Vytisknout

Už několik let probleskují zprávy, že v Africe některé firmy zneužívají děti či dokonce celé rodiny a když začnou prchat, nabídnou jim cestu do Evropy za "pořádný bakšiš" neziskové organizace. Nyní se otevírá skandál, který nemá obdoby a "Člověk v tísni" by měl dát jasně najevo, že V TOM NEJEDE!

 

Je čas vše prošetřit, kam šly naše peníze skutečně!

Je náhoda, že Česká televize přispěchala s reklamou na Šimona Pánka a jeho úžasnou práci? Zrovna v okamžiku, když se vyvalila zvěrstva v republice Kongo od amerických firem a Člověk v tísni je pak údajně zachraňuje? Neměla by okamžitě vláda České republiky zadat šetření, zda se na oněch zvěrstvech nepodílí a nekryje je? Nejsou tato zvěrstva a zabíjení součástí plánu migrace do Evropy jako šíleně lukrativní obchod s "černým masem", jak se vžil název u prostituce a zneužívání?

 

A co jde: Člověk v tísni už deset let zachranuje (údajně) ženy a děti z Konga. Zvěrstva na ženách a dětech černého kontinentu jsou popisována všude, od uřezaných prsou po znásilněné děti, které pracují v kobaltových dolech. Samozřejmě je to šílený byznys a Člověk v tísni to musel vědět. Je však otázkou, zda na těchto zvěrstvech nějak neparticipoval. Ale to necháme soudům, které se rozjíždějí v USA a běhá z toho mráz po zádech. A právě proto by měla okamžitě zahájit vyšetřování i česká vláda a ministerstvo zahraničí. Jedině tak se dá předejít mezinárodnímu, šílenému skandálu.

A jaká je pravda? Vážně rebelů? Nyní se ukazuje, že je zneužívají USA!

V žalobě, kterou v USA podala nezisková organizace International Rights Advocates, čtrnáct rodin z Konga viní technologické giganty Apple, Teslu, společnost Alphabet (matku Google), Microsoft a Dell  z odpovědnosti za smrt šesti a zranění dalších dětí, které v důsledku práce v dolech utrpěly trvalé následky.

„Tyto společnosti, nejbohatší firmy světa vyrábějící fantastické věci, umožnily mrzačení a zabíjení dětí kvůli levnému kobaltu,“ uvádí v žalobě advokát Terrence Collingsworth, který zastupuje poškozené rodiny.

Některé z dětí v důsledku nehod v kobaltových dolech buď zemřely nebo utrpěly trvalé následky, jako je ochrnutí. Žalobu doplňují snímky dětí se znetvořenými nebo chybějícími končetinami. Bude se jí zabývat soud ve Washingtonu. Jde vůbec o první právní spor ohledně těžby kobaltu.

V Kongu se těží polovina světové produkce kobaltu, vzácného kovu, který se využívá k výrobě nabíjecích lithiových baterií, široce používaných v milionech elektronických zařízení po celém světě, například v telefonech nebo počítačích.

V žalobě se uvádí, že děti, z nichž některým bylo jen šest let, musely kvůli extrémní chudobě svých rodin opustit školu a pracovat v kobaltových dolech firmy Glencore. Tato společnost už dříve čelila obvinění, že k práci využívala děti. Některé z nich za práci v dolech dostávaly odměnu 1,50 dolaru za hodinu a pracovaly šest dní v týdnu. (Za těžkou práci americké firmy platí dolar, ale vydělávají biliony dolarů)

„Hladovět, nebo kvůli jídlu riskovat život. To jsou možnosti, které tito lidé mají,“ napsal Collingsworth.

 

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/tesla-apple-microsoft-dell-google-tezba-kobaltu-deti-kongo-zaloba.A191217_135135_eko-zahranicni_fih

 

Je čas, aby vláda v čele s Babišem a prezident Zeman řekli jasné slovo: jede v těchto zločinech i Česká republika? Nebo spíše mlčí, protože doly tam snad nemá?  Je čas připomenout, že Člověk v tísni byl vyhozen za podvratnou činnost z Kuby (Pilip s Bubeníčkem tam byli dokonce ve vězení a útočili i na Venezuelu), z Doněcké a Luhanské republiky za podvratnou činnost, následně z Ruska a právě se rozbíhá strašné obvinění, že USA v Africe prznily ženy a děti, které údajně Člověk v tísni zachraňuje! A všichni Šimonovi Pánkovi vyhrožují a on a jeho parta jsou chudinky...

Zde další důkaz "nezištné" pomoci Člověka v tísni ubohým, prý humanitární pomoc...

Vážně je to humanitární pomoc ve školách?

Dětem na školách humanitárně Člověk v tísni

 

Člověk v tísni pomáhá studentům humanitárně jako Václav Havel v Srbsku

 „My tam ty lidi pouze podporujeme, třeba v tom, jak lépe pracovat s webovými stránkami. Nikdy neděláme to, že bychom něco někam vyváželi,“ přiblížil náplň Člověka v tísni v Rusku Šimon Pánek.  Posílejte nám peníze. My politiku neděláme, pomáháme, jak vidíte z názvu, nebohým. (Viz výše?), tvrdí ale Pánek.

Příští rok začne soud ve Washingtonu v USA...