Vytisknout

I na Slovensku "lepší lidé" tvrdili, že zlé Rusko vydírá chudáčka Ukrajinu a chrabře se postavilo do zástupu antiruských zaslepených fanatiků. A nyní dostalo facku přes celá ústa: Ukrajina začala vyhrožovat i jim. Proč? Naftogaz odmítá platit rozkradené dodávky plynu a začal vyhrožovat.

 

Naftogaz zvažuje, že neprodlouží aktuální smlouvy platné do 31. prosince 2019 a přestane nakupovat plyn prostřednictvím Slovenska. A to nikoliv kvůli kvalitě tranzitních služeb na Slovensku, ale kvůli neserióznosti slovenského soudnictví," uvedl ředitel jedné z divizí Naftogazu Andrij Favorov. Slovenský ústavní soud nejméně jednu stížnost Naftogazu odmítl jako zjevně neopodstatněnou už během jejího předběžného posouzení. Naftogaz prohrál v roce 2012 arbitráž s italskou společností IUGAS, která svou pohledávku postoupila dvěma firmám, a ty ji začaly vymáhat. Podle ukrajinské firmy šlo v kauze původně o částku 12 milionů eur (306 milionů korun), která se ale během exekučního řízení na Slovensku vyšplhala na částku mnohem vyšší. Exekutor ve slovenské síti plynovodů kvůli zmíněné exekuci zabavuje ukrajinský plyn.

 

Najprv Ukrajinci prosili Čaputovú, teraz hrozia, že nebudú brať plyn zo Slovenska

Rozčúlený Naftogaz: Skorumpovaný súd

Slovenská sudkyňa bratislavského okresného súdu, ktorá v slovenskej exekúcii rozhoduje, však podľa Naftogazu schvaľuje škandalózny postup exekútora bez toho, aby kontrolovala oprávnenosť výšky nákladov na uskladnenie plynu či nakladanie so zadržaným plynom. Naftogaz taktiež podal na Ústavný súd SR niekoľko ústavných sťažností. Nedávno podala spoločnosť žalobu aj na Európsky súd pre ľudské práva proti Slovenskej republike, ktorej cieľom je ochrana jej práva na spravodlivé súdne konanie a ochrana jej majetku.

 

Takže Ukrajina vyhrožuje Rusku, Německu, nyní Slovensku a všichni jsou prý zloději, zatímco Ukrajina je lilium. Sice krade a neplatí, ale na to prý má morální právo, které ji zajistí Evropská unie, protože válčí s Ruskem a podává arbitráže na všechny strany. A jaksi nechce pochopit, že v civilizaci se dluhy platí, že se nekrade a i za zboží že se platí, nikoliv se odebírá samopalem. Přesně proto chce mít východ Ukrajiny částečnou nezávislost na Kyjevu a Krymčané uprchli pod křídla Ruska.