Vytisknout

Tentokrát to není (výjimečně) kritika Václava Moravce, ale neprostá bezzubost České republiky v rámci Evropské unie a odvolávat se stále na 30 let starou privatizaci je už trochu za čárou hlouposti. Naopak v průběhu let se vyvádění peněz násobně zvyšovalo a dnes už dle odhadů převyšuje 600 miliard Kč ročně.

 

Paní Zamrazilová má strach, že by zamrzl th s byty. Co si ale položit otázku, komu vadí zamrzlý trh s byty, které jsou totálně předražené a nové kupují oligarchové z Ukrajiny, či samotní developeři ke spekulacím na hotelové nájemné?

K nadpisu

Žádná krize není. (Vynechme několik procent zaměstnanců, kterým se pomoct má)  Kdyby totiž byla krize, tak by se developeři, nabídky bytů a pronájmů stejně jako zboží předháněly, aby se zlevněním snažili vše prodat. To je důkaz nad důchazy a je smutné, že ani jedna ze tří dam tuto základní premisu nezminila. A to nemá logiku: není těžké vyrobit, ale v kapitalismu prodat. Zde firmy a developeři v České republice natvrdo říkají, že zlevňovat nemusí, protože i tak mají zisky a stačí jim to. Šílený paradox. A přidáme li zuřivost lidí, že nemohou vyjet na dovolené nikoliv kvůli prázdné kapse, ale kvůi koronaviru a dokonce Evropská unie místo snížení dluhu chce navýšit peníze do dotačního Operačního programu Erasmus+, který je dotační formou zábavy a turistiky mladých, kteří si na nic nevydělali a mohou se zabývat erotikou, i když název je míněn jinak, hovořit o krizi je skoro zločin.

Ale jedno, co se zmínilo okrajově z úst ministryně Schillerové je prakticky zásadní: výjimky z daní.

 

Představte si, že ročně díky různým výjimkám nezaplatíte žádnou daň. Takže když neplatíte nic, a vláda toto nic zvedne o 100%, neplatíte stoprocentně nic. A tak to dělá třeba i Google a další firmy, které, když už platí, tak platí v daňových rájích jako je i Irsko, kde neplatí skoro nic. Tak proč Švihlíková a ČSSD stále mluví o progresívní dani? I tisíckrát zvednuté nic bude stále nic. A v tom je celý háček. Stačí zrušit výjimky z placení daní a státní kasa bude plná. Kdo to z vlády a opozice podpoří, aniž by se vysmíval lidu?

 

 Co by se stalo, kdyby Parlament zablokoval 500 miliard?

Nic, řetězce by musely snížit cenu marží, hotely by musely snížit ceny jídla, pití a nocležného, spekulativní majitelé bytů by museli snížit cenu nájmů na třetinu a ceny bytů by se musely snížit na polovinu, aby se rozhýbaly trh, jinak by totiž hrozně tratily. Paní ministryně Schillerová, proč se tak neděje, když už sypete 500 miliard, na které se ti nejbohatší těší a smějí se? A peníze v řádu 500 miliard odpouvají z České republiky do pryč?

Jak je možné, že žádný (kvalitní) novinář tuto jednoduchou otázku ministryni Schillerové nepoloží: jak je možné, že se u nás hotely, řetězce, developeři a další své zboží nesnaží zlevněním prodat?

Jak snadná otázka jako důkaz (ne)krize!