Vytisknout

Co předcházelo vraždě íránského generála Sulejmáního na území Iráku? Může být podíl Izraele na eskalaci? Ukažme si, co předcházelo rozhodnutí prezidenta Trumpa.

Izrael vrátí pod správu sousedního Jordánska dvě enklávy poté, co vypršel jejich pronájem na 25 let, kdy tento krok je považován za symbol míru. Izraelská armáda uzavřela příjezd k tzv. Mírovému ostrovu v pohraniční oblasti, se kterým se přišli rozloučit stovky lidí, uvedla před měsícem tisková agentura DPA s odvoláním na izraelské média. Jordánský král Abdalláh II. ještě loni deklaroval, že Ammán nevyhoví izraelské žádosti, aby byl dosavadní pronájem na základě mírové smlouvy z roku 1994 prodloužen.

 

Záhadná prohlášení, kdy premiér Izraele byl obviněn z korupce

Benjamin Netanjahu  oznámil, že požádá parlament o imunitu před trestním stíháním. Izraelský premiér čelí obvinění z podvodu, zneužití důvěry a korupce.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/benjamin-netanjahu-izrael-imunita-trestni-stihani.A200101_193035_zahranicni_aug

Rusko dnes otevřelo plynovod přes Turecko

Prezidenti Turecka a Ruska Recep Tayyip Erdogan a Vladimir Putin dnes v Istanbulu slavnostně zprovoznili plynovod TurkStream. Ten bude po dně Černého moře přivádět zemní plyn z Ruska do Turecka. Potrubí z jihu obchází Ukrajinu, podobně jako to ze severu činí ještě výkonnější plynovod Nord Stream, určený k přepravě plynu z Ruska do Německa po dně Baltského moře.

 

 Putin a Si otevřeli první plynovod mezi Ruskem a Čínou Síla Sibiře.

Rusko s Čínou uvedly do života plynovod, který podle prezidenta Vladimíra Putina povznese obchodní vztahy na novou úroveň. Síla Sibiře zatím měří přes dva tisíce kilometrů a je nejdražší podobnou stavbou v dějinách Ruska.

Zdroj: https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/sila-sibire-plynovod-cina-turecko-putin-obchodni-valka.A191202_145418_eko-zahranicni_fih

 

Rusko staví jadernou elektrárnu v Turecku

V současnosti se staví jaderná elektrárna. Jak bude zpracovávat vzniklý odpad, který by mohl sloužit jako palivo pro případnou atomovou bombu, Ankara zatím neřekla.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/turecko-jaderna-bomba-recep-tayyip-erdogan.A191022_115433_zahranicni_kha

 

Rusko snížuje množství plynu přes Ukrajinu na polovinu a to je samozřejmě obrovská ztráta, kdy Ukrajina věřila, jak vydíráním zbohatne.

 

Turecko se dohodlo s Libyí

Turecko a Libye by mohly pracovat s mezinárodními firmami na hledání ropy a plynu ve východním Středomoří. V listopadu se Turecko s Libyí domluvilo také na vymezení ekonomických zón ve Středozemním moři. Ve sporu o námořní hranice jde zejména o ekonomické zájmy a o právo na případnou těžbu nerostných surovin.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/erdogan-turecko-lybie-vojaci-presun.A200105_205158_zahranicni_aug

 

Toto vše se stalo za poslední měsíc a půl. Je v tom příliš proměnných, takže vyslovit názor, nebo dokonce jasně vidět pozadí asi mimo prezidenta Donalda Trumpa nikdo nedokáže, ale...

 Vzpomínáte, jak před přepadením Iráku si jeden práskač vymyslel, že jsou tam chemické zbraně, Bush nechal pozabíjet či zemřelo díky zabíjení, bezvládí a následných nemocí až milion Iráčanů a svět (západní) mlčel? (Pak ztráty Iráčanů redukovali v USA na půl milionu) a CIA přiznala, že to byl výmysl a nic se nenašlo. A kdo byl potrestán? Nikdo. Prostě jenom Fake news...

Odkaz zde:

Za deset let zemřelo v souvislosti s válkou v Iráku téměř půl milionu lidí. Vyplývá to z americké akademické studie. Příčinou většiny zaznamenaných úmrtí bylo násilí, ale asi třetina byla s válkou v zemi spojena nepřímo. Například kvůli nedostupné lékařské péči.

Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/valka-v-iraku-pocet-obeti-pul-milionu-americka-studie.A131016_081421_zahranicni_skr

Tak co je dnes na pořadu dne, že je takové drama kolem? Pouhé varování?

 

 Související

Vražda íránského generála Sulejmáního byla chybou: musíme chránit Českou republiku