Vytisknout

 

Co se děje tak závažného, že by měla ČNB zpozornět (možná dle mimořádného jednání v pátek tak činí) a naše vláda s rozhazováním zatáhnout za záchranou brzdu?

 

Vyjmenujme si tři těžká ohrožení, z kterých je nutno vycházet. Anglická libra prudce oslabuje, dramatická odezva kolem Deutsche bank a nájezdy spekulantů na českou měnu, která oficiálně vykazuje velké nárůsty průmyslové výroby díky nepřetržité devalvaci. K tomu se ukazují velké výkyvy v USA a FED tápe. A naše vláda přitom rozhazuje peníze jak divá!

 

Česká národní banka v srpnu pokračovala v intervencích proti posilující koruně, když na devizovém trhu utratila 28,6 miliardy korun za nákup eur. Podle ukazatelů se zdá, že bude muset vynakládat stále víc, protože spekulanti zvyšují sázky na časové ukončení intervencí ČNB. Dle odhadů v září musela ČNB intervenovat dokonce za 100 miliard korun. ČNB tak od listopadu 2013 nakoupila na obranu slabé koruny eura za částku blížící se 700 miliardám korun.

 

Co je tak nebezpečného ve vzduchu, že se k varování přidávají další a další ekonomové?

V první řadě nájezdy spekulantů, protože dříve nebo později ČNB intervence ukončí a kurz se z 27 korun může zhoupnout na 24, když dokonce někteří "hráči na burze" spekulují na zhodnocení v poměru dvaceti korun. Pokud tato bublina splaskne, Česká republika ztratí obrovské množství peněz a zatímco krize v kolem roku 2008 k nám byla importována, za toto by byli zodpovědni osobně Sobotka, Babiš, Singer a Rusnok. Čím větší totiž nákup bude, tím větší a dramatičtější propad bude a místo mýdlové bubliny může být zemětřesení. Strašné je, že do toho časově zapadá i tragédie Deutsche bank, jejíž otřesy připomínají začátky americké krize v USA. 

Mnozí  si začínají připomínat rok 2008 a banku Lehman Brothers. Merkelová uklidňuje, že Německo je bohaté, vše "zacáluje" a navíc se s USA dohodnou. Jenomže Deutsche bank není problém samotné největší banky v Německu, ale její propojení všemi směry! A otřesy by cítil celý svět. (Mimochodem s Deutsche bank je vidět, jaké páky používají USA, když jim teče do bot a nasadí třeba X násobné pokuty, jdoucí do USA. A s tímto státem rozjet TTIP?)

 

Je záhadou, že se málokdo (minimálně veřejně) zabývá dalšími kroky ECB. Ta totiž bezradně přešlapuje a zvažuje konec nákupů dluhopisů, což by mohla být pro náš stát smrtící kombinace. (Občas se chce ironicky zvolat: proboha poloprávník Sobotka a podnikatel Babiš - byla to nejlepší volba na vedení České republiky?) Nikoliv, že bychom byli předluženi, ale oním drastickým prasknutím bubliny po intervencích ČNB - neboli součinnost všech faktorů, které prostě tato vláda stejně jako tenkrát komunistická nevnímá! Velké Británii se zdánlivě vysmíváme, ale kurz libry obrovsky nahrává budoucímu vývozu jako u nás, pouze s tím rozdílem, že se stává  reálnou, když nepřirozená dřívější síla anglické libry naopak dříve Velkou Británii poškozovala. Jak se současně podepíší na všem prapodivné signály z amerického trhu a zmatenost FEDu (kterému už v USA odborníci příliš nevěří) je další neznámá.

Bankovní rada na pátečním zasedání připustila záporné sazby. Takže samozřejmě vnímá, že "něco visí ve vzduchu". Na druhou stranu nás může ochránit panika z USA, kdy po obrovských sankcích, kterými vyhrožovaly USA německé bance a následném celosvětovém rozkolísání bank zahájily USA ústup a dnes už oficiálně mluví o desetině pokuty. Vše souvisí se vším, řekl by klasik. Přitom zatímco jsme zahleděni ekonomicky sami do sebe (EU a USA), Rusko má čas na konsolidaci, ropa, ač ruská centrální banka dělala audity a strestesty bank na 40 dolarů za barel (maximální propad 25), je dnes na pro něj vyhovující ceně 50 dolarů za barel, a budeme sledovat, zda v případě posílení ceny opět nezakročí, přestože dnes nechala iniciativu v ropě na Saudské Arábii a sama klade důraz na plyn, na který se od května po dohodě se Saudskou Arábií v rámci OPEC soustředí.

 

 

Na závěr: název "minianalýza" jsem použil z důvodu, že je to pouze upozornění, co vše visí ve vzduchu, a pokud se to nevyplní, budu rád, že to bylo pouhý sýčkování. Byť mám stále větší mrazení, že není nikdo na scéně, který by tato ohrožení dokázal odvrátit! Ale může se někdo, natož poloprávník z leknutí předseda vlády Sobotka, zaručit, že toto sýčkování se nevyplní a budeme mít štěstí?

Petr Pokorný