V pražském Autoklubu se uskutečnil seminář na téma „Jsou u nás mzdy opravdu nepřirozeně nízké?“ Vystoupili na něm Hana Lipovská z Masarykovy univerzity a IVK,  Vojtěch Benda, člen bankovní rady ČNB,  Jan Mládek, bývalý ministr průmyslu a obchodu a Miroslav Zámečník z České bankovní asociace. Seminář moderoval Václav Klaus st..

 

 První velké překvapení byl Jan Mládek, který po mnoha létech nadšení pro euro přiznal, že to byla chyba a pochopil, že by to byla pro nás tragédie. A pak mladá Hana Lipovská, dostávající se na výsluní, vydala už dvě knihy a její vystoupení bylo brilantní.

Z vystoupení Hany Lipovské

Alois Rašín v roce 1919: Pokud budeme zvyšovat mzdy umělým způsobem, příjdeme o exporty a vydáváme se k velké, průmyslové krizi. Rašínova teorie byla nepopulární za první republiky a je nepopulární i dnes, po stu létech.

 

 Nepřirozené tlaky přicházejí od státu,který práci prodražuje...

HND

U nás převažují zahraniční podniky, odliv dividend je obrovský, ale v tržní ekonomice zcela legitimní, bylo by chybné je regulovat jakoukoliv legislativou, ale na druhou stranu situace, které vznikla, nastala umělým způsobem. Vznikla díky Czechinvestu, vznikla díky různým pobídkám a vychýlila se nepřirozeně směrem k zahraničním vlastníkům.

Na závěr - nezmínila jsem ještě jeden důvod hypoteticky nízkých mezd, a to je struktura našich státních zaměstnanců, něčeho jako kvazi státních zaměstnanců, protože nám v poslední dekádě narůstá počet zaměstnanců v takzvaném neziskovém, nebo takzvaném státním sektoru, jakýchsi neproduktivních zaměstnanců, vznikají pracovní místa jako manažer štěstí a nejrůznější dříve se tomu říkalo kádrováci, dnes se tomu říká hledači lidských zdrojů a ti nevyrábí nic, ale naopak pouze vše spotřebovávají.

 

Vojtěch Benda - člen bankovní rady ČNB: pro českou ekonomiku by bylo chybné vzdát se naší měnové politiky

 

Celý záznam zde

Raptor TV: „Jsou u nás mzdy opravdu nepřirozeně nízké ... - YouTube