Rychlé info - PARIS : Pokud jde o vnitřní hospodářskou politiku, francouzská vláda se snaží podporovat velké společnosti a malé a střední podniky, ale pod jednou podmínkou: že se tento rok vzdají distribuce dividend .

Ministr hospodářství v pátek velmi jasně řekl: „Obracím se ke společnostem, a zejména k velkým společnostem, abych ukázal smysl pro odpovědnost a prokázal smysl pro spravedlnost. Není čas na výplatu dividend. “ Z právního hlediska nemůže vláda přímo zabránit společnostem v poskytování odměn svým akcionářům. Vláda by je však poté považovala za důkaz toho, že společnosti jsou v dobrém zdravotním stavu a nepotřebují žádnou státní podporu . Ministerstvo hospodářství oznamuje, že veškeré daňové úlevy a odklady v platbách budou zamítnuty nebo vyžádány zpět s úroky. A pokud společnost požádá stát, aby s bankami jednal jako ručitel za získání nového financování, ministr L a Maire ujišťují: „Je na mě, abych podepsal žádosti, a já odmítnu.“ Postoj vlády přichází velmi tvrdě a přichází poté, co odbory požádaly o postoje tímto směrem. Ve skutečnosti je to stejné jako odmítnutí podpory a úlevy všem společnostem, které nezastavují výplatu dividend .

Vzhledem k sociálnímu klimatu již mnoho velkých skupin jednalo bez čekání na vládní pozvání. Před několika dny oznámili své vzdání se obří městské reklamy JCDecaux, obří letectva Airbus, skupina Autogrill a supermarkety Auchan. Vedoucí představitelé Unie a nevládních organizací požadují, aby „výplata dividend a nákup podílů ve společnostech, které nedávno přidaly rekordní úrovně, musely být ve střednědobém horizontu okamžitě pozastaveny a orámovány. Zaměstnanci se nemohou stát proměnnou úpravy. ““ Odborové svazy a vláda žádají, aby za rok 2019 byly peníze, které mají být rozděleny akcionářům, znovu investovány do společností, aby se vypořádaly s důsledky zdravotní krize.