Vytisknout

Máme zvedat nábor Ukrajinců a dalších gastarbeiterů. Tvrdí to Maláčová, Babiš i Dlouhý. Ale něco tady nesedí a MPSV by mělo objasnit kouzelnou hru čísel. Statisticky je zde nezaměstnanost 1,9%, ale zaměstnanost 59,1%. Kam se ztratili lidi?

 

U nás je 8 956,7 (tis) občanů mezi 15 - 64 léty.  Ekonomicky aktivních je 5 415,2 (tis). A pak tady máme další záhadná čísla, která se sice vysvětlují všelijak, ale při známém způsobu života na lavičkách, kdy obce mají snahu tyto občany vytlačit z veřejného prostoru pro nepřetržité rušení pořádku a mnoha deliktů je veřejnosti něco utajeno:

Míra zaměstnanosti osob ve věku 15–29 let očištěná od sezónních vlivů činila 47,8 %, ve věku 30–49 let 88,4 % a ve skupině osob 50–64letých 76,5 %. Počty lidí bez práce vzrostly z lednových 108,4 tisíc na květnových 117 tisíc osob.

Ještě že máme tolik odborníků na MPSV, kteří nám to dokáží správně metodicky vysvětlit. Protože máme málem 100% zaměstnanost, ale tisíce lidí rozesílající životopisy se zápornou odpovědí také ukazuje na vše jiné, než ony 2+% nezaměstnanosti a nutnost náboru z Ukrajiny.

A pak je zde další hra čísel: průmysl nemá lidi, ale v nezisku, na funkcích mluvčí, v call centrech a ministerstvech je sta tisíce mladých tváří, které se s prací ještě nesetkaly. Zodpovědnou prací, za kterou by nesly zisky, ale i ztráty. Prostě je tam stát uklízí, jsou neproduktivní, ztrátové, dokonce na některá místa dostávají dotace.

Graf1 - Vývoj míry nezaměstnanosti.jpg

Stále nové a nové statistické systémy vůbec neukazují stav v dané zemi. Ministři a ministryně si mohou plácat co chtějí a teprve když se valí tisíce nezaměstnaných na úřady práce, vzniká na ministerstvu panika. Do té doby je pohoda, klídek, tabáček. Samozřejmě ta čísla dle dnešní metodiky jsou správná, ale dle selského rozumu jsou absurdní. Prostě je zde 15, možná 20% nezaměstnanost, ale uvádí se nad dvě procenta. Vidíme sta lidí každý den ve svém okolí a lokality pohybujících se po ulicích od rána do večera, ale vše je sociálně a genderově vyvážené. Nebo je to spíše začarovaný kruh, kdy s námi politici hrají habaďůru, než to vždy jednou za čas praskne a bouchne. Pak je drama, někdy to končí válkou.

Každopádně i to je část důvodu, proč ti, co dřou, mají malé platy a vysoké daně, zatímco část společnosti se jenom veze.

 

A okopíruji smysl vládnutí ženy, které si nesmírně vážím - 

baronka Margaret Thatcherová:

po nástupu do funkce radikálně snížila daně ze 47 procent HDP v roce 1980 na 39,5 procenta HDP v roce 1990 se zdůvodněním že „Není žádná taková věc jako veřejné peníze. Jsou pouze peníze těch, kteří platí daně. Stát není totéž co společnost. Společnost má být bohatá, stát naopak relativně chudý. Daně společnosti mají být proto nízké." Postarala se o zničení byrokratické zátěže, aby střední vrstvy mohly lépe podnikat. Povzbudila je postojem:Podporujeme odborníky, ne flákače. Sociální stát je věcí míry“. A z chátrající Velké Británie s obrovskou inflací a šíleným hospodářstvím vybudovala opět velice silnou zem.

Hluboká úcta, paní baronko.