Vytisknout

Čím komplikovanější, tím zábavnější, je asi přesvědčena Schillerová. Pamatujete na největší zločin v novodobých dějinách, který přišel z Německa a Rakouska? Když díky zelené ideologii byly dvě sazby na lehké topné oleje a motorovou naftu (prakticky totožné), vagony neopouštěly ani nádraží a jenom se vyměňovaly cedulky. Miliardy mizely v kapsách zlodějů a počet vražd stoupal.

 

 Poslední novinka z dílny ministryně Schillerové, která zavádí na pivo tři sazby DPH, je ale úplně mimo hranice zdravého rozumu. Pokud si zákazník dá v hospodě jedno pivo do skleničky, dvě si odnese ve džbánku a další například v plechovce, bude muset hostinský na každé z nich použít jinou sazbu DPH," kritizuje místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček. "Je tak zázrak, že další zvláštní sazbu DPH nenavrhla ministryně Schillerová pro pivo řezané a jinou sazbu ještě třeba pro šnyt. Je skoro na čase, aby ekonomické fakulty začaly otevírat obor pivní daňový poradce, protože v takovém zmatku se bez patřičného vzdělání za chvíli nikdo nevyzná," dodává v nadsázce Skopeček.

A tato zhovadilost je jako solární elekřina, záhadné doplatky, kdy povinně musíme odebírat drahou elekřinu v řádu desítek miliard.  A vlastně, proč jenom tři druhy sazeb, proč dle velikosti měst a obcí neudělat sazeb deset, nebo třeba padesát, ať se výběrčí daní mají čím zabavit a postavíme pro ně celé město. A pak nahlásíme, že nejsou lidi...

 

V roce 2005

Prezident republiky Václav Klaus nepřipojil svůj podpis k zákonu o podpoře využívání obnovitelných zdrojů

Mimo jiné tam uváděl

Zákon zvýší cenu elektrické energie, protože sankcemi zatíží levnější a efektivnější zdroje a producenty i uživatele bude nutit užívat zdroje dražší. Toto zdražení bude mít evidentní sociální důsledky. Bude také velmi pravděpodobně obcházen. Zavádí dvojí ceny energie podle jejího původu. Na energii ale není poznat, jakého původu je. Tento problém – viz kauza LTO – u nás dobře známe.

A nespletl se. Dnes si trháme vlasy nad cenou "zeleného šílenství".

 

Pointa spočívala v dovozu motorové nafty a topných olejů z Německa a Rakouska, nestejné daně a ač tenkrát v Německu žasli před novinářkou Lorencovou, že by se tam tak velká zlodějna nemohla stát, protože mají obarvení na zeleno, na modro podle druhu, o několik let tyto zbožštělé státy přiznaly, že přišly v přepočtu také o mnoho miliard eur. Podnětem nestejných daní u nás byl Jozef Lux se "zelenou naftou", ale zda razítko na to dal Klak či Kočárník se dohledat prakticky nedá. Nikoho totiž nenapadlo, že by sem tak obří zlodějna mohla být zanesena z Rakouska a Německa - takových slušných států.

A ač tedy ministryně Schillerová určitě tuto dobu zažila, ač stamiliardové úniky daní přes enormní snahu celníků zažila a ví o ní, dnes toto opět vrací například u piva. A když si restaurace otevře okénko do zahrady bez obsluhy, po EET se výběrčí daní přeskočí. Možná sem Babiš pozve další půl milionu Ukrajinců a postaví je ke každému stánku či hospodě, aby vybírali místo celníků výpalné.

Rusko šlo cestou rovné daně a z katastrofy v roce 2000 a praktického bankrotu se tím přes sankce vyhrabalo, my si dovolíme luxus jít opačně: jako bychom se zhlédli v Opačníkovi z filmu "Velký malý muž", kdy indián i na koně lezl pozadu...

 

Pro odlehčení