Vytisknout

"Pokud existují jen dohady nebo vyjádření nějakého zámořského politika, to nestačí na to, abychom přijímali zásadní postoje. Máme zde i zařízení, jež pocházejí z jiné části světa (než z Číny) a stejně nemůžeme vědět, zda v nich jsou, nebo nejsou možnosti k úniku informací," řekl slovenský premiér.

Dodal, že v případě debaty o kybernetické bezpečnosti je třeba hovořit o všech telekomunikačních zařízeních, protože Slovensko žádná nevyrábí a dováží je ze Spojených států nebo z Číny.

 

Pellegrini: Kým nemáme dôkazy v prípade firmy Huawei, nekonajme unáhlene

Bratislava 30. januára 2019

Pozícia SR spočíva podľa neho v tom, že pokiaľ nie sú konkrétne dôkazy o tom, že ide o bezpečnostné riziko, nemali by sme konať unáhlene. “Ak chceme prijať jednotné stanovisko na úrovni EÚ a postupovať spoločne, mali by sme mať na stole konkrétne dôkazy, na základe ktorých by sme mali ako EÚ aj spoločne konať,” dodal premiér.

 

 A přestože naše parta (NÚKIB)  a Koudelka z BIS zapasovaná až po pás v řiti USA také nic nepředložila, už začínají být problémy!

Čínská společnost Huawei bude po ministerstvu financí požadovat zrušení veřejné zakázky pro Generální finanční ředitelství na vybudování portálu Moje daně, ze která byla firma vyřazena. Vyřazení ze zakázky pokládá Huawei za projev diskriminace založený na nepodložených obviněních ze strany Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Ministerstvo by mělo zakázku upravit v souladu se zákony ČR. Huawei to uvedla v tiskovém prohlášení.

O vyloučení firmy ze zakázky za půl miliardy korun informoval deník Mladá fronta DNES. Vzhledem k tomu, že v portálu Moje daně budou osobní údaje a citlivá data, patří projekt do takzvané kritické infrastruktury státu, píše MfD. Finanční ředitelství proto podmínky tendru upravilo podle nedávno vydané metodiky NÚKIB.