Vytisknout

I u nás totiž máme stejně politicky prodejné zločince, jako je Porošenko či Jaceňuk z Ukrajiny a mohli bychom jmenovat další. Třeba Štětina, Gabal, Herman, Votápek, Romancov a dosaďte si každý toho svého. O co jde? Tito šmejdi nás lákají stylem prodejců hrnců na světlé zítřky EU.

 

 26.února 2016

Rozdejte mávátka, tekutý tanker až z dalekých USA dorazil. Prý "černou svobodu" přivezl...

 

„Tekutá americká svoboda”. Do Evropy dorazil první tanker s ropou z USA

Do Evropy dorazil první tanker s americkou ropou, vypravený krátce po prosincovém zrušení zákazu vývozu ropy z USA, píše britský list Financial Times (FT). Američtí kongresmani dali tankeru přezdívku „tekutá americká svoboda”, protože představuje další alternativu k dodávkám ropy z Ruska.

Takže: 

drahá těžba z břidlic + drahé úvěry + drahá přeprava lodí = levná konkurence Rusku? 

Prostě perpetuum mobile...

Tak to vážně nemá chybu... Ekonomickou. Samovolný plyn v Rusku je prý dražší než zadlužené a před defaultem těžební firmy z břidlic v USA, které se bez pomoci vlády neobejdou.  Ano, průlom na trhu energií to skutečně je, jak píší v USA. Adam Smith by zaplakal...

Psali jsme 26.února 2016 Rozdejte mávátka, tekutý tanker až z dalekých USA dorazil. Prý "černou svobodu" přivezl...

 

 Černý humor?

 

 

 Je červenec 2017 a už víme, že by Adam Smith nezaplakal: perpetuum mobile prostě neexistuje

Sliby se slibují, "blázni" se radují. Například uhlí...

 

USA v roce 2017 téměř ztrojnásobily cenu uhlí pro Ukrajinu!


V období leden - březen 2017 Ukrajina kupovala uhlí za 206 dolarů za tunu, zatímco cena za stejné období v roce 2016 činila pouze 71 dolarů za tunu. Navíc se objem  dodaný Kyjevu zvýšil ze 355.100 tun v prvních měsících loňského roku na současných 865.700 tun. Zároveň ukrajinská vláda oznámila, že již nebude kupovat uhlí z Donbasu (jehož cena za tunu se pohybovala okolo 70 až 80 dolarů).
Ovšem, jak se zdá, přátelská pomoc Spojených států Ukrajině opravdu něco stojí.
 
 
A to není vše:
 
30.06.2017

Trump: Americkou energii budeme vyvážet do celého světa

 
Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek vyzvedl dominantní postavení Spojených států v globální energetice a "zlatou éru" amerického obchodu energiemi podpořil výzvou ke zvýšení vývozu zemního plynu, uhlí a ropy. "Dnes jsme tady, abychom zahájili novou americkou energetickou politiku," řekl Trump podle agentury Reuters na ministerstvu energetiky. "Americkou energii vyvezeme do celého světa," dodal. A jak to chce udělat ve státech mimo Ukrajinu?
 

USA se chystají vydat zákaz na obchodování s ruskými cennými papíry. Jedná se především o dluhopisy ruské vlády – federální úvěrové obligace (OFZ).  Dále úplně zablokovat veškeré zahraniční finance, zakázky a příliv nových technologií do ruského energetického odvětví. USA se chystá potrestat jakékoliv zahraniční společnosti a firmy, které pracují, nebo mají v úmyslu pracovat, s „Gazpromem“ (nebo s ruskými ropnými strukturami). V takovém případě hrozí neposlušným cizincům vysoké pokuty v USA, embargo amerických bank a dokonce i konfiskace jejich majetku na území USA.

K čemu to povede? Nejprve cizinci opustí významné projekty „Gazpromu“, jako je „Severní proud-2“ nebo „Turecký proud“, a pak přijde na řadu otázka dodávek ruského plynu do Evropy po starých cestách, protože udržet tyto plynovody ještě z dob SSSR funkční a modernizovat je nelze bez pravidelných velkoobjemových investic (včetně zahraničních investic, protože Rusko, ani jakýkoli jiný stát, na to samostatně jednoduše nemá).

V důsledku toho vyvstane pochopitelně otázka spolehlivosti „Gazpromu“ jako dodavatele plynu do Evropy, se všemi nevyhnutelnými důsledky pro ruskou ekonomiku ...


 Merkelová je vydírána, aby zastavila Nord stream 2. Proč?

Projekt Severní proud 2 předpokládá výstavbu dvou větví plynovodu, které ročně přepraví po dně Baltského moře 55 miliard krychlových metrů zemního plynu do Německa. Plynovod Turecký proud má vést po dně Černého moře do Turecka a zemí Jižní Evropy. Výkon každé ze dvou linek plynovodu bude tvořit 15,75 miliardy krychlových metrů plynu ročně. Obrovský tlak na Bulharsko, aby se nepřipojilo na Rusko zastavil výstavbu do této země a Bulharsko prodělává. Další zoufalé útoky jsou dnes a denně. A pokud toto má být svobodný souboj o trh, tak by všichni zastánci trhu zaplakali a toto vše jsou důkazy, že komunistická fantasmagorie se k nám hrne nyní ze západu a nikoliv východu.

 

 
 
A opět zde máme nadčasovou hlášku Šimka a Grossmanna: já tu slevu nechci zadarmo. A přidejme: když ptáčka lapají...