnosti těžařů. Snižováním odměny dojde ke stále většímu vyžadování transakčních poplatků. (Prostě klasické letadlo, pouze lépe propracované)

Nikdo jiný kromě uživatelů a těžařů v síti nefiguruje.

 

A v tom je právě ten háček. Nejde to jako "Letadlo" nijak ověřit. A nejen to. Představte si, že někam zahodíte dvě miliardy korun a nikdo je nepostrádá, nikdo je nenalezne, nikdo to nepojistí, protože to nikdo neověří. Příklad jako jeden z důkazů? Na skládce leží disk s bitcoiny za dvě miliardy. Původní majitel ho ... https://byznys.lidovky.cz.    Britský programátor James Howells vyhodil disk v roce 2013 na skládku. Přišel tak o dvě miliardy. A to bohužel není vtip.

A to je přesně důvod, proč z toho vlády začínají couvat. Ruská, čínská, naposledy jihokorejská a indická a japonská.

V Rusku však nejdříve bitcoin zakázali. Pak se jednalo na různých úrovních a prezident Putin na jaře pověřil centrální banku, aby hledala řešení. To spočívá v tom, že musí být ukotvení, aby se nedaly odčerpat peníze a stát se třeba nezhroutil. Následně guvernérka RCB Nabiullinová souhlasila zavést blockchain, na kterém je založeno Ethereum jako pilotní projekt pro zpracování online plateb a pro ověřování klientských dat s úvěrovými institucemi (kupříkladu s největší ruskou bankou Sberbank), uvedla na petrohradském fóru viceguvernérka Olga Skorobogatova. Ruská státní rozvojová banka VEB rozhodla o používání Etherea pro některé administrativní funkce. Producent oceli, společnost Severstal, pak testovala blockchain pro bezpečné převody akreditivů se zahraničím.

 

Neboli, je li "kryptoměna" ukotvena, což údajně se už díky blockchainu podařilo, lze povolit další kryptoměny, aniž by to ohrozilo stabilitu státu a navíc transakce se neuvěřitelně zrychlí. Zjednodušeně řečeno: pokud je "Letadlo" ve formě kryptoměn neprosto nezávislé, vypadá to jako svobodné obchodování. Jenomže jeho hodnota se pohybuje pouze podle algoritmů, které v případě krize nelze ovlivnit a dopady by mohly být jako v krachu letadla, pouze s rozdílem svržení bomby a atomové bomby. Tak velký by byl rozdíl mezi krachem letadla a této kryptoměny, pokud by se neovladatelně rozšířila do celého světa, byť se tvrdí, že počet je konečný.

 

Ale nikdo ten algoritmus uceleně neviděl!!!

 

Předešlé

  Rusko nasadilo vražedné tempo: odpoutání od dolaru, Ethereum, obchvat Ukrajiny, most na Krym