Vytisknout

Mnozí nechápou, proč se prezident Trump uchýlil k tak ostrému výpadu vůči Rusku, když USA okupují tři čtvrtiny území kolem Ruska a všude jsou americké základny. Konečně však pravda vychází najevo.

 

Ale popořádku

USA tvrdí, že ropy mají dost a venezuelskou nepotřebují. Dokonce to tvrdí i veřejnoprávní slavná Česká televize. Jaksi však už nedodávají, že venezuelská ropa je velmi těžká, velmi kvalitní narozdíl od břidličné, potřebuje však speciální rafinerie k její rafinaci. A takže nejen těžbu, ale i zpracování zneužívaly USA k vydírání, kdy nedovolily Venezuele zpracovávat ropu doma - ve Venezuele. A najednou začíná být jasno, proč Venezuela chudla pod Exxonem apod., i když měla největší zásoby nejkvalitnější ropy na světě. Vydíráním!

Pak ale americké vyděrače vyrazili, díky Rusku a zmražení peněz Gazprombank před dvěma měsíci mohou prodávat a do toho Venezuela za pomoci Gazpromu vydala kryptoměnu Petro a navázala ji na černé zlato - ropu. A na ochranu objektů, kde (pravděpodobně USA a samozvaný prezident Quaidó) vyhazují elektrárny a je obava i o těžbu, požádal Maduro ruské specialisty o spolupráci. 

 

A nyní aktuálně - ce se děje tyto dny a hodiny

Z Venezuely do Kolumbie utekli obyčejní venezuelští vojáci (odhaduje se asi tisíc) se slibem světlých zítřků. Jenomže místo světlých zítřků nemají nic a navíc se nemohou vrátit ke svým rodinám, protože zradili svou vlast. A dávají to silně najevo. Prosí Madura, zda by se mohli vrátit. (Odpověď se zatím nedá dohledat, ale je možné, že za loajalitu amnestii dovolí) Quiadó ztrácí půdu pod nohama a tak jeho manželka (viz foto) odletěla se zoufalou žádostí o pomoc za prezidentem Trumpem. Pokud to převezme soud, Quaidó i ona mohou dostat doživotí. A to není moc hezký výhled do budoucna. Takže Trump zareagoval po svém a vyslal hromobití.

A co víc? Venezuelský prezident Nicolas Maduro v úterý oznámil, že setkání na vysoké úrovni mezi Venezuelou a Ruskem je připraveno a bude se konat v Rusku: podepíše se více jak 20 dohod o hospodářství, obchodu, energetice a vzdělávání.

To samozřejmě rozlítilo americkou administrativu, protože si myslela, že Venezuela je na kolenou a najednou stejně jako Rusko se dostává z klinče. Problém je, že vyslat vojska USA mohou, ale pak se proti nim obrátí celá jižní Amerika a dokonce Evropa, která to bude chtít využít a samozřejmě Rusko za zády s Čínou, která čeká na příležitost.

 Další direkt pro Pentagon a USA? Nebo dohoda s Ruskem...

 

 

A toto přecházelo, než prezident Trump zahromoval

Pokus násilného dosazení Quaidoa se nezdařil, lidé stojí za Madurem.

Caracas, 22.března 2019 

Venezuelský ministr vnitra Nestor Reverol uspořádal tiskovou konferenci a oznámil, že Marrero vedl „teroristickou buňku“ a plánoval útoky proti veřejným institucím s využitím zahraničních žoldáků. „Marrero byla osoba odpovědná za organizaci těchto zločineckých skupin,“ řekl Reverol novinářům s tím, že celá řada zbraní, stejně jako bankovky v cizí měně byly zabaveny. Dodal, že operace byla provedena ve spolupráci s úřadem generálního prokurátora, a soud nařídil zatykač. Roberto Marrero je jeden z nejbližších spolupracovníků Johna Guaidó a je náčelník štábu.  A s ním byl zatčen i Marrerův bodyguard Luis Alberto Paez.

 

 Americké ministerstvo financí uložilo sankce na venezuelskou banku hospodářského a sociálního rozvoje (Bandes) jako prý reakce na zadržení náčelníka Roberta Marrery, samozvaného „prozatímního prezidenta“  Juana Guaido.

 

Bandes je státem vlastněná banka vytvořila na podporu rozvojových projektů. Čtyři další banky, založené ve Venezuele a v zahraničí, a vlastněné Bandes, byl také terčem posledním kole sankcí. Všechny americké aktiva, do nichž se tyto subjekty disponují více než 50 procent akcií byly blokovány a americké osoby a společnosti zakázáno obchodovat s nimi.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo napsal na Twitter , že USA odsoudily uvěznění Marrery, a vyzývají k jeho okamžitému propuštění. „Poženeme odpovědné osoby k odpovědnosti,“ dodal.

Rusko na to odpovědělo v sobotu vysláním dvou letadel s poradci do Venezuely na ochranu elektráren a přehrad proti terorismu...

 

 Zdroje z venezuelanalysis.com, elpais.com a další