Otázka pro prezidenta Václava Klause: Považujete projekt eurozóny za úspěšný? Případně v čem vidíte jeho největší přínos/ztrátu?

Zavedení eura (což je výstižnější dvojice slov než „projekt eurozóny“) není úspěchem. Naopak, stalo se to jedním z největších problémů celého projektu evropské integrace. Mnohé bylo jasné už předem: ekonomové většinově, i když s různou silou a naléhavostí, před zavedením jedné měny v neoptimální měnové zóně varovali. Politici je  opět většinově neposlouchali. Domněnku, že zavedení společné měny povede k postupnému vytváření optimální měnové zóny, považovali lidé jako já od počátku za naprostý nesmysl. Za dvacet let zkušenosti s eurem byl tento omyl praxí potvrzen. Země eurozóny nejsou na konci roku 2018 blíže k optimální měnové zóně, než byly před dvaceti lety.

Euro bylo vždy politickým projektem a mělo za cíl přispět k politické integraci Evropy. Ta nevznikla.

 

Protože celý záznam skvělých příspěvků panelistů Hany Lipovské, poslance Skopečka z ODS či bývalého člena bankovní rady Hampla je dole, dovolím si vypíchnout jednu jasnou dimenzi rozporu o euro. Hana Lipovská přesně definovala ekonomické problémy. Včetně panelových grafů. A jasná kritéria. A nyní paradox: je to ekonomický seminář, kde se přesně ukázal špatný projekt euro jako ekonomický. Včetně důsledků. A pak vystoupí člen bankovní rady ČNB pan "EURO Dědek", jak je profesor Dědek přezdíván a ten, který by měl za bankovní radu tvrdě hájit měnu či chtít euro a tím bohatství České republiky předložením jasných důkazů na  ekonomickém podkladu , zmůže se pouze na politické deklamování a plácání, že je úžasné, protože do eurozony chce i Bulharsko, Estonsko, snad i Ukrajina. Je děsivé, že člen bankovní rady nedokáže ani jedním číslem a kritériem obhájit své postoje! Ano, odvaha mu nechybí, přišel do jámy lvové expertů, ale aby nedokázal obhájit minimálně jedno kritérium ekonomické výhodnosti pro českého občana je tristní.

Takže se celý sál zasmál a zatleskal, když ekonom Jiří Weigl kontroval na údajné nadšení Slováků pro euro, jak tvrdil Oldřich Dědek, že asi proto, jak  jsou na Slovensku všichni šťastní z eura,  je většina Slováků zde v Praze, nebo v České republice...

 

 A zde panel

Jaká jsou kritéria?

 

 

 Takže nejlépe je vyslechnout vystoupení Hany Lipovské na politickou obhajobu eura po přísvěvku pana EURA Dědka

člen bankovní rady Oldřich Dědek

Kdo má zájem, může si zde vyslechnout celé, i když takto odborný seminář by měla přenášet Česká televize. To by se však nesměla věnovat osobním hádkám s Barrandovem a vystříhávat celé pasáže, aby to správně sedělo.

 

 

Proč tato odborná setkání nedělá Česká televize? Vážně RRTV ten strašný informační dluh nevidí? Občané celého státu nemají právo vědět PRO A PROTI?