Vytisknout

Lidé dostávají na podzim odměny či navýšení platu, ještě nedávno Sobotka, a pak ministerstvo financí jásá nad prosperitou a čeká se další zvýšení mezd, sociálních dávek a důchodů. Skoro plošně a prý je nálada lidu úžasná. Tak nám popisovala vládnoucí hvězdná pěchota propagující Evropskou unii čelem k světlým zítřkům.

 

Není vhodné nalít si čistého vína a nelhat?

Co je ta úžasná prosperita a co za tím ve skutečnosti stojí?

A co bude za pár měsíců?

 

Takže když v roce 2014 oznámila ECB, že do "Evropy" napumpuje bilión eur, mnozí se chytali za hlavu. Dnes už to dělá přibližně dva bilióny, dvěstě miliard eur a stále intervence nekončí. Takže Evropská centrální banka rozdala dva bilióny a na této vlně se Evropa veze.  Úžasný systém. Polská vláda jásá, jak si úžasně vede. I slovenská vláda jásá, jak úžasně si vede. Stejně tak další státy v Evropě jásají, jak mají úžasné vlády. Že se skoupily dluhy a zadlužené státy si opět půjčují se mlčí.  Že je na tom Řecko ještě hůř než před intervencemi? Opět se mlčí. Prostě nálada je optimistická.

 

A co Česká republika? Na co se máme připravit? Máme se "líp"?

Plošně vláda přidala státním zaměstnancům, za pár dní důchodcům. A protože to nemá nic společného s prosperitou, ale s bezuzdným rozhazováním peněz, přestože kurz ztvrdl proti dolaru o 16% a proti euru o 6%, zboží nezlevňuje a naopak ceny stoupají, mnohdy nenápadně, jako třeba úvodní foto Mf DNES. Takže žádný zázrak se nekoná. Proč?

Protože vláda byla nejhorší od roku 1989 a nyní se to začíná projevovat. Při zpevňování kurzu by měly ceny klesat, ale ony stoupají! Všude! Nenápadně noviny, mléčné výrobky jako mléko, sýry, Activia Danone z 22 Kč na 24,90 Kč v řetězcích, nemá cenu vyjmenovávat, každý, kdo chodí nakupovat vidí. Prostě cenotvorba jde zdánlivě proti proudu, než nám tvrdila slavná, Sobotkova vláda. Opět, proč?

Protože ceny stoupají díky šílenému zadlužování, nikoliv ztvrdnutí měny a kvality práce. Protože stát také rozhazuje koruny z vrtulníku jako ECB. Dnes už občané dluží 1,527 biliónu korun. Šílené. Navíc v době, kdy cena bytů je děsivě nadnesená a je přímo v cenové extázi. Jenom blázen za těchto okolností kupuje předražený byt. Nebo spekulant. Jenom za jeden měsíc lidé udělali dluh o 11 miliard vyšší. Meziročně o 106,3 miliardy. Šílené, až se začne propouštět, přibudou sebevraždy a deprese!

 

To je ta prosperita úžasné Sobotkovy vlády? Ne, na to by měl být kriminál!

Ještě že alespoň podnikové zadlužení se drží zpátky, zvedlo se meziročně o 18 miliard a meziměsíčně o 2,8 miliardy kleslo. Tuší firmy, že drama se blíží? ECB zatím s ukončením rozhazovaní peněz lavíruje, mají strach. Co se stane z Řeckem? Jeho krach se odhaduje na další biliónovou ztrátu. Kdo to zaplatí?

Je jasné, že hypotéky razantně zdražují a brzy na to lidé nebudou mít. Málo bytů? Nesmysl, nákupy byly spekulativní a pokud se začne propouštět, bublina splaskne. Navíc stoupá cena ropy a zima je před námi, globální oteplování se odkládá, v USA jsou rekordní mrazy. Státní dluh před volbami klesl, protože byla nutné ukázat skvělou práci vlády a v říjnu a listopadu dobihala splatnost. Nyní se očekává razantní navýšení: Před Vánoci ministerstvo financí oznámilo, že letos počítá s 290,9 miliardy korun,  příští rok bude potřebovat na financování státního dluhu 351,6 miliardy korun.

 

Kde jsou ty světlé zítřky? Ohrožení občanů už nastává a kdo se nyní zadlužuje, aniž má jistotu přísunu peněz na delší dobu ve stabilní firmě, nemůže už usínat lehce. Vždyť i Škoda auto se připravuje na snížení výroby v okamžiku, kdy ECB sníží intervence, neboli přestane rozdávat peníze skupováním dluhů. Ubírat na plynu začne v lednu. Co bude dál?

 

Psali jsme, že na podzim se začne zviditelňovat hrozba špatného hospodaření Evropy a České republiky. Dnes ještě dobíhají úžasná čísla, kdy lidé nakupují na dluh. Po svátcích je začnou splácet. ECB přibrzdí. Bude stále tak dobře?

 

 

 

Hypotéky v listopadu opět zdražily. A stoupají i ceny nových bytů ...

Rostoucí ceny bytů ženou Čechy do nájmů. Ty však také stoupají ...

Ceny zemědělské půdy stoupají, investoři ztrácejí zájem o nákup polí ...

Ropa ožila. Ceny vystoupily na dvouletá maxima, nikdo ale neví, kam ...

[PDF]Stanovisko Evropské centrální banky ze dne 20. září 2017 k návrhu ...

Euroskop.cz - Eurozóna - Německo apeluje na ECB, aby zastavila ...