Vytisknout

Oslo uspořádá ve středu svůj vlastní let, aby vrátilo skupinu Romů bez domova zpět do Rumunska. Organizuje to magistrát hl. města Osla.

 

Mnoho z Rumunů bez domova, kteří žijí v Oslu, vyjádřilo údajně své přání vrátit se domů, tvrdí zastupitelé z Osla. V neděli odjela první skupina 63 lidí autobusem do své vlasti. Vzhledem k uzavřeným hranicím v Evropě již autobusy pro 140 osob, které zůstávají v Oslu,  nejsou.


Zastupitelé Osla se proto domnívají, že nejlepší možností je zřídit samostatný let, který bude ve středu směřovat přímo do Rumunska.


Magistrát v  Oslo vybízí Romy, kteří nejsou norskými státními příslušníky, aby opustili Norsko, protože to uvolňuje tlak na sociální služby města, které se snaží najít ubytování a lékařské zdroje pro všechny bez přístřeší, kteří to nyní potřebují kvůli epidemii. Resettova zpráva říká, že 70 lidí bylo odmítnuto z bezdomoveckého útulku provozovaného v Gronlandu kvůli nedostatku místa a lékařské centrum Paulus Church bylo nuceno uzavřít i ostatními služby pro bezdomovce ve městě.

Lety pro Romy nebyly omezeny na Oslo. V Bergenu obdrželo asi 23 Romů zpáteční let poté, co bylo město kvůli epidemii nuceno ukončit veškeré služby pro bezdomovce.

 "Cestovatelé" Romové se obávají infekce, a to jak pro sebe, tak pro rodinu, kterou mnozí ve své domovské zemi zanechali. Zároveň jsme závislí na skutečnosti, že osoby pobývající ve městě Oslo se mohou snadno vztahovat k opatřením, která jsme nyní zavedli. Proto jsme se rozhodli připravit na zpáteční cestu ve spolupráci s městskou misí Církve, Červeným křížem a Armádou spásy, “uvedl v tiskové zprávě městský radní Raymond Johansen (Ap).

 

 Zdroj

lesobservateurs.ch

Oslo kommune sender 200 bostedsløse rumenere til Romania