Pokud má nastoupit nový prezident USA s čistým štítem, musí se podívat na Rusko bez citových přísad a fantasmagorií, které nás pronásledují od převzetí moci Bushem mladším, ovládnutím masmédií a totální propagandy.

 

Jsem si skoro jist, že jen málokdo ví, proč Rusko (SSSR) tak technologicky zaostávalo a proč se nyní tak razantně odpíchlo ode dna. (Pozor, bez ironie) Ne, není to vidět zatím v číslech, ale než budeme přinášet číselné důkazy během roku a příštích let, musíme popsat sovětskou a následně ruskou situaci.

A opět: ověřte si během roku a příštích let, (tudíž nikoliv jak u globálního oteplování v roce 2070), zda to je dnes hoax a face news, nebo popsání reálné ruské ekonomiky, proč nebyla schopná konkurovat světu mimo vojenských strategických sil. (Mimochodem i my jsme tím trpěli, třeba „radiolokátor Tamara“.)

 

Jak to fungovalo na západě a na východě, především v SSSR a pak (tuším) do roku 2010 v Rusku?

V USA je světoznámé středisko Silicon Valley, odkud do systému odchází obrovské množství technologií. Mnoho zakázek (a nejenom sem) proudí především ze zbrojního průmyslu. Nelze doložit, kolik a za kolik, protože je mnohé tajné, ale s jistotou lze napsat, že to tak je. A nejsou to jenom USA, kdo těží ze zbrojního průmyslu. V menším měřítku celý západní svět. To samé dělali židé (prosím, nejsou v tomto textu žádné náboženské, či rasové jinotaje), kteří peníze dávali především do vzdělání (a neřešme, jak je získávali) a proto měli v určitém období nejvíce vynálezů, nejvíce skutečných osobností a pokud se ve škole učíme o skutečných osobnostech, faktem je že relativita byla objevena zásluhou Albert Einstein – Wikipedie a ta relativita dodnes je skutečně relativní. A pravdou je, že židovské rodiny po staletí kladly obrovský důraz na vzdělání.

A právě zbrojní zakázky posouvaly systémy velmocí stále rychleji vpřed. Třeba vlády USA zadaly požadavek zbrojnímu průmyslu, ten dal parametry vynálezcům včetně peněz a následně vznikaly excelentní vynálezy. To samé bylo i v SSSR a mnoho let i v Rusku. Tak ale v čem je ten zásadní rozdíl?

Protože USA v okamžiku, kdy vynalezly nebo získaly vyšší technologický stupeň další generace, tak na to uvalily totální strategické utajení, ale v tu samou chvíli ten  nižší okamžitě uvolňovaly pro špičkové firmy svého státu. Neboli prodaly technologie těm, co na to měly se zárukou utajení.

Co však dělal Sovětský svaz, RVHP a pak mnoho let Rusko? Zásadně nepouštělo jakékoliv technologie do civilního průmyslu. Bylo to krátkozraké, protože ten měl stále méně a méně peněz, zatímco v USA nejlepší firmy, následně globální, drtily celý svět. (Nejpádnější důkaz je internet:  Přímým impulzem byla studená válka (od roku 1947 mezi USA a SSSR), kde protivníkům hrozilo masivní ničení komunikační infrastruktury jadernými zbraněmi. Odpovědí na toto riziko bylo v USA zadání agentury DARPA na vývoj komunikační sítě pro počítače, která by neměla žádné řídící uzly podobné telefonním ústřednám a místo toho by bylo řízení sítě rozprostřeno (decentralizováno), takže by mohla dále fungovat i při výpadku některých jejích částí. Její dnešní název je Internet.) Samozřejmě s podmínkou, že ještě třeba deset let vyráběly v utajení a prodej technologií byl ostře pod hrozbou sankcí kontrolován.

 

Teprve nyní Rusko pochopilo, že v totálním utajení není cesta vpřed, (nelze dohledat, kdy a jakým usnesením byl vytvořen stejný princip), ale je faktem, že obrovské množství technologií najednou v Rusku získaly civilní subjekty. S tím samozřejmě administrativa Obamy nepočítala a to byl jeden z největších úderů, které „Putin“ zasadil USA. Samozřejmě se sejde skupina ekonomických ideologů a začne srážet tato fakta (nikoliv teorii) tím, že ruská ekonomika se rovná úrovni jednoho státu USA. A samozřejmě mají pravdu. Jenomže ta pravda je relativní, jako zákon Alberta Einsteina. A to asi Donald Trump a americká společnost pochopila.  Každý vynálezce totiž ví, že nejtěžší  a  nejdražší je přechod z teoretické části do výrobní. A to se právě děje v Rusku.

 

I když Jelcin dělal reformu správně, nechal současně zahraniční firmy (USA), aby jako supi obsadily základní zdroje - nerostné bohatství. (Vzpomínáte u nás zemědělství apod.) To byl Jelcin miláčkem USA. A Putin toto vše zarazil. Rusové vyváželi petrodolary do fotbalových klubů ve Velké Británii, do Itálie, těžbu obsadily americké firmy jako v Africe  a to se náramně libílo. V okamžiku, kdy zdroje vyschly, stalo se Rusko a Putin nepřítelem, že? Petr Čech: Rennes souhlasila s přestupem  do londýnské Chelsea F.C. za £ 7.000.000 lednu 2004, ještě před mistrovstvím Evropy, to je téměř půl miliardy korun a podepsal pětiletý kontrakt. A kdo to platil? RUSKO za peníze z ropy oligarchy Abramoviče! A Velká Británie jásala: daňový poplatník v Anglii neplatil nic.

 

Psali jsme

 Kdy se opět stalo Rusko nepřítelem USA? Když Putin zabránil dokončení rozparcelování.

 

Rusko krvácelo, Abramovičové bohatli a peníze vozili do zahraničí. Západ je miloval! Podívejte se na rok 1998 a přitom to bylo období, kdy zázračně na západ do klubů a firem začaly proudit ruské petrodolary!

 

A nyní se Rusko pod sankcemi razantně mění

Jako první akcelerovalo zemědělství. Lze snadno doložit úžas všech rádoby  „expertů“. Samozřejmě absurdní sankce naučily „Dalibora housti“ a z pohodlí dolarů z černého zlata se dostali Rusové do nutnosti řešit, jak dál. Je sice pravdou, že usnesení vlády a prezidenta Putina udaly směr, ale bez masívní iniciativy volnosti lidí a průmyslu jsou usnesení pouze na papíře jak v době RVHP. A právě paradoxem je, že fanatická víra v sebe samu lidí jako prezident Obama a senátor McCain daly impulsy ruské akceleraci. Možná stejné, jako soutěž ve vesmíru a vzlet Gagarina. Pouze s tím, že špičkové technologie se Sovětský svaz bál pustit a navíc systém neumožnil rychlou výrobu. Dnes je opak pravdou. (To je vidět i dnes – Putin povolil vývoz nejmodernějších zbraní, ale mnozí se bojí, zda se to nezneužije a zda budou Rusové schopni rychle vyvinout další generaci v případě, že by to dostal do ruky nepřítel.) Přesto se Rusko nakonec rozhodlo, že tak učiní a už vydalo žádosti a peníze na další technologickou generaci.

Domnívám se, že pokračování v jednom textu by bylo čtenářsky neúnosné. Pokud někdo faktickými důkazy dokáže zpochybnit či prokázat omyl, bude dovětek dodán. Ale nikoliv ideologické urážky. A prokazatelnost lze nalézt vždy s odstupem jednoho, maximálně dvou čtvrtletí. Protože na internetu lze nalézt množství expertních posudků politických geografů, že se Rusko hroutí a rozpad začíná, proto musí být obklíčeno vojsky USA a NATO.

 

Je důležité vše posuzovat v delším trendu

 

Rusko se směje, ekonomický rozvrat se nekoná! Zareagují konečně americké ratingové agentury?

Ropný pláč na nesprávném hrobě: kdo seje vítr, sklízí bouři!

Dokončeny zátěžové testy ruských bank na 25 dolarů za barel. A výsledek? Opět USA nepotěší!

 

P.S. Zda je to hoax a dezinformace si můžete nejen z ruských, ale především z anglických zdrojů dohledat každý sám.