Na pozadí senzačních a dramatických zpráv o koronaviru a házení biliónů do ekonomik se dostal do stínu daleko závažnější zabijácký  tlak Ruska na OPEC, Saudskou Arábii a USA. A i Evropa je součástí masakru!

 

Trh se otřásá v základech, USA a Saudská Arábie úpí pod drtivým tlakem Ruska a je to boj na život a na smrt! Ekonomický boj, jaký snad svět ještě nezažil.

 

Čína měla 2 měsíce hluboký propad, ale nyní opět razantně zvyšuje výrobu, což znamená, že bude potřebovat opět ropu a plyn ve větší míře. Takže odbyt už má Rusko opět zaručeno. Míra obnovení provozu podniků v provinciích Zhejiang, Jiangsu, Shandong, Guangxi a dalších a ve městech Šanghaj, Chongqing a dalších je téměř 100 %.

 

Kvůli dalším omezením cestování a uzavření některých míst, aby se zamezilo šíření epidemie onemocnění COVID-19, se očekává prudký pokles poptávky po pohonných hmotách. Dodávky ropy na trh jsou přitom vysoké, protože Rusko odmítlo návrh  Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) na snížení těžby. Analytici finančního ústavu Gazprombank se domnívají, že navzdory prohloubení rozpočtového deficitu má ministerstvo financí dostatek rezerv na pokrytí svých výdajů, včetně peněz ve státním investičním fondu. V něm je podle banky dost peněz na to, aby šlo výpadek příjmů kvůli nižším cenám ropy krýt více než pět let. Podle údajů ministerstva bylo k 1. březnu ve fondu 8,2 bilionu rublů. To odpovídá 7,3 procenta HDP. Ministerstvo dodalo, že země je schopna odolat cenám ropy v rozmezí 25 až 30 dolarů za barel po dobu šesti až deseti let. Minulý týden Kreml oznámil, že ruská ekonomika má dostatečné rezervy a je dost silná na to, aby zvládla jakoukoliv dočasnou nestabilitu na trhu, uvedla agentura Reuters.

Naopak šíleně předlužené USA musí pumpovat další biliony dolarů do ekonomiky, zastavují výrobu automobilů stejně jako Evropa a bez mnoha věcí z Číny se neobejdou.Ten nástup tandemu Rusko - Čína je tak drtivý, že bez zásadních změn v ekonomickém systému se západ neobejde a je otázkou, na co ještě čekáme a zda nezmizet okamžitě z Evropské unie tento rok!

A zatímco ruská ropa Brent se prodává za 27 dolarů za barel, což při dramatické devalvaci rublu včetně rezerv Rusko s přehledem pět let ustojí, USA a Evropa se otřesou v základech, americká se prodává za 23 dolarů za barel.  Co se stane s válčící Saudskou Arábií, která žádá předražené zbraně z USA? Cena americké ropy je pro USA na K.O..

 

americká ropa - její cena je už horor
devalvace rublu a Putin se usmívá - devalvace podpoří vývoz

Pro USA je to masakr: USA jsou totiž ve trojích kleštích. Platí šílenou a předraženou armádu, jsou i šíleně zadluženy, pád dolaru si nemohou dovolit a zatímco zdánlivá výhoda na nakopnutí ekonomiky - levná ropa - by měla ekonomiku USA nakopnout, díky zastavení výroby průmyslu, především aut to není ani USA, ai Evropě nic platné. Navíc další ziskový sektor - výroba letadel padla na kolena. Boeing s výrobou letadel 737 Max je v krachu!

Takže těžba z břidlic se zastaví pro předlužení a nulový odbyt navíc, těžké ztráty banky těžbu v USA nezaúvěrují a vážně bude těžce úpící Evropa kupovat drahou ropu a plyn z USA, i když Poláci připravili strategii na jejich dovoz? Nyní je krásně vidět, jak je pro nás šíleně nutné dostavit Nord Stream II a nedotovat Polsko a Ukrajinu obrovskými poplatky za jejich potrubí!

Je to ekonomicky zoufalá situace pro západ, potřeboval by přestat financovat šílenou armádu NATO a vrhnout vše na civilní výrobu a pomoci občanům, USA by měly zavřít kolem šedesáti amerických základen ve světě a přestat financovat terorismus včetně placení nejmodernějších zbraní Izraeli za desítky miliard z kapes amerických daňových poplatníků a jedině tak ustojí  změnu světového řádu a pád nadvlády dolaru. Jenomže bude k tomu mít prezident Trump sílu přes odpor válečných šílenců v NATO a Pentagonu?

P.S. Tragická perlička: zatímco ve Španělsku imírají sta zoufalých lidí na špatnou lékařskou péči v době koronaviru, španělský parlamentní Senát se navzdory koronaviru mimořádně sešel, aby odhlasoval... Vstup Severní Makedonie do NATO. No není to úžasné?  

 

 Související

Ruští experti (v čele s Putinem) způsobili ropný šok a situace je zoufalá