Vytisknout

Hádejte koho. Toho, co karikuje bělocha, notabene dokonce prezidenta USA, protože s ním nesouhlasí, nebo toho, co karikuje Serenu Williamsovou za její šílený výstup a urážky, kdy se chovala jak smyslů zbavená, nebo v drogové extázi?

 

Asi hádáte správně: pouze karikatura nebělošky je rasismus.

Samotného karikaturistu vlna reakcí šokovala. Australan si podle prvních zpráv zrušil svůj twitterový účet, později ale vyšlo najevo, že mu byl zablokován. Stejně tak i ten facebookový.

O co šlo: Williamsová řádila jak zvíře, urážela rozhodčího, rozmlátila raketu, nechala se koučovat byť je to zakázené a jako černoška chtěla samé výjimky.

A tak ji kreslíř Mark Knight vykreslil tak, jak vypadala. A nastalo povstání!

SERENAW

 

Kresba je odporná z mnoha úhlů pohledu. Obsahuje jednoznačný rasismus i sexismus,” reagovala Národní asociace černošských žurnalistů. 

A za Williamsovou se samozřejmě postavila Americká tenisová asociace, jak jinak. Že by jí měli vyrazit a jako u fotbalistů bílé pleti aby dostala třeba půlroční dostanc? Ani náhodou. Je černá, tak je svatá. A karikatura svatých je rasismus.

Jenomže zkuste bučet na černocha na fotbale, nebo i v jiném sportu. Okamžité tresty klubům, udělá li posměšky hráč, má distanc a klub je potrestán. Ale v USA je to jiné. Že by příště Americká tenisová asociace zavřela Flushing Meadows za rasismtické urážky Williamsové? To by byla válka Afroameričanů proti bělochům.

 

 

Aby toho nebylo málo, američtí fanoušci stáli za svou oblíbenkyní natolik, že při dekorování vítězů bučeli. Přitom vedle rozzuřené Williamsové stála mladá Japonka, který dosáhla ve Flushing Meadows jako první zástupce japonského tenisu na grandslamový titul.

 Williamsová několikrát porušila tenisový řád a hádala se s rozhodčím. Nejdříve dostala napomenutí za koučink. To ještě unesla. Rozhodčímu řekla, že podvádět nechce. „Vyjasnili jsme si to. Znovu jsem mu po gemu vysvětlila, že bych raději prohrála, než abych vyhrála podvodem,“ opakovala Američanka.

To ještě ale nevěděla, že její trenér Patrick Mouratoglou v průběhu zápasu v rozhovoru pro ESPN pokus o udávání pokynů tenistce přiznal. „Nemáme signály, nikdy jsme je nevymýšleli. Hned jsem Patrikovi psala zprávu, o čem to v tom rozhovoru mluvil. Nerozumím tomu,“ bránila se Williamsová na tiskové konferenci.

Pak přišla rána raketou. Trestný fiftýn.

Williamsová při točení stran dál protestovala. Na sudího křičela, že jí dluží omluvu. Uvedla také, že bez omluvy ze strany Carlos Ramose se s ním nebude dál bavit. Přesto ho ještě stihla nazvat zlodějem (použila anglické slovo thief).

Na tiskové konfrenci byla přesvědčená, že učinila dobře. „Proč jsem mu řekla, že je zloděj? Protože mi vzal bod. Trval na tom, že jsem podváděla, i když to tak nebylo.“

Američanka se následně ve svých prohlášeních rozvášnila ještě víc. Měla pocit, že by trestný gem nepřišel, kdyby místo Williamsové na kurtu stál tenista – muž.

„Chlapi na rozhodčí křičí kdeco. Za označení rozhodčího zlodějem by nikdo muži rozhodně gem nevzal. Budu dál bojovat za ženská práva a za to, aby se na muže i ženy v tenise pohlíželo stejně,“ řekla a počínání sudího označila za sexismus.

 

Afroameričanka se chová jak zvíře a nikdo se neodváží ji tvrdě potrestat?

 

 A pak porovnejte nebílou Williamsovou a bílého prezidenta Trumpa: co se smí a co se nesmí ve slavných USA...

 

 Ale možná je to tak, jak píše nebílá aktivistka Chanelle Helm, jedna ze známých osobností hnutí Black Live Matter v manifestu Afroameričanů k bílému obyvatelstvu USA.

 

 

  •  Běloši, když nemáte dědice, odkažte svůj majetek afroamerické rodině. Zvláště té, která po celé generace žila v chudobě.
  • Jestli jste developer, nebo vlastníte obytné nemovitosti, postavte kvalitní obydlí v afroamerické neudržované čtvrti a nechte tam Afroameričany žít.
  • Běloši, jestli můžete bydlet prostěji, dejte svůj dům afroamerické rodině. Zvláště té, která po celé generace žila v chudobě.
  • Běloši, naplánujte své měsíční výdaje tak, abyste mohli darovat peníze Afroameričanům na nákup půdy.
  • Běloši, zvláště ženy (protože se vám to dobře daří) nuťte propouštět rasisty. Dobře víte, co budou říkat. Dosáhněte propuštění vašeho šéfa, také je rasista.