Karikaturista, který si dovolil nakreslit karikaturu vztekající se Sereny Williamsové, jež absolutně nezvládla svou prohru na US Open, čelí nařknutím z rasismu. Ať se snažím, jak se snažím, rasismus nenacházím.
 
Ale vyloučení bělošských hereček z castingu na jednu z hlavních postav připravovaného seriálu Zaklínač – která je jinak v předloze běloškou – je samozřejmě v pořádku. Není rasismus jako rasismus.
 
 

Jsem si vědom toho, že v současné době jsou Afroameričané a lidé z Blízkého východu v hájení a právo na rasismus si i za pomoci řady uvědomělých „antirasistických“ bojovníků uzurpovali pouze sami pro sebe – jakoby existoval jenom jeden „směr rasismu“ – ten proti černým, hnědým, snědým…

Mimochodem, že jsou zrovna v posledních letech neziskovkami dováženi do Evropy po kvantech, je jistě jen obyčejná shoda náhod. A jak je trendy říkat: „nesouvisí“.

Bledá tvář a popelavé vlasy? Hm, to by chtělo nebělošku

Ale vracím se k tématu. Britská organizace National Youth Theatre zveřejnila na svém webu výzvu, přes kterou hledá herečku, jež zosobní jednu z nejdůležitějších postav chystaného fantasy seriálu Zaklínač – dívku Ciri. Ta je „napříč ságou terčem pronásledování kvůli svému vznešenému původu i mocnému magickému daru - a která je sudbou spojena s hlavní postavou seriálu, Geraltem. V knižním originálu i korespondující populární počítačové hře má Ciri bledou pleť, popelavé vlasy a po předcích zelené oči,“ píší například Lidovky.

A podle dostupných informací výzva obsahuje, že hledají „šestnácti či patnáctiletou BAME dívku“, přičemž BAME je zkratkou pro černošskou, asijskou nebo jinou etnickou minoritu.

Ale tohle, jak vidno, pražádný rasismus není. A už vůbec ne s přihlédnutím k předloze, v níž je Ciri popisována s bledou pletí a popelavými vlasy. Logicky pak hledáme pro její ztvárnění herečku nebělošku. Jak příznačné pro soudobé sociální inženýry multikulturalismu.

My vás ty Afroameričany zkrátka milovat naučíme! A nesouvisí!

 

Zveřejněno se souhlasem

 Tomáš Vyoral

 https://prima.iprima.cz/