Vraťme se trochu do historie, přesněji řečeno do listopadu 2015. Je záhadou, proč po humanitární pomoci USA začíná být i v africké Mali tak těsno a tak si položme otázku: proč je i zde posledních pět let takový zájem o zemi Tuáregů, Berberů a Arabů.


 

 

 

Islamisté přepadli luxusní hotel v Mali, 27 mrtvých

Bamako - V hotelu Radisson Blu v Bamaku, který dnes ráno přepadli islamističtí ozbrojenci, bylo zatím nalezeno 27 mrtvých. Maliský ministr bezpečnosti Salif Traoré podle AFP zároveň sdělil, že zásah proti islamistickým ozbrojencům hlásícím se k teroristické síti Al-Káida, skončil.

 

Jenomže opět se ptáme: Proč?

Stále slyšíme o Libyi, Sýrii a Iráku, občas Jemenu a Africkém rohu, ale...

 

I sem se před Miléniem  rozhodla vláda USA exportovat demokracii. Proč v tak chudé zemi měly USA tak eminentní zájem o přechod k americkému systému za vydatné pomoci Francie?

 

Nejste daleko od pravdy, pokud budete hádat, že stejně jako výše zmíněné státy i zde šly US ARMY chránit demokracii v podobě těžby fosfátů, lithia, bauxitu a železa a samozřejmě státní převrat nastal opět v okamžiku, kdy se v Maliské republice nalezly velké zásoby ropy.

 

Najednou když armáda Mali v březnu 2012 převzala moc do svých rukou  bylo povinností v březnu 2013, aby Hollande rozhodl o přímé francouzské intervenci, za podpory USA.

V roce 2013 prý teroristická skupina obsadila komplex s plynem v sousedním Alžírsku, přičemž zajala desítky lidí jako rukojmí včetně Američanů. Dva cizinci byli zabiti. (Co tam humanitárního dělali Američané na plynovém poli? Také pomáhali "nezištně"?

 

Mnozí možná četli zdánlivě dobrodružnou knihu "Tvrdá pěst Tuáregů". Ta je založena na skutečné historické události z kmenových válek v centrální Sahaře. Autor píše o přítomnosti i dávné minulosti země a životě jejího lidu a dostaneme se  přímo do středu nelítostné bitvy dvou domorodých kmenů, jejichž nesvornosti využívají francouzští kolonizátoři a zmocňují se země, aby těžili z jejího nesmírného bohatství. 

 

Samozřejmě nikdo soudný nemůže jásat nad  zabíjením civilistů. Je to šílené. Ale lidé by měli znát především v této době strachu, pomst a exodu muslimů, kde vše vzniklo a kdo je za tyto činy zodpovědný. Pláčeme nad pomstou muslimů v USA, pláčeme nad masakry v Paříži. Novináři nám předkládají srdceryvné příběhy ze současnosti, které jsou skutečně kruté. Ale co stálo u zrodu, to se napsat v "tej našej západní demokraciji" už jaksi nehodí.

 

Mimochodem, i ten luxusní hotel Radisson Blu v Bamaku a jeho zisk včetně zdanění  je.... Náhodně a nepřekvapivě americký...

 

 Paradox? Po humanitární pomoci USAID ( Agentura Spojených států amerických pro mezinárodní rozvoj) a Francie musí italský ministr vnitra Matteo Salvini hlídat svou zem před migranty z Afriky.

To vážně nemá chybu.