Vytisknout

Moravce sejmula žena. Až nám ho bylo líto. To, co se odehrávalo v druhé části pořadu snad ještě v televizi Moravce nebylo. Blondýna. A skutečně Václav Moravec je v tom nevinně. Nelžu. Mluvilo se o reformě důchodů. Tudíž vážné téma s experty. No... Na jedné straně pan Zámečník a na druhé straně expertka žena. Gender. Profesorka. Až z Brna přijela. Skutečně "myslící" žena...

 

Asi každý, kdo četl Švejka, si vybavil epizodu rozhovoru Švejka se stařičkým generálem při kontrole batalionu  o vítězství z latríny. (Přesná citace je níže, můžete porovnat) Důchodové vítězství paní rektorky leze z gender dogmatu. Jako vejce vejci. S logikou na ně nechoďte...

Šéfka Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová a ekonom Miroslav Zámečník. Rektorka Mendelovy univerzity v Brně. Blondýna. Jako. To nemělo chybu. A pan Zámečník musí být svatý a asi vstoupí do nebe. Pouze se nad inteligencí ženy expertky gender usmíval. My však u proslovu paní rektorky Nerudové  ržály.  Prý zastupuje Marksovou, Valachovou a Maláčovou. Esa ČSSD. Prý zadání je a stačí konsenzus: ženy dostanou stejně jako muži a výsledek důchodové reformy je hotov. Vše ostatní je zanedbatelné. A zatímco vítězství Rakouska lezlo z latríny vojáka Švejka, zde z nové hvězdy leze vítězství na vlně genderové pozice. Jak snadné.

 

Marně se snažil pan Zámečník vysvětlit, že je to prostá aritmetika. Nic platno. Dokonce i Václav Moravec se snažil, prosil, žasl, sténal, zoufal... Nic.

Odbornice Nerudová delegovaná od odbornice Maláčové byla tvrdá jak žulová skála. Nikdo z ní nic nevydoloval za celou třičtvrtě hodinu pořadu.

Paní vážená Jaou Jaou Bursíková Biomasová Zelená je s výkladem biomasy v těžké porážce.

Povýšíme ženy na muže a svět bude žasnout, co ještě my ženy dokážem. I s důchodovou reformou.

 

Ale vážně: pan Václav Moravec byl naprosto nestranný, ani slovo výhrady. Pan Zámečník jasně definoval problém, úžasně věcně popsal, o čem to je. A paní Blondýna z Mendelovy univerzity Danuše Nerudová slavila vítězství: neprozradila vůbec nic. Dovolte prosím alespoň pár citací, abyste pořad nemuseli zhlédnout.

 

Bezradný Moravec. K politování.

Paní expertka profesorka tvrdí, že je expertka, protože: paní ministryně je první ministryně, co otevřela problém nerovných důchodů žen a mužů. Je to téma, kterému já se dlouhodobě věnuji. (Jsem prostě kapacita gender a vy mě tady otravujete s jakousi důchodovou reformou, jakoby stále vykládala Moravcovi a Zámečníkovi, ač ten se stále ptal, zda navýšení důchodů nad rámec nyní nezakládá dramatický nárůst indexace pro budoucno) A tvářila se, jako když sežrala Šalamouna i s celým jeho doprovodem. Prý není diskriminace, ale diskriminace je, neboť je implicitní. A já se na to dívám, že konečně je zde někdo, kdo chce řešit tento problém, vítězně tvrdila paní odbornice na gender.  Já jsem ta vyvolená a vím vše. Dlouhodobě...

 

Pani genderovou Danušku nezajímá, že když je havárie, když jsou polomy, když se opravují silnice, když shání instalatéři či pokrývači zaměstnance, není tam ani jedna žena, která by si chtěla vydělat stejně, jako muž. Né a né a né, to si do hlavičky nenasadila, je gender a tak to je a takto bude. A reforma se rodí jak vítězství Rakouska z latríny vojáka Švejka.

"Myšlenku a aritmetiku? Přeskakuje vám?" směje se odbornice.

 

Pan profesor Zámečník zpochybňuje mou profesionální integritu... My už prý nemáme čas a musíme udělat změnu, která se týká delší doby. A to je gender a kdo to nepochopí (muž), tak nemá co v naší společnosti pohledávat. Muži, plaťte, pak rychle umírejte, abychom si mohly užít gender vysokého důchodu. A z odbornice na důchody nevylezlo, byť se pan moderátor Moravec tentokrát snažil, seč mohl a pan profesor Zámečník nevěřícně kulil oči. Prý s aritmentikou na mě nechodďte, já mám v hlavě gender a všichni nic nevíte, jen já a paní ministryně Maláčová.

Pan Zámečník se nakonec omluvil, že si nedělal legraci z ní a že netvrdil, že tomu nerozumí paní gender z Brna, ale ministryně, co vystudovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha, tak by měla vědět, co zadává. A paní gender Nerudová kývaje vážně na to, že aritmetika by měla být základem, vážně vždy odpoví, že to je sice pravda, neb ten gender...

 Pan Zámečník řekl nakonec jasně a vážně: takovéto zadání v minulé komisi mě donutilo po čtyřiceti minutách odejít s tím, že v takové komisi sedět nebudu, protože... Ne, chce si to poslechnout alespoň pana Zámečníka v čase 13:48 o řeckém ekonomovi Papandreovi a pozorovat gender ženu s jejím plně "chápajícím" pohledem. A pak zjistíte, proč se v úvodu a nyní v přesné citaci odkazuji na stať z Dobrého vojáka Švejka.

 

 

Přehrát


Otázky Václava Moravce 2. část

Důchodová arytmie. Jak narovnat penze a kolik to bude stát? Šéfka Komise pro spravedlivé důchody Danuše Nerudová a ekonom Miroslav Zámečník.

 

Jakoby se popisovala Maláčová a gender Nerudová: Hašek byl génius

Ostatně, poslušně hlásím, co bychom tam na tý latríně dělali? Není z čeho tlačit. Podle maršrúty měli jsme už dostat na několika stanicích večeři, a nedostali jsme nic. S prázdným žaludkem na latrínu nelez!“

Švejk objasniv prostými slovy panu generálovi všeobecnou situaci, podíval se tak nějak důvěrně na něho, že generál vycítil žádost, aby jim všem pomohl. Když už je rozkaz jít na latrínu organizovaným pochodem, tak už ten rozkaz musí být také vnitřně něčím podepřen.

„Pošlete to všechno opět do vozů,“ řekl generál k hejtmanovi Ságnerovi; „jak to přijde, že se nedostala večeře? Všechny ešalony projíždějící touto stanicí musí dostat večeři. Zde je zásobovací stanice. To jinak nelze. Jest určitý plán.“

Generál řekl to s takovou jistotou, která znamenala, že jest sice již k jedenácté hodině noční, večeře že měla být v šest hodin, jak již prve poznamenal, takže nic jiného nezbývá než zadržet vlak přes noc a přes den do šesti hodin večera, aby dostali guláš s bramborem.

„Nic není horšího,“ řekl s ohromnou vážností, „než ve válce zapomínat při dopravě vojsk na jich zásobování. Mou povinností je dovědět se pravdy, jak to vlastně v kanceláři nádražního velitelství vyhlíží. Neboť, pánové, někdy jsou vinni velitelé ešalonů sami. Při revizi stanice Subotiště na jižní dráze bosenské zjistil jsem, že šest ešalonů nedostalo večeři, poněvadž o ni zapomněli velitelé ešalonů žádat. Šestkrát se na stanici vařil guláš s brambory, a nikdo o něj nežádal. Vylévali ho na hromady. Byl to, pánové, učiněný krecht na brambory s gulášem, a tři stanice dál žebrali vojáci z ešalonů, které projely kolem hromad a kopců s gulášem v Subotišti, na nádraží o kus chleba. Zde, jak vidíte, nebyla vinna vojenská správa.“

Mávl prudce rukou: „Velitelé ešalonů nedostáli svým povinnostem. Pojďme do kanceláře.“

Následovali ho, přemýšlejíce o tom, proč se všichni generálové zbláznili.

Na velitelství se objevilo, že opravdu o guláši se nic neví. Měl se pravda zde vařit dnes pro všechny ešalony, které projedou, ale pak přišel rozkaz odečíst ve vnitřním účtování zásobování vojsk po 72 h za každého vojáka, takže každá část projíždějící má k dobru 72 h za muže, kteréž obdrží od svého intendantstva k výplatě k nejbližšímu rozdávání žoldu. Pokud se týká chleba, obdrží mužstvo ve Watianě na stanici po půl vece.

Velitel zásobovacího punktu se nebál. Řekl generálovi přímo do očí, že se rozkazy mění každou hodinu. Někdy mívá připravenu pro ešalony menáž. Přijede však sanitní vlak, vykáže se vyšším rozkazem, a je konec, ešalon stojí před problémem prázdných kotlů.

Generál souhlasně kýval hlavou a poznamenal, že poměry se rozhodně lepší, ze začátku války bylo mnohem hůř. Všechno nejde najednou, k tomu je rozhodně třeba zkušeností, praxe. Teorie vlastně brzdí praktiku. Čím déle válka potrvá, tím více se všechno uvede do pořádku.

„Mohu vám dát praktický příklad,“ řekl s velikou rozkoší, že na něco znamenitého přišel. „Před dvěma dny ešalony projíždějící stanicí Hatvan nedostaly chleba, a vy ho tam zítra budete fasovat. Pojďme nyní do nádražní restaurace.“

V nádražní restauraci pan generál počal opět mluvit o latríně a jak to nehezky vypadá, když všude po kolejích jsou kaktusy. Jedl přitom biftek a všem se zdálo, že se mu kaktus převaluje v hubě.

Na latríny kladl takový důraz, jako by na nich záleželo vítězství mocnářství.

Vzhledem k nově vytvářené situaci s Itálií prohlásil, že právě v latrínách našeho vojska spočívá nepopiratelná naše výhoda v italské kampani.

Vítězství Rakouska lezlo z latríny.


 

U paní profesorky z Mendelovy univerzity zase leze vítězství z gender myšlení. Jako vejce vejci. A domovnice Maláčová z ČSSD  je garantem zadání. S aritmetikou na ně nechoďte. Ony ví své. Jako paní profesorka. Jako generál a latrína. Přitom Jaroslav Hašek popsal scénku v přesném duchu, jako se řeší důchodová reforma. Nic míň, nic víc. My v dětství říkali: je blbá jak rádio...

 

 Doplnění, protože mnozí nechápou:

Vysvětlení k textu o důchodech v pořadu Václava Moravce