Vytisknout

Tato zpráva ruského prezidenta je zahřmění z čistého nebe. Pár dní před volbami. Putin klidně oznámí, že Rusové jsou debilní, zaostalí, za 18 let přivedl Rusko Putin do bezvýznamnosti. Padlo prý na úroveň brežněvovského Sovětského svazu. Je to vážné, tuto studii z Putinova projevu zveřejnil renomovaný web FINMAG. Najednou všem vyrazil dech. Co se stalo?

 

Navzdory všemu nerostnému bohatství nedokázal Putin za dvacet let, co stojí v čele Ruska, dovést zemi na úroveň jeho někdejších středo- a východoevropských satelitů.

 

Přiznání hospodářských neúspěchů v něm Putin přehlušil představováním nových zbraňových systémů, na které prý ani největší vojenská velmoc světa, Spojené státy nebudou mít odpověď. Z propagandistického hlediska to bylo velmi dobře uděláno. A málokdo postřehl, že Putin zároveň připustil, v jak mizerném stavu se nachází ruská společnost a ruská ekonomika.

 

 

Putin sám řekl, že největším problémem Ruska nejsou ani Spojené státy, ani Ukrajina, ani Evropská unie, ale jednoduše jeho zaostalost.

Rusko má dnes mizerné zdravotnictví, až na výjimky velice špatnou dopravní infrastrukturu, špatné nebo průměrné vysoké školy, předražené byty a neefektivní a zkorumpovanou státní správu a průmysl, který s výjimkou zbraní a nerostů není schopen vyprodukovat nic kvalitního, co by se dalo vyvézt dál než do Kyrgyzstánu nebo do Běloruska. Rusko se dostalo po téměř dvaceti letech Putinovy vlády v porovnání s okolním světem někam na úroveň brežněvovského Sovětského svazu. Po okupaci Krymu a vojenském angažmá na Ukrajině navíc výrazně padla životní úroveň nevelké střední vrstvy, která své příjmy přepočítávala na dolary.

Pro dnešního Rusa je obrovský problém si kvůli vysokým úrokům koupit jakýkoli byt na hypotéku, musí se bát nemoci, protože úroveň zdravotnictví je špatná a za cokoli u nás normálního se platí, a odchod do důchodu znamená živoření. Rusko je dnes maximálně na úrovni Rumunska a Bulharska, dvou nejchudších zemí Evropské unie. A to je ještě v mnoha ohledech porovnání oběma balkánským zemím nespravedlivé, protože Rumuni jsou třeba schopni dělat konkurenceschopná auta a například úroveň turistiky v Bulharsku je pro ruské černomořské pobřeží jen nedostižný sen.


Rusů, kteří by mu ještě věřili, že je s tím schopen něco udělat, je stále méně. Možná tomu nevěří už ani on sám. Jako by Rusko nebylo schopno překročit svůj carsko-brežněnovský stín a stát se zemí, která by měla na víc než být vojenským obrem na hliněných nohou.

 

Tak děsivou zprávu prezidenta Putina nelze brát  na renomovaném webu FINMAG  na lehkou váhu.

 

 

Pak jsme se podívali na autora.

Rázem se nám rozsvítilo.

Luboš Palata

Autor je redaktor MF Dnes

 
 

 
Nemá cenu sem dávat odkazy. Vše je snadné dohledat: Meziroční míra inflace v Rusku se v lednu snížila na rekordní minimum 2,2 procenta z prosincových 2,5 procenta. Vyplývá to ze včerejší zprávy ruského statistického úřadu. Pokles inflace poskytuje ruské centrální bance větší prostor k podpoře ekonomiky snižováním úrokových sazeb, napsala agentura Reuters. Halligan připomněl, že ruská ekonomika je ve skutečnosti dost pevná: měnové rezervy RF převyšují 400 miliard dolarů, a státní dluh země je jeden z nejnižších na světě.

Ruská ekonomika v loňském roce vzrostla o 1,5 procenta po předchozích dvou letech poklesu za sebou. Centrální banka v prosinci předpověděla, že v letošním roce hospodářský růst zrychlí na dvě procenta. Pro rok 2018  Světová banka předpokládá udává podobná čísla: 1,7 a 1,8%.  Zdůvodňuje to vyšším vývozem a silnější domácí poptávkou. Ta by měla být hlavním hnacím motorem růstu ruské ekonomiky v letech 2017 až 2019. A fakta o hranici chudoby? Naprosto obráceně, než píše Palata: v roce 2016 si musela vystačit s příjmem pod hranicí chudoby sedmina Rusů. V roce 2000, kdy Putin přišel do Kremlu jako prezident, to přitom byla ještě více než čtvrtina obyvatel. (On si asi spletl i věty)

Zdroj: Reuters, ČTK, Capital Economics